19. 6. 2015

Percy Jackson - Prokletí Titánů (Percy Jackson and the Olympians #3)

Měla to být normální náborová akce. Grover objevil v jedné internátvní škole dva polokrevné sourozence, kteří se dostali do věku, kdy je potřeba, aby se dozvěděli kdo jsou. Jenže Grover vycítil, že se kolem nich motá minimálně jedna nestvůra maskovaná za člověka a proto si povolal na pomoc Percyho, Annabeth a Thalii. Jenže to by nebyl Percy, aby se všechno nezvrhlo absolutně nečekaným směrem. Když se na scéně objeví Mantichora a následně Artemis, bohyně lovu, spustí se řetězec událostí, které naše hrdiny jako vždy plně zaměstnají a oni mají co dělat, aby se vyhnuli bolestivé smrti.

Percy roste jako z vody (chacha) a je tu vidět, že se z něj stává typický puberťák. Kromě svých polobožských povinností musí tentokrát řešit i problémy z reálného světa a neví, co si počít se vším, co se mu honí hlavou. Neví jak se má cítit a co všechen ten vnitřní zmatek znamená. 
Na scénu se dostávají i další postavy. Kromě svéhlavé a nebezpečné Artemis i její sexy a nebezpečné dvojče Apollón ve svém fáru, sourozenci Bianca a Nico, polokrevní u kterých není jasné, který z bohů si je neplánovaně pořídil s člověkem a Zoe Večernice, jedna lovkyně z Artemidiny družiny. Jiné postavy nám naopak bolestně scházejí.

Kostra příběhu se nijak neliší od předchozích dvou dílů. Dojde k maléru a nakonec je potřeba schválit hrdinům výpravu, která dá všechno do pořádku. Hrdinové si vyslechnou děsivé proroctví od Orákula a všechny hlasy, které jim v hlavě křičí, aby zůstali v bezpečí tábora, rozhodně umlčují. Ono totiž v táboře už tak bezpečno rozhodně není. Ne od chvíle, kdy se Luke k polokrevným obrátil zády a spřáhnul se s bandou kolem Krona. 

Kartami tentokrát mohou zamíchat i smrtelníci a to rozhodně není všechno. Na naše hrdiny toho čeká spoustu a jsou hned v několika malérech najednou. Musí toho stihnout tolik a přitom mají zatraceně málo času. Jako obvykle. Tentokrát mi však skoro přišlo, že Rick až moc tlačí na pilu. Snažit se narvat tolik akce na tak málo stránek někdy může vyústit v paradoxní hluchá místa. 

Mytologická scenerie se mísí se současnou Amerikou, pohádkové scény střídají hororové momenty. Percy se stále nenaučil řídit svým vytříbeným instinktem, ale zatím mu to více méně vychází. Ostatní tolik štěstí nemají. Tento díl je děsuplnější a nabízí i spoustu situací, které v prvních dvou chyběly. Je hodně znát, že si Rick připravuje půdu na to velké finále. A v momentě, kdy to vypadá, že jsou už všechny karty rozdané, může být zase všechno jinak. No znáte Ricka a jeho zálibu v závěrech. Skoro jako kdyby si na závěru dal vždy záležet dvakrát tolik, než na celém zbytku knížky. Ale že to vždy stojí za to asi ani není třeba zdůrazňovat.

Třetí díl se drží laťky nastavené díly předchozími. Ačkoli základně postavení příběhu se od minulosti nikterak neliší, Rickovi se daří stále přicházet s originálními prvky a neokoukanými zápletkami a zaručeně se ani potřetí nebudete nudit. 
Prokletí Titánů mohu s čistým svědomím doporučit všem příznivcům slibně rozjeté série. Je správným mostem mezi prvními dvěma díly, kde se teprve seznamujeme se světem, kde řečtí bohové stále žijí na Olympu a druhými dvěma, kde se, jak doufám, začnou všechny rozjeté linky uzavírat a dozvíme se, jak to všechno bude nejen s věštbou o hrdinovi, který může Olymp navždy poznamenat.
76%
Share:

6 komentářů:

  1. Percyho mám strašně ráda a ani mi nepřijde, že by tu bylo nějak moc akce :) Sice je to asi krapet akčnější než ostatní knížky, ale nějak mi to k tomu Percymu už patří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že tam je už hrozně moc různých linek a příšer a do všeho se jen tak ďobne. Dalo by se z toho všeho vytřískat ještě něco víc, kdyby se to trochu víc rozvedlo :) Nebo mně to tak aspoň přišlo :)
      A k Percymu to určitě patří. Nemínila jsem to jako nějakou kritiku, nebo tak, jen mi přišlo jako že má hrozně moc nápadů a moc tlačí na pilu, aby je tam dostal všechny :)

      Vymazat
  2. Celé této sérii se vyhýbám už delší dobu, ale tahle recenze mě přesvědčila, že bych to mohla zkusit. Uvidím...půjčím si v knihovně první díl =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhýbání se je rozhodně velká chyba!!! :) Nedávno jsem zveřejňovala recenze i na předchozí díly, tak můžeš omrknout i ty :) Každopádně jsem moc ráda, že tě tahle recenze popostrčila k přečtení :)

      Vymazat
  3. Děsuplnější jo? Já četla jen dvě knihy o Percym, nelíbil se mi styl psaní ani ta jejich mluva, to bylo příšerné! Příběh byl hezký, ale to psaní... Ne, ne ,ne. Nicméně recenzi chválím, celkově jsou ty knihy po stránce děje fajn, ale po stránce psané ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děsuplnější s ohledem na to, že je to dětská série :)
      Mně naopak Rickův styl padl do noty a svou zásluhu na to má i ten překlad mám dojem :)
      Příběh je nápaditý a originální (originální, jak jen může být něco, co je na motivy něčeho tak klasického, jako řecká mytologie :)). Děkuju moc :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři