28. 6. 2017

Book haul za květen 2017

Ač mi to tak v průběhu dubna a května nepřipadalo, státnice se na mém blogování značně podepsaly. Číst a recenzovat jsem stíhala poměrně běžně, ale cokoli dalšího okolo, jako články či focení haulu už nepřipadalo v úvahu. Proto přicházím s haulem za květen s téměř měsíčním zpožděním a za pár dní se zřejmě budete moci těšit na ten červnový. Květen byl, jak je vám jistě známo, měsícem Světa knihy. A to byl ten důvod, proč jsem oproti normálu musela dvouměsíční haul rozdělit. Protože jsem se zase utrhla ze řetězu (ale může za to děda!).
Za květen se mi podařilo nasbírat celkem 22 knih. Jedna na fotce bohužel opět chybí, protože jsem ji stihla půjčit kamarádce.

Na Světě knihy se letos ukázal irský autor John Boyne, který napsal Chlapce v pruhovaném pyžamu a Chlapce na vrcholu hory. Jde o knížky z doby druhé světové války, psané neotřelým pohledem nejen v tom, že vypravěči jsou malí chlapci, ale jsou to chlapci, kteří jsou nějakým způsobem, velmi zjednodušeně řečeno, "na straně Hitlera".  Přesto je minimálně Chlapce v pruhovaném pyžamu, kterého jsem již četla knihou nesmírně dojímavou. Obě knížky mi poskytlo nakladatelství Slovart, za což děkuji a obě mám i podepsané!
Hana je poválečná a je v současnosti všemi opěvovaná a označovaná za jednu "z nejlepších knih, jakou jste kdy četli". Já se na ni teprve chystám udělat vlastní názor a jsem nesmírně zvědavá, protože knihy podobného ražení čtu velice svátečně. Vždycky se tak trochu bojím, že mi budou unikat některé třeba historické souvislosti, protože já jsem na dějiny maximálně nemožná.

Dcera někoho jiného je naopak titulem, který absolutně spadá do mého pole působnosti, do žánru, který hltám s takovou samozřejmostí, až mě to začíná trochu děsit.
Její život v očích panenky jsem okukovala už kdysi, ale nakonec jsem si ji nikdy nepořídila. Až Svět knihy a krásný stánek Hostu mě zlákal a já nemohla jinak, než podlehnout hypnotické obálce.
Skočný příliv je pak podobný případ. Kdysi jsem ho obcházela a snažila se držet pevnou vůli, ale když jsem ho zmerčila na stánu Euromedia a ještě za nějakou směšnou cenu, nemohla jsem ho tam zkrátka nechat. Včera jsem viděla, že jsou venku minimálně další dvě knihy od autorů, tak uvidíme, jak to nakonec bude s nimi.

Sucho mě hodně překvapilo. Nechybí tam napětí, šokující zvraty, ani propracovaná psychologie postav. Kniha je vyšperkovaná a senzačně zvládnutá.
Sráči  pak byli bohužel jedním z mých největších letošních zklamání. Vulgarita a drsnost by mi nevadila, kdyby nepůsobila tak strašně neautenticky a kdyby celý příběh nebyla tak donebevolající nuda. Motiv mě nikterak nepřekvapil a neměla jsem při čtení ty pocity, které u dobré krimi hledám.
Tajemství hřbitova Cross Bones bylo dalším zklamáním. Mohl za to nejen horši překlad, ale hlavně tak nějak nepřitažlivá a absolutně zapomenutelná zápletka.

Metoda 15/33 naopak překvapila. Příšerný překlad a nulová redakce textu sice zážitek trochu kazily, nicméně příběh samotný byl skvělý. Zvrácená a geniální hrdinka, děsivý vývoj a pohrávání si s klasickými vzory autorce vyšlo.
Ví o tobě bylo dalším překvapením měsíce. Anotace slibovala hodně a kniha těmto slibům dokázala dostát. Navíc nabízela i něco, co jste od začátku nečekali a vůbec to je jeden z nejoriginálnějších thrillerů, jaký se mi za poslední dobu dostal do rukou.
Posvátné lži Minnow Blyové byla po dlouhé době YA, kterou jsem se rozhodla přečíst. Jednak proto, že ji vydalo nakladatelství Host, které jak známo má čuch na skvělé knihy a jednak proto, že zaváněla úplně jiným žánrem a slibovala něco úplně odlišného, od všech těch dystopií a podobně. Kniha dle očekávání stála za přečtení, i když jsem možná přece jen čekala o chloupek víc.

Alpress je moje láska a Patterson taky, ale to už víme dávno a nebudu vás tím dále zatěžovat. Díky Světu knihy jsem si zase trochu rozšířila sbírku a koupila si jednoho Alexe Crosse (Zabít Alexe Crosse) a jeden Ženský vyšetřovací klub (Dvanácté zlo).
Mary Higgins Clark mě přesto, že má venku už šílenou spoustu knih zaujala teprve nedávno a já si vzala na mušku Melodie stále zní. Autorka mě nezklamala. Knihu jsem přečetla málem na jedno posezení (během čekání na koncert na fesťáku), jak už to s Alpressáckými peckami mívám a na autorku budu nadále dávat pozor, protože umí zaujmout, má skvělé nápady a navíc je umí brilantně zpracovat. A jestli to podobně jako Patterson všechno nepíše sama? Je mi to fuk. Už jen fakt, že se pod knihu podepsala je pro mě dostačující.

V červnu se na mě mimo jiné usmálo štěstí a vyhrála jsem Žízeň (díky Míšo!). Harry Hole je super a i když jsem nečetla zdaleka všechny díly a už vůbec ne popořadě, na ten poslední se hrozně těším. Moc o něm nevím a tak trochu chci, aby to tak zůstalo, než se do něj pustím.
Něco víc jsem dostala od Slovartu a pořád na tu knihu musím koukat, protože je hrozně zajímavě zpracovaná. Vím o ní také velice málo a jsem zvědavá, jestli se mi trefí do vkusu. Patrick Ness píše moc dobře, tak můžu jen doufat.
Temná hmota byla jednou z dlouho očekávaných knih. Hrozně dlouho jsem nečetla žádné sci-fi a myslím, že jsem si na rozjezd nemohla vybrat líp. Temná hmota byla strhující, zábavná a i když mohla být možná o trochu promakanější, moc mě bavila a jsem ráda, že ji mohu mít ve své sbírce. Je v ní hned několik myšlenek, které stojí za zapsání a vůbec na ni ještě teď občas myslím.

A konečně rozšíření mojí Odenské sbírky. Betonovou zahradu jsem si koupila proto, že mě poslední Ian McEwan dost bavil a jeho způsob uvažování se mi zdál nesmírně zajímavý. Doufám, že mě po skvělém Myslete  na děti! nezklame.
Opozdilec je útloučká knížečka, která mě bohužel trošku zklamala, dokonce jsem na ni ani nenapsala recenzi, což je u mě docela neobvyklé. Ráda se pyšním tím, že píši recenze úplně na vše, co přečtu, ale tady jsem to vlivem souhry okolností nezvládla a zpětně už to asi nedopadne. Vegetariánce jsem odolávala dlouho a neustále jsem se houpala mezi tím, že je krásná a všichni ji čtou a chci ji a mezi tím, že to přece nebude nic pro mě. Zatím jsem ji samozřejmě nečetla, ale těším se. Každopádně je růžová a krásná a rozhodně si ji ve sbírce nechám, i kdyby nevím co.

Posledním přírůstkem, který jsem si odnesla ze Světa knihy je Chyť mě! Tahle neuvěřitelně skvělá a dokonalá detektivka, kterou jsem četla minulý rok touto dobou stála pouhých 49 korun a jelikož jsem ji tenkrát měla z knihovny, tak jsem neodolala a přidala ji teď do své sbírky. Je to totiž přesně ten žánr, který čtou všechny kamarádky, které si teď navykly ode mě půjčovat knížky a mě hrozně mrzelo, že zrovna tuhle jim půjčit nemůžu. Ale nebojte holky, jste v pořadí!

Přesně polovinu knih z tohoto haulu už mám přečtenou, což budu s dovolením považovat za úspěch. Léto bývá na novinky obvykle trochu chudší a já věřím, že všechny resty z posledních měsíců doženu. Přece jen mě čekají poslední prázdniny, před tím děsivým, absolutně dospěláckým životem a kdo ví, jak to všechno bude, až konečně nastoupím do práce. 

Jaké krásné knihy přibyly do knihovničky za květen vám? Četli jste některou z mých? Nalákala jsem vás na něco? Pište do komentářů! Zajímá mě všechno!
Share:

15 komentářů:

  1. Taková parádní hromádka! Ví o tobě už mám za sebou a pro mě to bylo bohužel zklamání. Hana na mě doma čeká a neskutečně se na ní těším. A ráda bych si pořídila knihy od Johna Boynea a Metodu 15/33, i když jsem se tedy teď trochu lekla toho, co mě v textu bude čekat... Užij si všechny knížky a měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? :) Díky! :)
      Aha, no vidíš, asi je to opravdu člověk od člověka, mě Ví o tobě hrozně bavilo :)
      Chlapec v pruhovaném pyžamu byl skvělý, přečetla jsem ho za pár hodin a sice jsem neplakala, ale bylo to dojemné... Chlapce na vrcholu hory si zatím šetřím.
      Díky, ty taky!

      Vymazat
  2. Gratuluji k úspěšnému zakončení zkouškového! :) Taky jsem si pořídila Chlapce v pruhovaném pyžamu - v češtině na Světě knihy a v angličtině spolu s dvěma dalšími knížkami od autora v angličtině, když jsem teď byla v Anglii.

    Měj se a užij si léto! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Dokonce zakončení celé školy, hurá :D
      Čtení v angličtině je skvělý trénink, to máš pravdu. Tak ať se líbí! :)
      Ty taky!

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Sucho je super, jen doporučuju :) Metoda mě překvapila, jen bohužel ta formální stránka pokulhávala :)

      Vymazat
  4. Samé krásné knihy :-) Z tvých jsem četla Skočný příliv (první díl se mi líbil, druhý už méně a na třetí se teprve chystám), Tajemství hřbitova Crossbones (kupodivu mi se kniha líbila, i když úplný zázrak to nebyl), Metodu 15/33 (dobrý až na hrdinku, která vzhledem ke svému stavu a věku měla až nadlidské schopnosti) a Sucho, které mě hodně nadchlo. V nejbližší době se chystám na Něco víc, Temnou hmotu a Ví o tobě. Hana mě hodně láká, za to Chlapec v pruhovaném pyžamu už nějak ne, najednou je všude a leze mi na nervy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky si myslím :)
      Tak na Skočný příliv se těším :) Je fakt, že Metoda byla lehce přehnaná co se týče schopností, ale bavila mě :)
      Něco víc jsem včera vzala do ruky a přečetla asi tři kapitoly, vypadá to dobře, chtěla jsem to číst s kámoškou, ale možná to nedopadne, tak kdybys chtěla společné čtení, jsem pro! :)
      Temná hmota byla senzační, Ví o tobě úžasný!
      Jojo, ono když je něčeho moc, tak mě taky štve, ale mně přišlo, že se to právě docela uklidnilo už :)

      Vymazat
    2. Do toho společného čtení bych šla :-)) Teď čtu sice Hlídače, ale Něco víc můžu taky rozečíst. Tak mi napiš podrobnosti, jak si to představuješ, já ještě s nikým společně takhle nečetla :-))))

      Vymazat
    3. Já nakonec Něco víc můžu trochu odložit, tak si můžeme říci, kdy se nám to hodí klidně i za pár týdnů a případně z toho udělat i větší akci :) Mám zkušenosti se Čtenářským klubem tady u mě na blogu, s holkama jsme už několik knížek četly a bylo to fajn :) Mám založené fórum, kde je knížka rozdělená na části, obvykle tři nebo čtyři (což by zrovna u Něco víc nebyl problém) a v jednotlivých tématech pak spoilerově pro danou část probíráme co se stalo, co se nám líbilo, co naopak ne a třeba píšeme svoje teorie co bude dál a kam se bude příběh ubírat :) Můžeme to udělat v rámci fóra, v rámci klubu, nebo bychom si napsaly vždycky po přečtení určitý části třeba na instagramu, nebo někde a pokecaly bychom si o tom :)
      Odkaz na fórum pro představu http://myaddictions.forumczech.com Tam je potřeba se teda registrovat, ale to je rychlé :)

      Vymazat
    4. Super :-) Do fóra už jsem se zaregistrovala a trochu ho omrkla a bude to fajn takhle to společně komentovat, takže jsem klidně pro to fórum, ale záleží i na tobě, co je pro tebe nejlepší. Já se klidně přizpůsobím :-) Čtení Něco víc bych odložila tak o týden, max dva, mám to jako recenzák a nechci to zbytečně protahovat :-)

      Vymazat
    5. Super, já už jsem tam připravila vlákno pro naši knížku :)
      Vyhlásím na svém facebooku, že děláme společné čtení a dala bych to ideálně na příští týden jak budou ty svátky - 5.-9.7. Co ty na to? :)

      Vymazat
  5. To je zase hromada :) :) Ale takové krásné kousky. Hned ty první. John Boyne se mi jako člověk na Světě knihy hrozně líbil, přečetla jsem zatím jen Chlapce v pruhovaném pyžamu, ale nalákala jsi mě i na tu druhou, u které jsem se bála, že už se třeba bude jen snažit zopakovat úspěch jako s tou první, tematicky blízkou.
    Hana mě taky hodně láká, já vlastně ani moc nevím, o čem je a asi to tak nechám a jednou po ní prostě sáhnu.
    A pak následuje něco, co samozřejmě taky strašně nutně chci, tyhle thrillery a detektivky jsou taky moje, a už se těším, co na ně řekneš, mohla bys mi je trochu vyškrtat :D
    Ach, Odeon, to je naše zhouba :D Iana miluju, to víš, taky to teď pořád opakuju, ale klasiku Betonovou zahradu jsem třeba ještě nečetla, asi bych to měla napravit. S Vegetariánkou machruju už od vydání, ale ještě se na ni nedostalo. Teď jsem celkově měla nějaký půst od Světové knihovny, budu to muset napravit, protože je jinak nakupuju pořád, jen se k nim pak nedostanu :D
    Já jsem v květnu nakupovala hlavně na Světě knihy - Modrá hvězda, Naslouchač, Z jako Zelda, trilogie Game, Buzz, Bubble, dostala Hildu a mamce koupila Žízeň :) Docela se teď držím :D Ale těch knížek, co mám vyhlídnutých od srpna dál, radši nemluvit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, já vím, jsem hroznej šílenec :D
      Taky mi byl hrozně sympatický, jeho knih jsem se teda trochu bála, téma války a obecně historie příliš nevyhledávám, ale tohle bylo tak krásně srozumitelně a zajímavě napsáno, že nelituji, že jsem se k těmto dvěma titulům dostala. Jeden lepší než druhý, opravdu si nedokážu vybrat :)
      U Hany vlastně taky nevím, podobně jako u Chlapců mám trochu strach, není to úplně to, co čtu normálně, to je jediné, co tuším, ale někdy je fajn se vymanit ze stereotypu :)
      Neboj, proškrtám určitě :D Nemůžou být všechny nepřekonatelné, i když bych si to přála :)
      Mám to stejně, kupuju, kupuju a vidím, že se mi tu kupí a vlastně je nečtu :D
      Modrou hvězdu ani neznám, trilogii Game miluju a Hildu bych si měla minimálně půjčit v knihovně :)
      Ani mi to nepřipomínej. Ten podzimní edičák Odeonu? Umřu hlady :D :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři