22. 8. 2014

Cress - Marissa Meyer

Cress skoro celý život žije zavřená v družici v hlubokém vesmíru a pracuje pro Měsíční královnu jako špeh a hacker. Za ta léta to s počítači, přenosnými obrazovkami a kódy vážně umí. Ale za poslední dobu není její hlavní náplní práce sledování pozemšťanů pro Levanu, ale snaží se hlavně maskovat Zvonečník, kde se ukrývá Cinder a její společníci. Ráda by si s Cinder promluvila přímo a varovala ji před Levaninými plány. Když se později Cress konečně s posádkou Zvonečníku spojí, je už pouze otázkou pár minut než má Cinder jasno. Musí Cress přibrat k sobě. Budou ji potřebovat v boji proti Levaně. Ale divotvůrkyně Sybil se své chráněnky nehodlá vzdát tak snadno. 

Woooow!!! Jsem ohromena. Jestliže Scarlet byla mnohem akčnější než Cinder, pak Cress akcí přímo přetéká a já se od knížky absolutně nemohla a ani nechtěla odpoutat. Začetla jsem se okamžitě, což se u předchozích dílů nestalo (možná to bylo tím, že jsem Cress četla hned po Scarlet a už jsem se se světem a s postavami sžila, nevím). 
V Cress se opět setkáváme s postavami z předchozích dílů, což je naprosto skvělé. Obzvlášť ráda jsem viděla našeho milého kapitána Thornea, který opět uplatňuje svůj neobyčejný šarm a hází jednu hlášku za druhou a jeho interakce zejména s Cress je ve většině případů naprosto k popukání.
Další koho jsem si obzvláště oblíbila byla Iko. Cindeřin android, který v Cress dostal konečně více prostoru a kapitola psaná z jejího pohledu byla naprosto boží.
Trošku se setkáme i s Vlkem, Scarlet a doktorem Erlandem a nakoukneme i k Winter, která je ústřední postavou dalšího dílu a já se jí nemůžu dočkat. Je pravděpodobně tak trochu blázen a já se těším, co nového na nás Marissa s další princeznou (Sněhurkou) vymyslí :)
A pak je tu samozřejmě Cinder. Zdokonaluje se ve využívání měsíčního daru a taky vymýšlí ďábelský plán, jak zachránit celou zemi (a Měsíc) od Levaniny nadvlády. 
Kai taky dostane tak akorát prostoru abychom si ho užili.
Cress je moc miloučká a chytrá mladá dáma, která se kvůli své dlouholeté izolaci trošku stydí lidí a jediný komu je zpočátku schopna důvěřovat je její idol Thorne. Jejich vztah je hrozně moc roztomilý. Cress je tak trošku naivní, ale kdo by jí to mohl vyčítat po tom všem co zažila. 

Celá šestiset stránková kniha (to není možné, že byla tak dlouhá, vždyť to tak uteklo)je naprosto geniálně poskládaná z několika úhlů pohledu, přičemž rozhodně nepůsobí jako poslepované cosi, ale kapitoly perfektně 
navazují a udržují vás v příjemném napětí, které vás nutí otáčet stánku za stránkou a jen se vám tají dech, co se ještě dalšího může stát. A v tom bum. Autorka na vás vybalí další perfektně zkomponovanou scénu. Marissa Meyer opět dokazuje, že má celý svět skvěle promyšlený. Postavy nejsou ani v nejmenším ploché a nudné. Pestrá paleta lidských povah se nám ukazuje pořád v nových a nových situacích a naši hrdinové prochází menším či větším vývojem. 

U Cress nehrozí, že byste se začali nudit. Naopak. Já tuhle nejtlustší knihu série přečetla nejrychleji ze všech a je mi do pláče, že na Winter budu muset čekat minimálně třičtvrtě roku.
Pokud vám to ještě z mé nadšené reakce nedošlo, kniha se mi vážně hrozně moc líbila. Originální sci-fi svět, skvělé postavy založené na pohádkových (ale mnohem epičtější) a famózní styl psaní dělá z téhle knihy jednu z nejlepších young adult počtení za poslední dobu.
5 hvězdiček. Všem doporučuji!!

Moje oblíbené citáty:


“All right, Miss Cryptic. What's the new plan, then?"
Glancing around the room, Cinder tipped up her chin. "It starts with kidnapping the groom."
Iko's hand shot into the air.
"Yes, Iko?"
"That is the best idea ever. Count me in.”
Marissa Meyer, Cress


“Captain,” she murmured.
“I think I’m in love with you.”
An eyebrow shot up. She counted six beats of his heart before, suddenly, he laughed.
“Don’t tell me it took you two whole days to realize that. I must be losing my touch.”
Marissa Meyer, Cress


“He leaned forward to inspect her closer. "Is that all hair?"
... Sudden, overwhelming panic clawed up Cress's throat. With a squeak, she ducked out of view of the camera and scrambled beneath the desk. Her back struck the wall with a thud that rattled her teeth. She crouched there, skin burning hot and pulse thundering as she took in the room before her— the room that he was now seeing too, with the rumpled bedcovers and the mustached man on all the screens telling her to grab her imaginary partner and swing them around.
"Wha—where'd she go?" Thorne's voice came to her through the screen.
"Honestly, Thorne." A girl. Linh Cinder? "Do you ever think before you speak?"
"What? What did I say?"
" 'Is that all hair?' "
"Did you see it? It was like a cross between a magpie nest and ball of yarn after it's been mauled by a cheetah."
A beat. Then, "A cheetah?"
"It was the first big cat that came to mind.”
Marissa Meyer, Cress


“Hello?" A girl again. "I know you can hear me. I'm sorry my friend is such a wing nut. You can just ignore him."
"That's usually what we do," said the other feminine voice.”
Marissa Meyer, Cress


“Pause one second. And be honest." Thorne held up a finger.
"Are you having a mental breakdown right now?”
Marissa Meyer, Cress
Share:

2 komentáře:

  1. Úplně dokonale si shrnula moje pocity po dočtení Cress... nemám asi, co víc dodat :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři