14. 1. 2018

Falešný román - Magdalena Mintová

Ema v sedmadvaceti letech stále bydlí u bohatého otce a nechává ho za sebe platit veškeré výdaje. Proč taky nezůstat ve své dětské princeznovské ložnici, když to mimo pohodlí a luxusu znamená i osobní služku, zlatou kreditku na nákup šatů a bot a nulovou zodpovědnost? Jak se ale ukáže, otec s tímto uspořádáním není až tak v pohodě, jak Ema předpokládala. On má totiž dost jejího věčného povalování se a rozhazování jeho peněz. A tak si Ema pořizuje psací stroj a oznámí, že píše kriminální román, což je samozřejmě činnost choulostivá a začínající spisovatelka na ni potřebuje klid a prostor. Zatím není však schopna napsat nic delšího, než příběh rozsahu povídky a hlavně poněkud svérázný deník. Svéráz je ostatně i ona sama.

Emě je sedmadvacet, ale zatím nepocítila nejmenší touhu se osamostatnit nebo snad dokonce začít pracovat, zodpovídat sama za sebe a vydělávat na své nákladné vrtochy. Vymyslí si tedy, že napíše román a výjimečně to myslí vážně. Realizace však není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Otec jí přistřihne křidélka, poté, co zjistí, že Ema sepisuje pouze poměrně urážlivý deníček. Ema se díky tomu pouští do zcela nové výzvy. Hodlá si najít bohatého manžela a všem vytře zrak.

Falešný román je prvotinou mladičké Magdaleny Mintové, která svůj sen napsat knihu, na rozdíl od její hrdinky Emy, proměnila ve skutečnost a to ještě během studia na gymnáziu. O tři roky později se již mohla pyšnit tím, že se jejího rukopisu ujal Knižní klub a přivedl její dílo na trh.

Ve svém debutu autorka sází na záměrně nesnesitelnou hrdinku, absurdní situace, humorný sled událostí a velkou nadsázku. Mintové styl nesedne každému, ale ten kdo přistoupí na její záměr, si knihu užije. Na příběhu je poměrně znát, že se jedná o prvotinu mlaďounké autorky, která se podobně jako Ema, zatím ještě trochu hledá. S každou stránkou se však posouvá, zlepšuje a prochází neuvěřitelným vývojem.

Falešný román je plný klišé a snad lehce okoukaných vtipů. Přetéká doslovnými přirovnáními a úsměvně naivními a někdy až arogantními myšlenkovými pochody hlavní hrdinky. Označení nejvtipnější kniha roku je značně nadsazené, ale ano, vyskytnou se tu i dialogy, u kterých se zasmějete nahlas. Autorka a její tvorba mají velký potenciál zaujmout zejména svátečnější čtenáře, kteří hledají naprostou oddechovku na dlouhé chvíle. Ti, kdo sáhnou po Falešném románu, vlastně pak nebudou mít ani jinou možnost, než se těšit na další pokračování. Proč? Však uvidíte sami.

Falešný román nenadchne k naprosté euforii, ale ani nebudete litovat času, který jste mu věnovali. Bude vás bavit, zasmějete se, budete chtít číst další díl, ale do doby než vyjde, se vám nejspíš děj prvního vykouří z hlavy, protože tak zapamatovatelný zase není. Téhle mladé autorce má však rozhodně smysl dát šanci, protože je patrné, že jí nechybí spisovatelské střevo, umí čtenáři parádně vyrazit dech a je schopna se učit ze svých chyb a zlepšovat se tím, že bude zkrátka psát. Její pragmatické hrdince trpící možná lehkou formou obsedantně kompulzivní poruchy, která nemá ponětí o realitě i přes její neskutečně otravnou povahu a rozmazlenost budete fandit a i když autorčiny postavy fungují pouze na papíře a nepůsobí skutečně, budou vás jako hrdinové fiktivního příběhu bavit. Menší reklama a menší očekávání z ní plynoucí by knize udělaly velkou službu, nicméně krásná, stylově sladěná obálka, která perfektně sedí k příběhu, zase naláká ke koupi esteticky citlivé čtenáře, které bude těšit mít podobný skvost v knihovničce.

65 %

Máte-li pocit, že by vás prvotina Magdaleny Mintové mohla oslovit, snadno ji zakoupíte zde
Za možnost si knihu přečíst vděčím e-shopu megaknihy. Díky!
Share:

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, jako oddechovka na zasmání je kniha jistě skvělá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Přesně taková kniha je, nic víc, nic míň :)

      Vymazat
  2. Knížka má minimálně boží obálku. A občas jsou fajn takovéhle oddechovky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se moc povedla :) A oddechovka to, je, o tom žádná :)

      Vymazat
  3. Knížka mě minula, asi i díky té bublině, co se kolem ní vytvořila. Vlastně teď poprvé jsem se zhruba dozvěděla, o čem by knížka měla být - a asi mě úplně neláká. Někdy ráda sáhnu po knížce, u které člověk nemusí přemýšlet a jen pluje, ale asi to u mě jednou nebude právě tahle :) Recenze ale skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně zajímavé pro mě bylo srovnání s knihou Eleanor se má vážně skvěle, které má hodně podobnou hrdinku a četla jsem ji jen o pár dní později. Zvláštní, jak se to takhle sešlo :)
      Díky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři