1. 4. 2016

Wonderland - Země divů - Jennifer Hillier

Vanessa Castrová se svými dvěma dětmi opustila Seattle s nímž se pro ni pojilo příliš mnoho bolestných vzpomínek a odstěhovala se do malého městečka Seaside. Díky laskavosti, kterou dlužil starosta městečka jejímu manželovi získala místo zástupkyně náčelníka místní policie. Vzhledem k tomu, že se její předchůdce na svém místě příliš nepředřel, Vanessa je najednou až po uši v případech několika pohřešovaných osob a jedné vraždy. Souvisí spolu nějak záhadná zmizení, která léta nikdo neřešil? Jak je možné, že si nikdo nevšiml vzorce, který je mezi případy jasně patrný? A proč se přivírají oči přede vší špínou, která se děje uprostřed Země divů? 

Vanessa se snaží udělat tlustou čáru za svým dosavadním životem a doufá, že se jí a jejím dětem povede líp, když se odstěhuje ze Seattlu, kde doposud žili a přesunou se do malého městečka, kde je proslavený zábavní park Země divů, jež je zároveň i hlavním zdrojem obživy většiny obyvatel Seaside a profituje z něj hlavně město samotné. Možná i proto si policejní oddělení nedělá těžkou hlavu z podivností, které se v lunaparku dějí. Vanessa se ale nenechá odradit tajnou dohodou, která evidentně funguje mezi ředitelkou parku a policejním náčelníkem a do vyšetřování případu vraždy a několika pohřešovaných chlapců se pustí se vší vervou a odhodláním, že všemu přijde na kloub.

Vanessa má za sebou ošklivé zkušenosti. Je z ní čerstvá vdova a nikdy nebyla úplně ukázkovou matkou. Práce pro policii pro ni hodně znamená a na děti ne vždy bylo tolik času, kolik by si zasloužily. John-John z toho ještě nemá rozum a většinu svého života považuje za dobrodružství, ale Ava je ve svých čtrnácti s matkou často na nože a jelikož má o večerní zábavě a svém životě jinou představu, než ona, nezbývá jí, než se uchýlit ke lhaní. Přes všechny své chyby je ale Vanessa sympaťačka se skvělým smyslem pro spravedlnost, brilantními dedukčnímu schopnostmi a dobrými přáteli, kteří jsou jí velkou oporou v nejtěžších okamžicích.

Wonderland - Země divů spadá mezi thrillery a ve svém žánru suverénně obstojí. Autorka ostatně na poli mysteriózních literatury není žádným nováčkem. Ráda píše o zvrácených lidech dělajících zvrácené věci a nutno říct, že se jí to daří s elegancí, kterou by člověk u podobně laděného příběhu nečekal. Umí vytvořit atmosféru, která se vám zažere až do morku kostí, děsivé Muzeum klaunů či Domeček pro panenky máte živě před očima po celou dobu čtení, napětí je zkušeně dávkováno tak, že se nemůžete v žádném případě od knihy odtrhnout a nápadů má zjevně na rozdávání, ale umí odhadnout, kolik si jich může dovolit nasypat do jednoho příběhu, aby to nepůsobilo přehnaně šroubovaně a aby nesklouzla k absurditě. 

Krátké kapitoly umocňují velkou čtivost, o kterou se však stará už samotný naprosto úžasný námět. Vy zkrátka chcete vědět, jak to všechno bude pokračovat a jak spolu všechny ty nastíněné linie příběhu a všichni obyvatelé maloměstečka souvisí. Autorka využívá aktuálních témat i odkazů, vyzná se v problematice sociálních sítí a vůbec po celou dobu je vidět, že ví, co dělá.

Potíží u takto přímočarých thrillerů někdy bývá průhlednost a přes všechny snahy o záhadnost se dá často jednoduše odhadnout, jak to všechno autor zamýšlel ještě dřív, než se to sám rozhodne odhalit. To však rozhodně není případ Jennifer Hillier. Celou dobu si zkušeně hraje se čtenářovou myslí a představivostí, úmyslně ho mate a i když máte pocit, že jste prohlédli všechna její zavádějící vodítka, později zjistíte, že jste byli vedle jak ta jedle. 

Česká obálka mi trochu připomíná staré Kingovky, což ostatně není na škodu, protože sama autorka tvrdí, že na její psaní má mistr hororu velký vliv. I když jsem ji zpočátku považovala za poměrně nepovedenou, musím uznat, že se k příběhu perfektně hodí a jestli v Muzeu klaunů straší někdo takový, tak by mě tam nikdo nedostal. 

Wonderland má velký potenciál, který by neměl zůstat nepovšimnut. Může zaujmout široký okruh čtenářů, od milovníků napínavých detektivek, přes zastánce thrillerů až po všechny, kdo se rádi tak trochu bojí , nebo se snaží přechytračit autora i hrdiny a vést vyšetřování na vlastní pěst. Knížka má zkrátka všechno, co podle mě dobrá kniha mít má. Sympatické postavy, skvělý nápad, napínavý průběh, překvapivý konec a je tak čtivá, že vám nedá spát a berete si ji do ruky v každé volné chvilce. Nepřeháním, když řeknu, že pro mě Wonderland byl největším překvapením a zároveň zatím nejlepší knihou tohoto roku a já ji vřele doporučuji naprosto všem. 


99%

Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.

Wonderland vchází 13.4.2016 u nakladatelství Baronet a vy si ho již nyní můžete předobjednat se štědrou slevou (přes sto korun!) zde.
Share:

8 komentářů:

  1. Ano, proč nezačít nejnovějším příspěvkem, Terezo, fakt systematické :) Ta obálka je božská, první, co mi proletělo hlavou - bože, to je od Kinga :) Ta podobnost tam rozhodně je a už tím si mě knížka získala (a také tím, že jsi ji naprosto zhltla a hle, už je i recenze). Teď to asi bude znít úchylně, ale miluju vyšinuté klauny a domečky pro panenky :D V knížkách, hororech, tohle na mě prostě působí a ta atmosféra je nenahraditelná. Stejně jako prostředí lunaparků. Mám tohle fakt moc ráda, v knížkách i ve filmech, a pak z toho mám husí kůži :) Naprosto jsi nalákala a ta poznámka na konec, to je mor tohleto, no jdu si to objednat, že jo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí :D Však je to nejpohodlnější :)
      Mně právě nejdřív přišla dost hrozná. Obálky od Bety, který mi to připomíná se mi nikdy nelíbily, ale postupem času se mi zalíbila :)
      Kdybych měla víc času, tak bych ji přečetla klidně za jeden den. Tak dobrá byla!
      Já právě klauny nemusím, ale do lunaparku holt patří a domečku pro panenky tam je stejně víc :D
      :D To jsem ráda :) Ale slibuju, že nebudeš litovat! :)

      Vymazat
  2. Páni! Kniha na mě čeká a já se nemohu dočkat! Vypadá to vážně skvěle!! :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím ti, že ji máš ještě před sebou :)
      Díky!

      Vymazat
  3. Tak tuhle knížku jsem v nabídce novinek od všemožných nakladatelů a knihkupců úplně přehlídla - a přitom 99%! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni ji asi ještě tolik nepropagovali, ale na stránkách Baronetu jsou velké upoutávky :) A je prostě dokonalá! Doporučuju :)

      Vymazat
  4. Nesnáším klauny, ta obálka mě děsí, ale recenze se mi moc líbí a kniha mě zaujala už svoji anotací, takže jdu do ní! :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem fanda klaunů, ale ta knížka je boží a víc než klauni jsou tam panenky a další věci :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři