16. 1. 2017

Celá v bílém - Mary Higgins Clark

Amanda Piercová je úspěšná žena z bohaté rodiny. Den před svou svatbou však najednou zmizí beze stopy a známky její existence pod novým vymyšleným jménem případně tělo nikdo nezaznamená ani po uplynutí pěti let. Z toho, že se po Amandě slehla zem mohl nejvíc vytěžit její snoubenec, kterému Amanda odkázala značné jmění. Zdá se však, že Jeff Amandu upřímně miloval, ačkoli svatba s její nejlepší kamarádkou sotva rok po té nevydařené s Amandou zrovna nehovoří v jeho prospěch. Případu se ujímá Laurie Moranová, producentka pořadu, který se zajímá o neuzavřená vyšetřování z minulosti. Laurie však v tomto případě jde o mnohem víc, než o natočení show o boháčích, která trhne žebříčky sledovanosti. 

Laurie Moranová je producentkou pořadu, který trochu fušuje do práce policii, ale s tím, že se nemusí řídit nejrůznějšími omezeními a dosáhne na místa, na která je ruka zákona krátká. Většina zúčastněných totiž má zájem na tom, aby bylo pátrání dovedeno ke zdárnému konci po tom, co je oficiální cesta vyšetřování zklamala. Laurie má svá vlastní traumata a vyrovnává se s nimi po svém. Díky jejímu odhodlání a oddanosti mají Amandini rodiče skutečnou šanci na nalezení spravedlnosti pro svou dceru. 



Celá v bílém je detektivka jako vyšitá, až na to, že v ní technicky vzato žádný detektiv v aktivní službě nehraje roli. Autorům se i tak povedlo senzačně vytvořit atmosféru honu za pravdou, který neustane, dokud nebude pravdě učiněno za dost a viník se neocitne na správné straně mříží. Napětí graduje přesně tím správným tempem a vy si do poslední chvíle netroufáte ani hádat, kdo za tím vším stojí. Se zatajeným dechem hltáte jednu kraťoučkou kapitolu za druhou a potácíte se mezi chutí knížku rychle dočíst a neochotou příběh opustit

Kniha není postavena jen na vyšetřování. Ústřední hrdinka má i osobní linku, kterou s drobným píchnutím u srdce okamžitě přijmete za svou a držíte jí palce, aby nakonec byla zase šťastná ve všech ohledech. Celá v bílém je druhým dílem série, ale pohodově se čte i jako samostatná jednotka. Pokud vám však podobně jako mně záleží i na budování vztahu s knižními hrdiny v sériích, s chutí si přečtete první díl i v nesprávném pořadí, protože styl autorů a nastolená problematika za to stojí


Možná, že knihy podobného ražení patří mezi takzvanou spotřební literaturu. V danou chvíli skvělá, za dvě tři hoďky ji máte přečtenou a jste uchvácení, ale vzápětí si nemůžete vzpomenout ani na jména postav. Nicméně mně tenhle styl neuvěřitelně sedí. Baví mě, když má detektivka nejen nápad, spád a překvapivá rozuzlení, ale i kouzlo v těch obyčejných každodenních detailech. Líbí se mi, když autoři na třech stech stranách dovedou popsat tak obrovskou škálu událostí a ještě tomu dodají šťávu svou osobitostí. Miluji tu promyšlenost a rafinovanost. I když se možná Mary Higgins Clark a Alafair Burke (pokud tedy velikánství neposuzujeme dle kvantity vydaných knih, protože v té se s M.H. Clark může srovnávat málokdo) nemohou měřit s velikány jiného formátu, pro mě jsou těmi pravými spisovatelskými hrdiny. Protože mě dokážou nadchnout pro čtení a s chutí popadnu i (pa)desátou knížku z jejich portfolia a i kdyby byla podle jednoho kopyta, zase ji nebudu moci odložit. 


Celá v bílém je kniha přesně podle mého gusta. Snadno čtivá, jednoduchá a přitom napínavá, překotná, i přesto, že v ní nic důležitého nechybí a servíruje život takový jaký je. Autoři čtenáře vtáhnou do děje po jedné větě a udrží jeho pozornost po celou dobu. Celá v bílém stoprocentně stojí za to a má co nabídnout všem milovníkům napětí a klasické americké detektivky. 



80%


Ráda bych touto cestou poděkovala za recenzní výtisk nakladatelství Alpress.
Svou vlastní kopii si můžete pořídit zde
Share:

2 komentáře:

  1. Super recenze, mam to s podobnymi pribehy uplne stejne, strhnou te, prectes je za odpoledne, jsi z toho uplne vyrizena, ale za par dni vlastne moc nevis, jen rozuzleni, ale vubec mi to nevadi, me tohle hrozne bavi a zaroven mam pocit, ze si rizsiruju ibzory techto zapletek, ktere fakt zeru a uz me jen tak nekdo nenachyta, a kdyz jo, tak jsem jeste radsi (to je veta, musim se nadechnout :D). Knizka me laka, ale takovych pribehu je, kazdopadne jsem rada, te vim zase o necem jinem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Krásný a autentický komentář :D Děkuju za něj ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři