9. 8. 2018

Nejlepší pro všechny - Petra Soukupová (audiokniha)

Hana je herečka. Jako velice mladá otěhotněla a teď je svobodnou matkou desetiletého průšviháře Viktora. Svým rodičům neprozradila, kdo je jeho otec a nyní si neví rady se svým synem a vlastně ani s celým životem. Viktor jí svými vylomeninami všechno komplikuje a jeho dvojka z chování je poslední kapkou do už tak velkého a přeplněného poháru trpělivosti. Hana se rozhodně Viktora přestěhovat ke své matce. Eva bydlí na vesnici a má svůj vlastní názor na dceřin život a způsob, kterým přistupuje k Viktorově výchově. Sama hodlá vnuka držet zkrátka a konečně z něj udělat slušného člověka. Viktor na svou matku nedá dopustit, přesto že mu není ideálním rodičem ani životním vzorem a babičky se trochu bojí. Přestěhování na vesnici bere od Hany jako největší zradu. Podezřívá matku, že se ho jen potřebuje zbavit, protože jeho přítomnost jí kazí navazování známostí se stále přicházejícími a odcházejícími novými muži.

Nejlepší pro všechny je opravdovým, všedním a téměř každodenním příběhem, kde se sváří představy tří generací o tom, co je štěstí, jak by se měl člověk chovat, co by měl dělat a komu by se měl zodpovídat ze svých činů. Je tu babička Eva, přísná, ale spravedlivá, dobrosrdečná, milující, tvrdohlavá, ale především nezdolná. Hana, herečka s celoživotní rolí korunovaného alibistického a rozmazleného sobce, který se pořád lituje. I když Viktora miluje nejvíc na světě, je poněkud strohá a díky frustraci ze svého zmařeného života si většinu času připadá těžce nedoceněná. A v neposlední řadě darebák Viktor. Zlobivý, znuděný a rozmazlený, ve skutečnosti však empatický a tvárný. Všechny postavy jsou jako živé. Fungují nejen na papíře, vystupují z knihy jako reální lidé, nejspíš je znáte ze svého vlastního okolí. I samotná vesnička, do které Soukupová děj zasadila, před vámi vyvstává plasticky a detailně. Mikrodramata odehrávající se za plotem každého z pozemků se vás dotknou, protože je znáte. Protože máte pocit, jako by Soukupová psala o tom, co se denně děje kolem vás.

Petra Soukupová nepíše černobílé příběhy. Pro každého má něco a typicky vás donutí vždy se přiklonit na stranu postavy, která má právě slovo. V jejím podání má každý v něčem pravdu, každý je v právu, každý může mít utkvělou představu o tom, jak by rád aby někdo jiný žil svůj život podle našich představ. Když je to dost dobré pro nás, musí to být nejlepší i pro ostatní – no ne?

O každé postavě v Nejlepší pro všechny by se dalo říci, že má vlastní jazyk, a že vnáší do textu svou vlastní zvláštnost, svůj otisk. I bez toho, že zpracování audioknihy se ujali hned tři interpreti, byste bez potíží okamžitě dokázali rozpoznat, kdo je právě u kormidla příběhu. Pro roli Viktora byl bravurně vybrán nesmírně sympatický herec, moderátor a dabér Jan Cina, který se pro rošťáckého, ale dobrosrdečného kluka hodí lépe, než jakýkoli dětský herec, kterého byste si dovedli představit. Jeho hlas bude známý především fanouškům Hry o trůny, kde se postaral o dabing Joffreyho či těm, kdo milují Průměrňákovi, kde jeho hlasem mluví Axel. Cina se svým přednesem dovede pracovat tak, že máte před očima dokonalou podobu malého Viktora v kterékoli situaci, kterou si Soukupová zamane. Haniných kapitol se ujala divadelní i filmová herečka Martina Krátká a babičku Evu načetla Milena Steinmasslová alias například paní Kudrnová z Ranče U zelené sedmy.

V Nejlepší pro všechny Soukupová více než kdekoli jinde zdůrazňuje, že děti vnímají víc, než si dospělí myslí. Že dítě vycítí, že rodič nezvládá, že ho nechtěl, že je mu denní připomínkou jeho selhání a že jej podvědomě viní za zmařenou kariéru i život. Soukupová jako obvykle překvapivě přesně mluví ústy dítěte. Její přehled o tom, co frčí v dnešní generaci dětí, přispívá k opravdovosti a přitažlivosti vyprávění a dobře zvládnuté reálie jsou její velkou výhodou.

Nejlepší pro všechny je pouze částí dvojdílné skládačky. Zároveň s knihou pro dospělé totiž autorka vydala i knihu pro děti. Nejlepší pro všechny a Kdo zabil Snížka, mohou existovat samostatně i dohromady, přitom nelze ani v jednom případě říct, že by něco přebývalo nebo chybělo. Propojení s dětským příběhem přijde vhod, dává další rozměr, nebo spíš další vrstvu soběstačné dějové lince a nadšencům dává další šanci se shledat s oblíbenými hrdiny a možná se trochu vrátit do dětství.

Absence přímé řeči člověka drží na pozoru. Chybí rušivé předěly a zbytečné časové skoky, všechno se prostě děje, plyne, odehrává, jako na filmovém plátně, nebo na ulici přímo před vašima očima. Soukupová umí dojímat lidskostí, opravdovostí, životem. Možná by vás překvapilo, kterou z hlavních postav si oblíbí ostatní a to je na tom právě to krásné.

Zpracování audioknihy je skutečně ohromující a pokud vůbec něco mohlo takhle skvělé a takřka bezchybné knize udělat velkou službu, byla to právě správná volba interpretů i celkového znění audioknihy. Nakladatelství OneHotBook se své role jako obvykle zhostilo s elegancí sobě vlastní a přineslo posluchačům dokonalé ztělesnění perfektně vystavěných postav i příběhu. Hudební oddělovače kapitol skvěle nastolí atmosféru a posluchač se již předem naladí na drama, melancholii či komedii. Rychlost přednesu je příjemná, dobře se poslouchá i ve zrychleném tempu, což ocení nejeden milovník audioknih.

To co si myslíme, že je pro ostatní dobré, je většinou to, co bylo nejlepší pro nás. Podvědomě vždy kopeme za svůj vlastní tým a jakkoli stojí na začátku dobré úmysly, následné činy mohou dobrý skutek zadusit hned v zárodku. Nejlepší pro všechny nádherně popisuje rodinnou dynamiku a všechny možné typy rodinných vztahů, nejmileji snad vývoj vztahu babičky s vnukem. Nejlepší pro všechny suverénně aspiruje na post nejzdařilejší knihy Petry Soukupové, pokud by vůbec bylo možné mezi tolika skvělými tituly vybrat jen jednu jedinou. Nejlepší pro všechny je ideálním společníkem na cesty. Udrží vaši pozornost a vy nebudete chtít přestat poslouchat. A jakmile se vám na displeji zobrazí zpráva „doposlouchali jste audioknihu“, s chutí přetočíte na začátek a začnete na novo. Až tak návyková Soukupová je.

100 % 

Audiokniha Nejlepší pro všechny je dostupná na webu audiolibrix.com
Nejlepší pro všechny

Potřebujete ještě poradit s rozhodnutím, zda se do knihy pustit? Poslechněte si krátkou ukázku.



Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji touto cestou webu audiolibrix.com
Share:

5 komentářů:

  1. Knížku jsem četla a opravdu hodně moc se mi líbila. Mám ráda knihy o normálních lidech bez nějaké úchylky. Běžný život perfektně odpozorovaný. Ráda bych si přečetla i "Kdo zabil Snížka". Snad k tomu najdu příležitost. Recenze je moc hezky a chytře napsaná tak, že mne láká si knihu ještě poslechnout. Leontýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale moc jich není, víš :D
      Odpozorováno skvěle.
      Děkuji :) Audioknihu moc doporučuju kudy chodím :)

      Vymazat
  2. Úplně jsem si to připomněla. Tohle bylo tak dobré. A obdivuju tvoje poslouchání audioknih, alespoň něčím vyplníš to neustálé cestování. Třeba jednou, však víš :D Recenze ale super, tolik informací!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tahle je ideální si myslím! :) Až se jednou rozhoupeš, sepíšu ti seznam těch nutných! :D

      Vymazat
    2. No.. jako dost si ten seznam představuju :D Ale vím, na koho se obrátit, to je jasný. A děkuju za to. ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři