22. 9. 2015

Osudná třináctka - James Patterson & Maxine Paetro (Ženský vyšetřovací klub #13)

Lidsay Boxerová, jedna z nejlepších sanfranciských policistek, je novopečenou maminkou a prochází svým nejšťastnějším životním obdobím. Má krásné miminko, milujícího manžela, perfektního parťáka a tři kamarádky, kterým by svěřila vlastní život. Hned několik událostí však zhatí její idylickou chvilku klidu a pohody. Podivná smrt dvou studentů, kteří jakoby vybuchli zevnitř a znovuobjevení Mackie Moralesové, zvrácené psychopatky, které Lindsay kdysi vzala vše, na čem jí záleželo. 

Přítelkyně Lindsay, Carol, Cindy a Yuki jsou ženy na pravém místě. Policistka, koronerka, novinářka a soudkyně. Kvarteto, které při dopadení zločinců nikdo a nic nezastaví. Samy si žertovně začaly říkat Ženský vyšetřovací klub a přesně tím se také zabývají. Když spojí síly, nemohou prohrát. 

Ani po letech praxe není Lindsay připravena na brutalitu a bezohlednost vrahů. Poslední psychopat řádící v San Franciscu vynalezl vražednou zbraň, kterou není lehké odhalit. Na policejním oddělení ji začali familiérně nazývat "žaludeční bombou". Je zkonstruována tak, aby vybuchla až v žaludku oběti, roztrhala jeho vnitřnosti a ideálně i část okolí, ve kterém se daná osoba právě nachází. Kdo si takhle zahrává s původně armádní výbušninou? Jde o teroristický útok, nebo pouze sabotáž úspěšného hamburgerového řetězce? 

Nebyl by to samozřejmě Patterson, aby nechal příběh rozjet pouze v jedné dějové linii. Kvůli sympatickým postavám trnete hrůzou na každé stránce, protože autor nad vámi má absolutní moc v tom smyslu, že osud hrdinů je kompletně v jeho rukou a vy víte, že má v zásobě celý arzenál možných scénářů a nikdy neponechává nic náhodě. Víte, že v ohrožení nejsou jen náhodné a do ohledání těla bezejmenné oběti, ale hlavní hrdinové mají díky nebezpečnému zaměstnání hlavu na špalku v jednom kuse
Každá z více než stovky kapitol překypuje akcí, a z každé věty lze vyčíst drahocenné informace vedoucí k uzavření případu. Jednotlivé stránky prozrazují naprosto vše o vyšetřování i pomalu se plížících zlověstných úmyslech pachatelů. Absence tajemna však nijak nezmenšuje moment překvapení a Pattersonovi tento koncept funguje už v několika desítkách knih. 

Detektivní práce v podání Lindsay je stejně vzrušující, jako pod taktovkou kteréhokoli z jejích mužských protějšků z ostatních Pattersonových knih. Její téměř nevídané schopnosti kompenzuje úžasná lidskost a úzkosti, které zažívá každá žena a matka. Navíc tvoří výkonný tandem s kolegou Richiem Conklinem, který sám o sobě dodává příběhu šťávu a přidává do děje i trochu toho testosteronu. Obrovskou čtivost podporuje nejen bleskový průběh vyšetřování, ale i krátká nahlédnutí do osobních životů dlouho známých hrdinů, které jsme si za uplynulých třináct dílů stihli dokonale zamilovat. Žádných velkých rodinných dramat se bát nemusíte, jen normální dávku emocí, které zažívá denně každý z nás.  

Vždy, když píšu recenzi na Pattersonovu knihu, mám pocit, že čeština snad ani neobsahuje dostatek superlativů, které by popsaly mé nadšení. Ani tentokrát tomu není jinak. 
Osudnou třináctku bych doporučila všem, kdo ještě nemají s Pattersonem žádné zkušenosti i těm, kdo ho, podobně jako já již stihli zařadit mezi své nejoblíbenější spisovatele všech dob. Knihy v sérii na sebe volně navazují ve smyslu plynoucích osobních linek jednotlivých hrdinů a konkrétně Osudná třináctka vyzrazuje pachatele předchozí, dvanácté knihy série, ale jinak jde o oddělené případy, k jejichž pochopení není nutná znalost předchozích dílů

Pokud máte chuť na dobrou detektivku, kterou slupnete za dva večery a která vám navrátí chuť ke čtení, po menší krizi, kdy se vám do knížky pouštět zoufale nechtělo, Osudná třináctka je to pravé. Můžu vám zaručit, že při jejím čtení se nudit nebudete, zato budete hltat jednu stránku za druhou, abyste se konečně dozvěděli rozuzlení, ale zároveň budete tiše doufat, že tahle úžasná jízda nikdy neskončí.


90 %



Za recenzní výtisk bych touto cestou ráda poděkovala internetovému knihkupectví knihcentrum.cz




Pokud vás tvorba Jamese Pattersona zaujala už dřív, jistě víte, že neprohloupíte, když si knihu zakoupíte zde.
Share:

2 komentáře:

  1. Ženský vyšetřovací klub, to zní skvěle :) Ano, o návykovém otáčení stránek mi už nemusíš nic říkat, při své premiéře s Pattersonem jsem si to zažila sama a opravdu je to tak, díky krátkosti kapitol a neustálém přesvědčování sama sebe, že ty tři stránky navíc tě přece nezabijou a na to čas máš, způsobí, že je knížka hned přečtená :) Teď se mi nakupilo spoustu věcí z knihovny, ale těším se, až sáhnu po nějaké jeho klasické detektivce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím! :) Ve finále tam nějací ti chlapi taky figurují, ale co si budeme povídat, bez nich bychom nevydržely :)
      Jsem ráda, že ti nakonec Patterson taky učaroval, už se nemůžu dočkat, až se pustíš do nějaké jeho dospělácké knížky! :)
      Díky za komentář, moje nejvěrnější čtenářko! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři