1. 12. 2018

Soudné sestry - Terry Pratchett (Úžasná Zeměplocha #6) - audiokniha

Na krunýři obrovské kosmické želvy A‘tuin stojí čtyři sloni, kteří nesou na zádech celou Zeměplochu, kde se mimo jiné nachází také útulné malé království Lancre. Přes svou nenápadnost je toto městečko domovem třech slovutných čarodějek, které se v souladu se svým zvykem do všeho strkat nos rozhodnou po svém ovlivnit chod království. Jelikož král nedávno zemřel násilnou smrtí a stále bloudí po Lancre jako duch a jeho nástupce Lord Felmet v područí vévodkyně hodlá nastolit krutovládu, mají dojem, že je potřeba zapojit i něco málo magie, aby všechno dobře dopadlo. A jak se řeklo, tak se taky udělalo.

Svérázná a autoritativní Bábi Esmé Zlopočasná, rozpustilá a bezstarostná Stařenka Gita Oggové a naivní a stydlivá Magráta Česneková na Lacre nedají dopustit. Z čarodějek mají všichni trochu respekt a dobře dělají. Tyto dámy si totiž do svého počínání jen tak mluvit nenechají a vždy stejně udělají vše po svém. Bábi, Stařenka a Magráta jsou ústředními postavami hned několika Pratchettových knih, Soudnými sestrami počínaje, i když není první knihou, kde se s čarodějkami setkáváme.

Sir Terry Pratchett a jeho dvorní překladatel Jan Kantůrek jsou ikonickým duem humoristické fantasy literatury. Zeměplošské knihy jsou plné narážek na popkulturu, politiku, náboženství, folklór a přesto, že se jedná o veskrze humorné texty, skrývají i mnoho inteligentní kritiky a podnětů k zamyšlení. Zkrátka každý kdo chce, si tu najde to svoje. Na první pohled nevkusné (přesto neuvěřitelně trefné, zapamatovatelné a vskutku ikonické a milované všemi fanoušky Pratchetta) možná navozují dojem braku, ale opak je pravdou. Zeměplocha je plná chytrých příběhů plných pravdy.
V Soudných sestrách si Pratchett bere na paškál (shakespearovské) divadlo a utahuje si mimo jiné i z klasických pohádek. Některé hlášky jsou opravdu k popukání ("Jak říkáš těm věcem, kterých je vždycky ve všem sto?“) minimálně v kontextu knihy samozřejmě. Jak už tomu tak bývá, Pratchetta buď milujete, nebo nenávidíte. A nejinak tomu bude i s první Pratchettovskou audiovlaštovkou z dílny OneHotBook. Nejen, že se audiokniha Soudné sestry musí popasovat s kritikou fanoušků díky tomu, že některé z prvních Zeměplošských knih již kdysi načetl sám překladatel Jan Kantůrek, ale navíc zrovna Soudným sestrám konkuruje geniální a mnohokrát reprízovaná divadelní inscenace pražského Divadla v Dlouhé, jež příběhu vdechla vlastní nezaměnitelný charakter, na který jsou skalní fanoušci zvyklí a ve které například zazní všemi oblíbená Ježčí píseň Stařenky Oggové.

Pro načtení audioknihy si režisérka Jitka Škápíková vybrala Zuzanu Slavíkovou, moderátorku, seriálovou i filmovou herečku, dabérku a i narátorku několika audioknih a udělala dobře. Ačkoli je Slavíková zpočátku možná lehce nejistá, postupně, jak se sžívá s postavami a čtenář zase s jejím pojetím postav, všechno do sebe začíná zapadat a poslech se stává čistě euforickým zážitkem, kdy se jen necháváte unášet vlnami Pratchettovského humoru. Výraznější a hlavnější postavy jako jsou samozřejmě tři čarodějky, příležitostně také vévodkyně a samozřejmě Smrť získávají vlastní nezaměnitelné hlasy a tak se i audiokniha načtená pouze jednou interpretkou dostává úplně jiný nádech.

Hudební předěly jsou v případě Soudných sester opravdu zdařilé, získáváte díky nim dojem, že jste se skutečně ocitli na představení pouličního divadla, což nádherně dokresluje atmosféru, na které celá kniha Soudné sestry stojí. V případě, že byste si vybrali fyzický nosič (2xCD mp3) jako formát pro poslech, budete jistě potěšeni, že se nakladatelství drželo originální podoby obálky a vám tak tento skvost krásně zapadne do sbírky. Proč taky měnit něco, co je tak typické a rozpoznatelné?

Soudné sestry jsou opravdu slibným začátkem symbiózy mezi rozsáhlou, poměrně starší a hojně oblíbenou fantasy sérií, která dle mnohých položila základy určitého odvětví fantasy literatury a moderním audiovydavatelstvím OneHotBook, které jak na běžícím pásu (v tom nejlepším slova smyslu) vydává celou řadu kvalitně zpracovaných audioknih, ze kterých ty Pratchettovské nejsou výjimkou. V tuto chvíli jsou již na světě další dvě, konkrétně Čarodějky na cestách a Stráže, stráže, za což budete rádi, neboť po zážitku ze Soudných sester se vám vrátí všechny nostalgické vzpomínky na doby, kdy jste Zeměplochu hltali a vy budete chtít a potřebovat ve svém životě víc Pratchetta, víc čarodějek, víc Zeměplošských hrdinů.


80 %

Audiokniha je dostupná na webu OneHotBook.

Recenzní audioknihu Soudné sestry mi k poslechu laskavě poskytlo vydavatelství OneHotBook prostřednictvím portálu Audiolibrix.

Ukázku si můžete poslechnout přes SoundCloud nebo přímo přes přehrávač ukázky

Share:

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, přestože mě Zeměplocha naprosto minula, vždycky si při zmínce o ní vzpomenu na svého dávného spolužáka, který ji naprosto miloval. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A takových lidí je fůra :) Já mám přečtených tak možná deset kousků ze Zeměplochy a na Čarodějky nedám dopustit :) Ale rozumím i tomu, že někomu nic neříká :) Mě ten humor ale fakt baví :)

      Vymazat
  2. Ty jo, já četla jednu jedinou a určitě s těmahle třema, ale vůbec nevím, jestli je to tahle. :D Na Zeměplochu mě nalákal kamarád na gymplu, který ji četl pod lavicí a strašně se bavil, mě to ale nějak minulo, možná nebyl správný čas :) Ale ještě jsem neměla chuť to zkusit znovu. Líbí se mi ale fanouškovství kolem toho :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se po těch letech už tak trochu pletou, abych pravdu řekla :D
      Možná nebyl ten pravý čas, to je dost možný, fakt si myslím, že tohle je spíš dospělá fantasy a v jistém věku si v tom prostě najdeš mnohem víc, než v mládí :D
      Díky :)

      Vymazat
  3. Jednoho dne si Zeměplochu přečtu! Slibuju si to už dlouho, ale pořád se k tomu vůbec nemám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě proto, že pořád vychází něco nového se ke starším titulům ne a ne dostat a už vůbec ne opakovaně, i když vím,že jsou skvělé a budu nadšená. Forma audioknihy mi proto dost vyhovuje :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři