9. 6. 2015

Abeceda knihomola #M

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene M.



MÁNIE
Mánie je něco, co se týká nás všech. Ať už mluvím o čtení, nakupování knih, závisláckých návštěvách knihovny, fanouškovství, sbírání fandomových předmětů, opakovaném čtení oblíbených knižních sérií nebo masovém zakládání knižních blogů. Jakmile si něco zamilujeme, chceme se tím obklopovat, chlubit a sdílet svou radost s ostatními, podobně postiženými lidmi. Naštěstí žijeme v době a společnosti, která takovému způsobu života přeje a my si můžeme těchto radostí užívat plnými doušky. 
Když ještě navíc máme tu moc a podobnou mánii dokážeme odstartovat my sami, to je teprve paráda!

MÚZA
Múza, aspoň z mého pohledu jakožto čtenáře, nikoli spisovatele, ani tak nesouvisí s knihami, ale s blogováním rozhodně. 
Múza je pro knižního blogera zcela zásadní. Smůla je, že nevím jak jí přivolat. Je dost svéhlavá a přichází a opouští mě jak se jí zlíbí. 
Někdy mi psaní jde takzvaně samo. Dostanu nápad, sednu k počítači a píšu a píšu až je článek dlouhý jak týden před výplatou a já musím škrtat, aby čtenáře hned po rozkliknutí neodradila kilometrová litanie, protože co si budeme povídat, ač si říkáme knihomolové, články na internetu máme rádi krátké a úderné a od určité délky už pociťujeme jistý odpor a lenost se do čtení vůbec pouštět. 
Jenže někdy sedím s otevřeným editorem a ne a ne vymyslet nic, co by stálo aspoň za starou bačkoru. To pak píšu na etapy několik dní. Nikdy bych totiž nezveřejnila něco, o čem nejsem stoprocentně přesvědčená, že se tím chci prezentovat. Musím si být jistá, že to má hlavu a patu a že jsem si dala záležet na obsahu i formě. 
Jelikož jsem dost pedant v dodržování pravidelných projektů (jako je třeba Abeceda knihomola), nemůžu si dovolit prostě článek na týden vynechat, ačkoli jsem zrovna ve fázi, kdy mi to psaní vůbec nejde. Svědomí by mi to nikdy neodpustilo. Takovou situaci pak řeším tím, že ten editor zase pěkně zavřu, jdu se proběhnout ven, přečíst pár stránek, schrupnout si, nebo napíšu přátelům, kteří mají tendenci mě nevědomky inspirovat. 
Naštěstí mě zatím nikdy múza nezradila úplně, takže se více či méně zvládám držet rozvrhu. To jestli ta múza za něco stojí už musíte posoudit vy.
Na dnešní zařazení tohoto slova navedl rozhovor, který jsem včera vedla s Terezkou. Tímto jí moc děkuji! :) 

MISTRYNĚ
Postupem času se ze mě díky mé lásce ke knihám stala mistryně v mnoha věcech - čtení obrovského množství písmen v co nejkratším čase, zaplňování nejmenších škvírek a díky obsedantnímu přerovnávání i neustálé nalézání nového místa v knihovně, omezení nákupů všeho možného, aby bylo dost peněz na knihy, v akrobatickém balancování při čtení v tramvaji, nalézání nových poloh při čtení v posteli, účinné maskování knih při balení na dovolenou, aby si ostatní nemysleli, že jsem šílenec, když si na týden beru sedm knih a mnoha dalších disciplínách, které by se klidně mohly objevit na knihomolské olympiádě. 

Jaké kvality byste na knihomolské olympiádě prokázali vy? 
Jak se stavíte k neustále se měnícím mániím a jaké, kromě knih, vás naprosto ovládají?
A jak jste na tom vy s vaší múzou?
Share:

11 komentářů:

  1. Jéé, to jsem moc ráda, že tě něco takhle během našeho rozhovoru napadlo a třeba ti to ulehčilo práci na článku, když už jsi věděla, co chceš popisovat :) Jinak opět skvělé asociace, tohle mě fakt baví a mistryně je úplně nejlepší :D Jsme fakt postižení a já úplně miluju, když jdu s nějakým nečtenářem do knihkupectví a všechno mu ukazuju, jak kdybychom byli v muzeu :D A co se balení knížek týká, tak já nemám čtečku a vždycky, když jezdím do Brna do školy, tak přemýšlím, jestli si jako nemám přibalit ještě něco, protože co když rozečtenou knížku dočtu? V okamžiku největší nutnosti sahám po telefonu a čtu z něho, ale to už opravdu musí být, takže jsem neustále jako pojízdná knihovna a ve výsledku si v tom Brně ještě něco koupím, takže se domů vracím s dvakrát takovým množstvím :D A múzu jsem si zažila asi nejvíc u bakalářky a teď diplomky, já třeba vím, co chci psát, ale hrozně dlouho mi trvá samotná úprava, jsem neustále nespokojená, kombinuju různá slova, dávám si pozor, aby se mi něco neopakovalo a to pak ta jedna stránka trvá sakra dlouho :) Ale taky bych nemohla odevzdat něco, kde by mi cokoliv nesedělo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, že ulehčilo :) zformulovala jsem si myšlenky už při tom rozhovoru a nakonec to jen prskla do článku :) :D Takže paráda! :)
      Děkuju, jsem moc ráda, že projekt ještě pořád baví :)
      Jo, to je přesný :D V knihkupectví si připadám jako doma a tak mám pocit, že mudlům, kteří do knihkupectví páchnou ta akorát na vánoc, když shánějí dárky pro prarodiče, musím ukázat, kde se co nachází :D
      Bez čtečky ani ránu, nechápu že jsi ještě nepodlehla, když tolik cestuješ! :)
      Jako rozhodovat se každý týden, co si zabalit za knížky, to bych se z toho zbláznila :D Jen když jsem se teď odjela učit na chatu, vzala jsem jich asi milion, i když jsem věděla, že nebudu mít tolik času na čtení, abych přečetla byť celou jednu z nich (btw.stejně jsem dočetla knížku ze čtečky a čtu další ve čtečce, takže nevím, na co jsem vlekla ty papírové :D Ale jsem ráda, že kdybych chtěla, tak vím, že mám tu možnost výběru :D)
      Právě, taky nesnáším opakování slov, to je pak slovník synonym můj nejlepší přítel. Hloupé je (třeba pro blogování), že slovo kniha nebo hlavní hrdina moc synonym nemá. To si pak připadám jak tatar, když tyhle slova opakuju pořád dokola s jednou dvěma obměnami :D

      Vymazat
  2. Múza je opravdu nestálá. Mám to stejně. Občas si sednu a jen píšu. Slova jdou ze mě téměř samy a potom jsou tu okamžiky, kdy sedím a jen tupě koukám na prázdný word. Je fakt blbý, že si múzu nemůžeme zavolat, když potřebujeme :D Nějakou knihomolskou olympiádu by měl někdo zorganizovat :D By se potom vidělo kde je pravý mistr, i když každý jsme už teď :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy by ji člověk rád přivolal, ale ona je bohužel svéhlavá, jako kočky. Přijde je když se jí chce a když se to hodí jí.
      Přesně, taky mi to nepřijde jako úplně marný nápad. Možná jednou něco takového vymyslím a prorazím s tím do světa. Pokud mi ten nápad někdo neukradne teda :D

      Vymazat
  3. Jo, múza, to je to, co mi momentálně chybí. :D A mánie, to jsem jasná já. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi občas chybí všem. Ale neboj, ona zase přijde. Pokud jí většinou nasloucháš, nemá důvod ztratit se na dlouho :)

      Vymazat
  4. Ano ano, nakupování všech možných kravin a předmětů týkajících se knih, to je moje! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je společná diagnóza všech zapálených knihomolů :D

      Vymazat
  5. Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Kabelky nakupuju zásadně podle toho, zda se do nich vejde kniha. Taková do které se nevejde aspoň čtečka pro mě nepřipadá úvahu :D
    Mám to stejně, peněženka by mi nechyběla tolik, jako knížka :D
    Máš pravdu, čas v tomhle případě funguje vždycky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mánie.. Dost často mi přijde, že tohle slovo skvěle vystihuje mnoho aspektů mého života :) Vedle čtení je mou největší mánií určitě tanec.
    Jinak v pedantství vzhledem k dodržování pravidelných projektů jsem na tom úplně opačně :D Nerada bych dospěla do fáze, kdy něco dělám z povinnosti a proto často měním koncept pravidelných článků nebo nedokončím celý projekt, prostě tak, abych si tím daným článkem byla stoprocentně jistá. Samozřejmě vidím a chápu nevýhody tohohle stylu blogování - je to "lehce" zmatečné :D
    A jsem mistryně ve hledání důvodů, proč si nutně potřebuji koupit další knihu a mistryně ve vnucování dobrých knih ostatním ("To si prostě MUSÍŠ přečíst!!" :D) Pak určitě ještě mistryně v hledání míst pro novou knihovnu, mistryně ve vymýšlení alternativních konců knih, mistryně ve vytváření chybných teorií o tom, jak kniha dopadne a tak dále a tak dále :D Myslím, že na knihomolské olympiádě bych pár medailí vybojovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Ooo, ano :D Pro mě je to kromě čtení taky určitě sport, hlavně volejbal :) No a pak jídlo :D
      Já to nemám tak, že bych to brala jako povinnost, ale prostě je to koncept, podle kterého se mi nejlépe pracuje, ať jde o cokoli. Potřebuju mít prostě plán a pak systematicky postupovat :)
      Ale každý to má jinak :) Když ti vyhovuje "zmatečnost", proč bys to měla nějak lámat přes koleno :D
      Páni, vystihla jsi to skvěle. Na olympijský seznam připisuji nové disciplíny a v mnoha z nich budeš mít ve mě silného konkurenta :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři