7. 8. 2014

Fangirl - Rainbow Rowell

Cath a Wren jsou dvojčata. Odmalička byly zvyklé trávit většinu času spolu. Měly společné kamarády, společný pokoj. Ale pak to přišlo. Univerzita. Wren se rozhodla, že už nechce být pouze součástí dvojice. Chce se osamostatnit a začít žít tak, jak se na vysokoškolačku sluší a patří. Večírky, kluci, alkohol a experimenty. Jenže Cath je spíš tichá slečna, která má ráda svůj klid a prostor a nejraději si zaleze do pokoje a píše fanfiction ke své oblíbené knižní sérii Simon Snow. Při nástupu na univerzitu je tedy vše jinak, než byla Cath doposud zvyklá. Zatímco Wren bude bydlet se slečnou, se kterou se už předem spřátelila, Cath vůbec neví do čeho jde. A když zjistí, že bude bydlet s energickou Reagan, ke které navíc proudí davy návštěv a ze všech nejčastěji v jejich pokoji polehává její pohledný přítel Levi, Cath si je jistá, že už vůbec nic nebude jako dřív. Dalším člověkem, která jí otevře oči je její učitelka psaní, která jí řekne, že fanfiction je v podstatě krádež. 

Cath je skvělá postava. Naprosto úžasná. Nemůžu říct, že bych se s ní ztotožňovala (jestli se vůbec můžu s někým v této knize ztotožnit, je to právě Reagan - některé podobnosti by se našly), to vůbec, ale přesto některé její souboje se sebou samotnou dokážu pochopit. 
Wren pak naopak nechápu vůbec, ale zde je krásně vidět, že identická dvojčata mají spousta odlišností, ale identická se jim také neříká nadarmo. 
Levi je sladký. To jsem věděla od začátku. Jeho věčné úsměvy a optimistický přístup k životu. No já ho prostě baštila. A jeho rozhovory s Cath! 

“You’ve read the books?”
“I’ve seen the movies.”
Cath rolled her eyes so hard, it hurt. (Actually.) (Maybe because she was still on the edge of tears. On the edge, period.) “So you haven’t read the books.”
“I’m not really a book person.”
“That might be the most idiotic thing you’ve ever said to me” 
― Rainbow Rowell, Fangirl

“How do you not like the Internet? That's like saying, 'I don't like things that are convenient. And easy. I don't like having access to all of mankind's recorded discoveries at my fingertips. I don't like light. And knowledge.” 
― Rainbow Rowell, Fangirl

A Reagan je moje asi nejoblíbenější postava. Její hlášky byly to nejlepší na celé knize! Je úžasně sarkastická a má správně prořízlou pusu. Někdy není právě milá a řekne co jí slina na jazyk přinese, ale to je na ní právě to nejúžasnější!

“I feel sorry for you, and I'm going to be your friend."
"I don't want to be your friend," Cath said as sternly as she could. "I like that we're not friends."
"Me, too. I'm sorry you ruined it by being so pathetic.” 
― Rainbow Rowell, Fangirl

“But you're so helpless sometimes. It's like watching a kitten with its head trapped in a Kleenex box.” 
― Rainbow Rowell, Fangirl


Zdroj obrázku
Problém začíst se jsem měla jen v případě úseků se Simonem Snowem. Mě to hrozně mrzí, ale prostě mě to moc nechytlo. A to jak části knihy, pak ani fanfiction. Asi to bylo tím, že jsem prostě nečetla celé ty knihy (kdyby tedy vůbec existovaly). Chci tím říct, že kdyby kniha byla prokládaná úseky a fanfikcí Harryho Pottera, byla bych nadšená. Ale Simon mě prostě bohužel neuchvátil. Celé mi to přišlo až příliš útržkovité a tak nějak jsem nebyla schopná si z toho nic vzít a užít si ten příběh. Sice tam bylo spousta podobností a nenápadných odkazů na Pottera, ale prostě.....
Jinak stylu Rainbow Rowell nemám co vytknout. Kniha se čte velice lehce a rychle a i přesto, že je poměrně tlustá, měla jsem ji přečtenou za chviličku :) Angličtina není vůbec komplikovaná a vyloženě jsem si ji užívala. Některé fráze v češtině prostě tak nevyzní. Jsem hodně zvědavá na překlad :)
Zpočátku pro mě Fangirl měla jasných pět hvězd. Postupem času bych to snížila i na čtyři. Takže se myslím shodneme na kompromisu 4,5. Knihu rozhodně doporučuju nejen všem fanynkám, ale i dalším, kteří si rádi užijí obyčejný příběh o slečně, která nastupuje na vysokou školu a trochu bojuje se začleněním se do kolektivu. Možná se v Cath někteří z vás i uvidí :) Každopádně na mě další knížky R.Rowell už čekají a nemůžu se dočkat, až se do nich pustím, protože tahle ženská zkrátka psát umí!!

Navíc! Fangirl má jednu z nejúžasnějších obálek na světě. Už jsem říkala, že miluji minimalistické obálky. Tahle obálka je minimalistická, ale přesto z ní přímo čiší ta skvělá atmosféra, kterou si mě kniha dokázala získat. Prostě...aaaa! :)  
Share:

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :) Mě Fangirl taky nepřišla stoprocentní, ale myslím, že strašně moc lidem se to líbilo, takže to nebude tak špatná knížka. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to úžasná knížka, ale asi kvůli všemu tomu humbuku někteří lidé podvědomě odmítají vidět nedostatky (i mě to svádělo, přiznávám). A nebo se někomu Simon prostě líbil stejně jako Harry :). Prostě...líbilo se mi to, ale na na čistých 5 hvězd chci ještě o chloupek víc :)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze, celkem jsi mě navnadila :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) To jsem ráda, byl to můj záměr! :D

      Vymazat
  3. Tá FF so Simonom nebavila ani mňa, ja som to preskakovala. A inak okrem toho... čo ja viem, podľa mňa bol príbeh skôr taký priemer. Nepadla som z toho po dočítaní na zadok a dokonca sa mi nedarilo stotožniť ani len s hlavnou postavou, ako to písali mnohí. Zrejme som divná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se též s Cath nedovedla ztotožnit, jakkoli jsem se snažila najít alespoň něco v čem ano. Mrzelo mě to, ale nenašla jsem :D Nejsi divná :) Mně se to prostě líbilo a další knihy od autorky si přečtu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři