27. 11. 2018

Hana - Alena Mornštajnová (audiokniha)

Malá Mira se přes zákaz vydala s kamarádkou plavit na ledových krách na řece a spadla do vody. Díky tomu při slavnostní večeři u příležitosti třicátých narozenin její maminky nedostane žloutkový věneček jako dezert. To ještě netuší, že každý čin má své důsledky a některé z nich jsou dokonce osudové. Právě neposlušnost pro Miru znamená životní převrat, který ji navždy připoutá k nesympatické a podivínské tetě Haně, ženě, která po kapsách nosí kousky chleba, nikdy se neusmívá a ačkoli nemůže být tak stará, má úplně bílé vlasy.

Mira pochází ze tří sourozenců. Tatínek pracuje v hodinářství a maminka se stará o rodinu. Občas je navštěvuje i teta Hana, maminčina sestra, mlčenlivá, vyhublá, věčně zahalená v nadbytečně velkém černém svetru, která skoro nejí a všechny děti trochu děsí. Mira tuto pochmurnou ženu nemá ráda, ale po té osudové události odchází k tetě Haně bydlet a pomalu si zvyká na nový život poté, co ten starý se už skutečnosti vůbec nepodobá.

Téma druhé světové války a odsunu židů je mocné, jako by už předem bylo jasné, jak se správně má čtenář po přečtení cítit a že zkritizovat něco takového by bylo neurvalé a necitlivé. Hana tuhle výhodu však nepotřebuje. Nedá se říct, že by nic podobného ještě nebylo napsáno, že by nějak převyšovala ostatní knihy o židech za druhé světové války, ale je po čertech dobře napsaná. Pro ty, kdo mají načteno, to nebude žádné překvapení, Hana by však mohla být vhodnou první knihou s tématikou válečného a poválečného období.

Hana je historickým románem, ale není suchopárná, klidně by mohla být zařazena mezi povinnou četbu pro děti ze základních škol, protože stravitelným a čtivým způsobem podává příběh podle skutečných událostí s třešinkou záhady, která zaujme i ty, kteří jinak historické beletrii příliš neholdují. Za knihou stojí obrovské množství rešeršní práce a uměleckost textu tkví i v převedení skutečnosti do stravitelné podoby pro všechny. Mornštajnová nemá ve zvyku plýtvat slovy. Každá její věta má v příběhu své místo a svůj nevyhnutelný fatální dopad na čtenáře. Díky autorce začnete věřit na náhodou a smůlu a ztratíte víru ve spravedlnost. Tolik hrůzy, která jednu z postav za život potká, totiž jeden člověk nemůže unést.

Přesto, že Hana pojednává o těžkém tématu, ze kterého vám bude úzko u srdce, je její čtení i poslech veskrze pozitivním zážitkem. Přispívá k tomu právě dobře zvolené téma, které čtenáři zkrátka vyhledávají snad nejen kvůli brutalitě, ale snad také proto, aby se mohli poučit z minulosti. Jak jednou sama Alena Mornštajnová prohlásila „Vím, že píšu dobré knihy“ a je to pravda. Její kniha je objektivně skvělá a autorčino sebevědomí oprávněné. Hana se stala hitem instagramu i veřejnosti, která není aktivní na sociálních sítích.

Tisíce hodnocení pějících na Hanu ódy na nejrůznějších knižních webech velkému úspěchu také napovídají a i proto se zřejmě nakladatelství OneHotBook rozhodlo tuto knihu zařadit do své audioknižní produkce s pomocí dvou intepretek. Tereza Dočkalová, moderátorka momentálně populární a rozhodně kontroverzní show Branky, body, kokoti se ujala částí zprostředkovaných Mirou a úspěšná herečka a dabérka Lenka Vlasáková známá například z filmu Ženy v pokušení, vdechla život tetě Haně.

Hlasy obou profesionálek, které čtenáře provedou pochmurným příběhem, jsou zvoleny velmi vhodně a obě ženy odvádějí opravdu dobrou práci. Jako by tato kniha snad potřebovala ještě další berličku pro to, aby si vysloužila nálepku bestselleru. Snad i výkon hereček však právě přispívá k tomu, že se Hana neustále drží v žebříčku nejprodávanějších knih jak na webu nakladatelství OneHotBook, tak na webu audiolibrix, kde je kniha distribuována. Jedinou pihou na dokonalosti audioverze Hany jsou otravně ječivé smyčcové mezihry hrající umíráček. Tyto krátké melodie sice podtrhují vyznění příběhu, a hodí se k němu svou pochmurností, ale jsou oproti hlasové stopě zbytečně hlasité.

Sečteno podtrženo, Hana si právem získala přízeň tisíců čtenářů po celé republice a krásná obálka Veroniky Kopečkové jen láká další a další příznivce kvalitní české prózy vycházející v nakladatelství Host. Obě herečky citlivě ztvárnily své postavy, Tereza Dočkalová Miru, která byla nucena dospět rychleji, než by se slušelo a Lenka Vlasáková Hanu, zlomenou a rezignovanou. Řazení kapitol, retrospektivní a nechronologické, vás nutí poslouchat pořád dál a dál a necelých devět a půl hodiny poslechu vám uteče, ani nebudete vědět jak. Kniha je vhodná pro všechny, ať už s audioknihami začínáte, nebo jich máte hodně za sebou. Hana se vás dotkne tím správným způsobem a rozhodně si ji budete mít chuť poslechnout opakovaně. Tak moc dobře udělaná je.

90 %



Audiokniha Hana je dostupná na webu audiolibrix.com

Hana

U audioknihy je obvyklé, rozhodovat se podle ukázky, tak si ji zkuste poslechnout! 


Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji webu audiolibrix.com
Share:

6 komentářů:

  1. Od autorky jsem četla Slepou mapu, ktrá je naprosto dokonalé. Podle toho, co jsem slyšela je Hana ještě lepší. :) a jak je vidět, asi to tak bude. :) (i když radši než audio si ji přečtu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě zatím slyšela jen Hanu :) A teď se určitě chystám na Hotýlek, který má také audiopodobu a Slepou mapu si asi koupím někdy za odměnu :) Já audio fakt můžu :)

      Vymazat
  2. Perfektní, já jsem strašně nadšená, jak jsi to napsala! Víš, jak knížku vnímám, ale zároveň chápu ten povyk kolem toho. A ty jsi přesně popsala proč je to tak správně. Souhlasím se vším. Je dobře, že se tyhle příběhy čtou, zvlášť, když jsou takhle dobře zpracované. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee! Toho si moc cením! :) Právě že vím, tak jsem ráda, že jsem to podle tebe vystihla :) protože to jsem přesně chtěla :)
      Díky! :)

      Vymazat
  3. Hana se mi líbila. Četla jsem ji v květnu - v podstatě jsem knihu zhltla za jedno dlouhé odpoledne. Bylo to silné, čtivé, neuvěřitelné a zároveň tak nějak přitažlivé tou svou pravděpodobností, s níž se takové příběhy tehdy prostě odehrávaly... Síla. Jsem ráda, že se ti Hana také líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky a moc! A to jsem s ní otálela snad přes rok! Nesmysl! Sypu si popel na hlavu :) určitě jsem neposlouchala naposledy :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři