25. 5. 2014

Kačerova radost

Ačkoli jsem blog založila už víc jak před půl rokem, stále se tu ještě neobjevil článek o třetí z mých vášní, podle kterých tento blog dostal adresu. Geocaching!!! Pokud někdo netuší co to je, tak je to vlastně hledání pokladů. Někdo se rozhodne schovat někde, většinou na nějakém kulturně nebo přírodně zajímavém a pěkném místě poklad a souřadnice pokladu umístí na stránky geocachingu. Zájemce si pak danou kešku/schránku/poklad rozklikne, přečte si co zajímavého o ní owner, neboli zakladatel či majitel keše napsal a pak se ji vydá hledat. Většinou to není samozřejmě poklad v pravém slova smyslu. V nejvíce případech se prostě jedná o krabičku  ve které se nachází malý sešitek, do kterého nálezce napíše své jméno nebo nick, pod kterým v geocachingovém světě vystupuje a poté co se zapíše fyzicky do sešitku (logbooku), tak i na webových stránkách zapíše svůj nález. Existuje mnoho typů keší, od tradiček, kdy máte souřadnice dané rovnou a můžete vesele vyrazit, přes mystery keše, které vyžadují většinou vyluštění nějaké šifry, nebo multi-cache, kde musíte navštívit několik stanovišť pro zjištění finálních souřadnic, kde se ukrývá samotná krabička. Ale o všech těchto věcech bych mohla napsat nekonečný článek a vše se dá jednoduše najít, takže pokud jste tento krásný "sport" ještě neznali, neváhejte se informovat přímo na oficiálních stránkách, případně na českém fóru . Klidně můžete i kontaktovat přímo mě ať už na blogu nebo e-mailem. Jsem spíše sváteční "kačer" (jak se sami hledači pokladů nazývají), stíhám lovit hlavně o dovolených a tak podobně. K dnešnímu dni mám pouze  87 nálezů, ale to vůbec nezmírňuje moje nadšení pro tento koníček. Je to príma, věc, podle které se třeba krásně plánuje trasa procházek či výletů. Mám ráda, když mám určitý cíl a jen tak nebloumám.
Co mě na geocachingu děsí je to, že už se vůbec neštítím strkat ruce do různých podezřelých škvír, děr, dutin stromů, nebo ošmatávat nejrůznější okapy, zábradlí, cedule a jiné špinavé věci, či vyděsit broučí rodinky pod kameny, jen kvůli tomu, že by se tam přece mohla skrývat kýžená krabička :D A to ani nemluvím o tom, že některé keše, jsou schované třeba i v kanálech :D Ale tam jsem se ještě neodvážila :) 
 No a proč jsem se konečně dostala k napsání tohoto pro někoho možná nudného článku? Protože jsem dneska konečně po dlouhé době vyrazila na lov a našla rovnou pět kousků :) Vděčím za to hlavně svojí sestřičce, která se mnou na chatě popadla kolo a vyrazila na krátkou (2,5 hodinovou) projížďku po keškách, které mi ještě v okolí scházely. 
Díky geocachingu se dostanete na spoustu krásných míst, kam byste se třeba ani jinak nevydali. My jsme třeba dneska měly možnost se krásně rozhlédnout po krajině z tohoto místa. Fotka to vůbec nevystihuje, ale hrozně se mi líbí tenhle viadukt, který se nachází v Krnsku. Myslím, že nebýt keše, asi bychom o tohle přišly. A to by byla škoda. 

Geocaching miluju. Ačkoli s tím někdy svoje blízké neskutečně otravuji, tak se ho stejně nevzdám.
Tak co, jsou mezi vámi nějací další nadšení kačeři? Jaký je váš nejbizardnější zážitek s tímto koníčkem? Nebo třeba plánujete s touhle bohulibou činností začít? :) Pište, pište, jsem vážně zvědavá! 

Share:

14 komentářů:

  1. Kdysi, zhruba v devíti až dvanácti letech jsem lovila s tátou. V poslední době přemýšlím, že bych se k tomu vrátila. :) A osobně mám raději mysterky, tam si aspoň potrápím hlavičku. :3 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se vrať :) Jak sama víš, je to parádní :) Já mám nejvíc nalezených tradiček, protože je to většinou nejjednodušší. Ale když mám čas třeba i na domácí přípravu, tak dobrou mysterkou rozhodně nepohrdnu :) Ale multi mi asi sedí víc. Člověk aspoň stráví víc času v terénu :)

      Vymazat
  2. Úžasný nápad, nemohu než souhlasit! Já se do toho kdysi chtěla pustit, ale nějak jsem se nevyznala v těch stránkách a navíc jsem neměla nic, co by mě dovedlo na daný souřadnice. Ale možná to v blízkosti zkusím, uvidíme! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby jsi měla jakoukoli otázku, tak ti klidně poradím, pokud to budu vědět :) Já hledám pouze se smartphonem a jsem naprosto spokojená :) Existuje tuna aplikací :) Někdy postačí i mapa, protože umístění je spolu s nápovědou naprosto jasné, takže i bez gps to jde naprosto bez problému :) Jen do toho :) Je to skvělé, skoro jako knížky :) :D

      Vymazat
    2. Jak jsi zmínila chytré telefony, marně vzpomínám na dobu, kdy jsme hledali s GPSkou a starým velkým mobilem v ruce. :D

      Vymazat
    3. Jojo :-D dnes už je to holt jednodušší, než pár let zpět :-D jedna malá krabička umí všechno, což je trochu nuda, ale pohodlné je to k nezaplacení :-D

      Vymazat
  3. Já jsem sice kačer začátečník, ale je to super využití volnýho času ! Vždycky když mi o tom někdo vyprávěl nevěřila jsem, že by mě to mohlo a bavit a ejhle - ono je to vážně super ! :D Což mi připomíná, že jsem dlouho nikde nebyla tak bych zas měla vyrazit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neva, že jsi začátečník. Hlavně že ses k tomuto skvělému koníčku dostala! :)
      Já jsem lovila naposledy na dovolené na přelomu července a srpna v okolí Broumovska :) Bylo to super. Přes rok tolik nevyrážím, ale sem tam nějakou městskou kešku najdu :)

      Vymazat
    2. Já jsem zatím lehce zmapovala svoje okolí - netušila jsem, že je toho v Praze taková ohromná spousta ! - ale naposledy jsem byla v červenci, tak musím do konce prázdnin ještě vyrazit :)

      Vymazat
    3. Jee, ty jsi Pražanda? :) Tak kdyby ti třeba někdy chyběla parťačka na lov, tak se můžeš ozvat :) Já sice lovím většinou sama, protože mám kámošku kačerku jen jednu, ale někdy je pěkné vyrazit i v partě :) (koukala jsem na bloggerskou mapu a ani nebydlíme daleko od sebe, takže...:))

      Vymazat
    4. To je super nápad ! :) Určitě se musíme na někdy domluvit a vyrazíme lovit :)

      Vymazat
    5. Paráda! Budu se těšit! :)

      Vymazat
  4. Nejbližší neotravuješ. Nebo jen trochu. Nejbližší Ti fandí :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři