28. 1. 2019

Podivný případ se psem - Mark Haddon

Christopher Boone jednoho dne objeví na zahradě sousedky mrtvolu psa, ve které jsou zapíchnuté vidle. Protože měl toho psa rád a je velkým obdivovatelem Sherlocka Holmese, rozhodne se přijít na kloub záhadě, kdo mohl tomu velkému a hodnému pudlovi Wellingtonovi chtít ublížit. K jeho velkému překvapení nechce mnoho lidí při vyšetřování vraždy psa spolupracovat a jeho otec mu dokonce pátrání úplně zakáže. Jenže Christopher měl vždycky svoji hlavu.

Christopher John Francis Boone je matematický génius, baví ho příběhy o Sherlocku Holmesovi, nesnáší, když se ho někdo dotýká, nemůže vystát žlutou barvu a jídlo na talíři musí být rozděleno podle striktních pravidel. Christopher má poruchu autistického spektra. Žije jen s otcem, který je sice přísný, ale respektuje Christophera takového, jaký je.

Podivný případ se psem je perfektně vyváženou směsí rodinného dramatu s lehkou detektivní linkou a hromadou zajímavě podaných matematických problémů. Po jeho přečtení nebudete moci přestat myslet na Monty Hallův problém a budete jej s radostí přednášet všem svým přátelům jako zajímavost u piva a budete se bavit tím, jak se budou mýlit, stejně jako vy, když jste o něm slyšeli poprvé a vášnivě hájit nemožnost jakéhokoli jiného řešení, než je to vámi předkládané.

Knížka se hodí pro mladší i starší čtenáře, má co nabídnout snad každé generaci a v každém věku si z ní odnesete jiný zážitek. Stejné je to i s formáty této knížky. Podivný případ se psem je vhodný pro čtenáře, kteří by rádi začali víc číst v angličtině, neboť The curious incident of the dog in the night-time je napsán velice přívětivým a snadným jazykem. I český překlad se však ohromně povedl.

O velice příjemnou a zdařilou audioknihu se postaralo vydavatelství Tympanum a namluvil ji senzační Matouš Ruml, jehož stále mladistvý hlas se na dětského génia ve skoro dospělém těle skvěle hodí. Kniha je vlastně jakýmsi Christopherovým záznamníkem událostí souvisejících s vyšetřováním a proto se skvěle hodí pro mluvené slovo. Čtenář si díky Rumlově přednesu živě představuje jak Christophera smolícího svou vysněnou knihu, tak veškeré sugestivně a někdy až příliš pečlivě detailní okolnosti právě probíhajících událostí.

Christopher by rád nejen vyšetřil záhadu zabitého psa, ale také o tom podal zajímavě literárně zpracovanou zprávu. S úskalími beletristického vyprávění mu pomáhá mladá paní učitelka Siobhan, kterou Christopher bezmezně obdivuje a ona jediná mu zdá se zcela rozumí a dokáže zařídit, aby si paličatý a ne právě nejtvárnější Christopher její rady vzal k srdci.

Čtenář či posluchač musí chtě nechtě začít vnímat svět kolem Christophera jeho očima. Chlapec se často podrobně soustředí na nepodstatné detaily, přeskakuje v myšlenkách z jednoho konce na druhý a ačkoli on sám by se nejraději soustředil pouze na vyšetřování, do centra jeho pozornosti se dostává i jeho vlastní komplikovaná rodinná situace či cíle jeho neuróz, které jej rozptylují. Christopher má v sobě hluboce zakořeněný smysl pro pravdu. Lhát neumí a to jej často dostává do situací, které si obyčejný člověk neodvede představit. A po zákazu vyšetřování je mu neschopnost neupřímnosti vůbec na obtíž.

Podivný případ se psem je skvělým počinem britského autora Marka Haddona a potěší děti i dospělé po celém světě. Příběh je tak univerzální, jak jen detektivní rodinné drama očima autistického chlapce může být. Příjemných 7 hodin a 14 minut audioknihy uteče jako voda a vy příběh doposloucháte s tolika různými pocity, že se s nimi budete potřebovat chviličku vyrovnávat. Christopherovo vyprávění vám zůstane v hlavě, ať chcete nebo ne a rozhodně si budete chtít celou knížku jednou zopakovat. A i na to je nedlouhá audioknížka ideální. Zabaví a neomrzí ani podruhé. To je vyzkoušeno.

90 %

Podivný případ se psem můžete v audioverzi zakoupit na webu audioteka.cz
Audioteka.cz mi také laskavě poskytla recenzní audioknihu a já za to moc děkuji.

Share:

2 komentáře:

  1. V knižní podobě se na to už chvilku chystám (pokud si to s něčím nepletu, ale myslím, že ne), ale víš jak :) Ten poslech mi nejde, takže reálnějí pořád vypadá spíš ta knížka. A napsala jsi to zase tak skvěle, že mi to úplně připomnělo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nepleteš :) Já to miluju. U nás v Praze to dávají i jako divadelní představení, to bych hrozně ráda viděla :)
      Díky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři