20. 4. 2015

Etta a Otto a Russell a James - Emma Hooper

Etta nikdy v životě neviděla oceán a při tom to je jediná věc po které vždy toužila a nikdy jí v uplynulých 83 letech nedosáhla. Proto se jednou ráno bez přípravy vydá na cestu dlouhou přes 3000 kilometrů, z kanadské prérie k Atlantiku, jen s kouskem čokolády, puškou přes rameno, listem papíru a rybí lebkou v kapse. Doma zanechá Ottovi vzkaz, kde se píše: "Snad se nezapomenu vrátit". Otto však není jediný, koho její odchod bolí. Soused Russell, který ji odjakživa miloval její odchod nese těžce a rozhodne se ji vyhledat, ačkoli se jí v rychlosti chůze nemůže vyrovnat. Ettu na cestě doprovází pouze kojot, kterého pojmenovala James a se kterým po cestě rozmlouvá a on jí odpovídá. 

Ještě nikdy jsem nečetla knihu, kde by hlavním hrdinům bylo 83 let. Stejně tak jsem se ještě nesetkala s tím, že by v knize plné dialogů úplně chyběly uvozovky. Etta a Otto a Russell a James je příběh plný poprvé. Jeho neobyčejnost se může měřit snad jen s jeho krásou, dechberoucí neskutečností a smutnou opravdovostí. Proč by něco, co je nereálné, nemohlo existovat?

Kniha se odehrává v několika časových i dějových rovinách. Do vzpomínek i událostí současnosti nahlížíme z pohledů několika vypravěčů. Dostaneme možnost přečíst si dopisy z počátků vztahu Etty a Otta, nakoukneme pod pokličku dětství a dospívání za války, staneme se svědky opravdové, ale i mentální cesty k poznání a prozření.

Etta ocitající se na cestě spolu s věrným Jamesem po boku vypráví nejen o plnění svého snu, ale i o svém mládí, kariéře učitelky a těžkostem, které ji zastihly díky zuřící druhé světové válce. Otto, který se v současnosti vypořádává s odchodem Etty, ale ať už tuto zkušenost zvládá jakkoli, pořád tu jsou jeho démoni z minulosti, zážitky z mládí ve válce, vzpomínky na těžké hladové dětství, seznámení s Ettou a jejich odloučení. A pak nešťastný Russell, který celý život žil věrně po Ottově boku, ale přísně vzato spíš v jeho stínu. Celý život bojoval s neopětovanou láskou, fyzickým postižením a osamělostí. Taky má své sny, ale může si je vůbec splnit? Nikdy nepoznal jaké to je být na výsluní a dělat něco jen pro sebe. Možná ale jeho pouť bude tím co právě teď ve svém životě potřebuje udělat.

Hranice mezi realitou a sněním se stírá. Předěl mezi příčetností a senilitou nikdy nebyla zamlženější. Snaha zapomenout a přitom se urputně držet vzpomínek je neřešitelným dilematem a denním chlebem všech tří hrdinů. Je zde patrné, že geografická vzdálenost nemá co dělat s blízkostí duševní. Že dvě mysli mohou být spojené v jednu, nezávisle na svém odloučení a snad možná dokonce díky němu se souznění stává citelnějším a opravdovějším. 
Ještě nikdy jsem při čtení nezažívala stejné pocity, jako u této knihy. Nikdy si nemůžete být jistí, co je ještě realita, vzpomínka a co už je výplod mozku či horečnatá vidina.

Etta a Otto a Russell a James není jednou z těch univerzálních knih pro každého. Pokud nebudete k příběhu přistupovat s otevřenou myslí, nikdy nedoceníte jeho hloubku, moudrost a tajemnost. Její kouzlo spočívá zejména v tom, že je mnoho ponecháno na výkladu samotného čtenáře. Prvky příběhu hraničící s magickým realismem dodávají knize punc originality, nepochopitelnosti, ale do určité míry obrovské opravdovosti. Lidská mysl je nekonečně složitá a nikdy se nikomu nepodaří probádat veškerá její zákoutí. Emma Hooper však dokázala téměř nemožné. Sonda do vzpomínek našich hlavních postav je odrazem duše, nezlomnosti ducha, síly odhodlání a nekonečnosti lidské fantazie. Pokud dovolíte své mysli zatoulat se až za hranice reality a do neprobádaných vod vlastní představivosti, kniha dostane úplně nový rozměr. 

Musím přiznat, že moje první setkání s magickým realismem nebylo vůbec špatné. Je mi jasné, že jsem na první čtení nedovedla podchytit úplně všechny podněty k zamyšlení, které nám autorka servíruje jak na zlatém podnose. Myslím, že to ani není v lidských silách. Závěr knihy je už hodně mimo moje chápání, ale věřím, že zkušenější čtenáři ho ocení ještě o chlup víc, než já. 

Etta a Otto a Russell a James rozhodně není odpočinková četba v pravém slova smyslu. Obsahuje tolik zajímavých myšlenek, které je potřeba vstřebávat postupně a velmi pozorně. Pokud vám nějaké vlákno příběhu unikne, nejspíš klubko reality a snění už nikdy nerozmotáte. Nenechte se mýlit. Přes obrovskou komlexnost děje se kniha čte neuvěřitelně dobře. Rozhodně se nemusíte bát nudných pasáží a nějakého natahování. Každá věta zde má svůj důvod a v celkovém pohledu dává dokonalý smysl. Nechte se zlákat pěknou obálkou a ponořte se do spletitého osudu postav, které nemají obdoby. Nebudete litovat a pěkných pár dní budete mít o čem přemýšlet. 


Někdy je skvělé vymanit se z žánru, který obvykle čteme a pustit se do něčeho nového a zcela odlišného. A já bych proto ráda touto cestou poděkovala internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku. Nebýt jejich nabídky, nejspíš bych si nikdy nerozšířila obzory, co se magického realismu týče a jsem ráda, že mi to takto bylo umožněno.  


Knihu si můžete zakoupit v papírové či elektronické podobě. 
Na tomto odkazu naleznete i krátkou ukázku.
Share:

8 komentářů:

  1. Hezká recenze! Já dám knize určitě také šanci, vlastně jsem na ni docela zvědavá, tak snad se k ní dostanu někdy brzy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Je hodně jiná než cokoli, co jsme kdy četla :) Nebo aspoň její závěr. Ten byl prostě úplně jak z jiného světa :D Snad ano! :) Budu se těšit na tvou reakci :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Samotnou by mě tato kniha asi příliš neoslovila, ale tvoje recenze je prostě skvělá. Hned mám chuť se do toho začíst :) A moc se mi líbí myšlenka starší hlavní hrdinky. Určitě připisuji na svůj seznam knih k přečtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já bych si jí asi bývala nevšimla, nebýt toho, že mi byla nabídnuta k recenzi :) Tak jsem moc ráda, že jsem se k ní dostala touto cestou :) A že jsem třeba nalákala i další :)

      Vymazat
  3. Děkuji za recenzi. Mne kniha nalákala, ale po přečtení tvé recenze si myslím, že by to pro mě moc nebylo. :-) Jsem dost konzumní čtenář a jsem ráda, když se mi příběh naservíruje na stříbrném podnose až pod nos (to zní divně) :D Takže si nerada něco domýšlím nebo tak. :-) Ale věřím, že kniha ostatní zaujme. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :)
      Taky si občas radši odpočinu a jsem ráda, když nemusím přemýšlet, ale tohle bylo velice osvěžující. I když náročnější, bylo to moc příjemné čtení :)
      Jasně, nemůže zaujmout každého! :)

      Vymazat
  4. Výborná recenze, která řekne potenciálním čtenářům vše, co potřebují vědět k tomu, aby si knihu koupili/nekoupili. Já kupuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Tvých milých slov si moc vážím :) Budu doufat, že se ti kniha bude líbit tak, jako mně :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři