3. 10. 2015

Příběhy opředený život A. J. Fikryho - Gabrielle Zevin

A.J. Fikry po tragické smrti manželky zahořkl a začal pít. Nadále provozuje malé knihkupectví, které vybudoval se svou milovanou ženou, ale život, ani literatura už ho netěší tolik jako dřív. Jediné co mu dělá radost je jeho vzácný výtisk Poeovy první sbírky. Když mu ji jednoho opileckého večera někdo odcizí přímo z domova, myslí si, že pro něj život skončil. Jako signál shůry mu však v knihkupectví někdo nechá dvouletou, velice roztomilou a bystrou holčičku se vzkazem, aby se o ni postaral a vychoval z ní čtenářku. Pro A.J.e je to jako vzpruha, na kterou čekal, nebo minimálně ten pravý kopanec, který ho nasměruje v tom, co by měl dál dělat se svým životem. A tak se konečně začne snažit...

A.J. je tak trochu bručoun, ale kdo by se mu divil. Život mu nerozdal právě příznivé karty. Třeba však stačí jedno osudové setkání a všechno se obrátí k lepšímu. I přes nepřívětivou masku si tohohle chlapíka nejde neoblíbit. Je úžasné sledovat jeho vývoj v průběhu celé knihy. Jak je vidět, dítě a literatura člověku opravdu změní život.

Důležitou roli v A.J.ově životě sehraje Maya, holčička, jíž zoufalá matka nechala v knihkupectví, kde si byla jistá, že o děťátko bude dobře postaráno a spáchala sebevraždu, protože už nemohla dál. Maya a A.J. mají něco společného. Osud k nim nebyl zrovna milostivý a oba bojují, aby se dostali ze srabu, ve kterém se v určitém bodě svého života nacházeli. A možná jim ten boj ve dvou půjde lépe.

Pokud se vůbec o někom dá říct, že se stal A.J.ovým přítelem, je to rozhodně Lambiase. Spravedlivý policejní náčelník se srdcem na pravém místě. Taky ho v životě potkala mnohá zklamání a tak má pro mrzouta A.J. pochopení. 
Plejádu hlavních postav uzavírá milá obchodní zástupkyně nakladatelství Amelie, A.J.ova švagrová Ismay a její manžel spisovatel Daniel. Každý z nich má pro A.J.ův život speciální význam, který už vám nebudu prozrazovat.

Příběhy opředený život A.J. Fikryho je balzámem na duši každého knihomola. Knížka se striktně drží kostry dobrého příběhu a je psána moc příjemným jazykem. Autorka k vyprávění netypicky využívá přítomný čas průběhový, což ho z mého pohledu činí poměrně jedinečným. Vyzdvihnout si zaslouží i skvělé dialogy u kterých jsem se nejednou zasmála nahlas. Autorka má skvělý smysl pro humor a vložila postavám do úst báječné hlášky. 
Navíc zde najdeme i spoustu zmínek nejen o klasických dílech, ale i zcela moderních příbězích. Nadšení čtenáři zde mohou najít spoustu tipů na čtení a zasmát se nad pravdivostí postřehů, které zde postavy prezentují. 

Klasické kapitoly jsou proloženy A.J.ovými poznámkami k jeho oblíbeným dílům, jejichž pravou podstatu se dozvíme až na úplném konci. Knížka zkrátka nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá. Nehraje si na ubulenou limonádu a i když obsahuje smutné, veselé, romantické i legrační situace, je zkrátka ze života a popisuje život takový, jaký je. Neupadá do zbytečného patosu, ale nehraje si na pohádku, kde všechno končí v nejlepším a všichni se tváří, jako by to smutné už na světě neexistovalo. K životu zkrátka patří momenty štěstí, stejně jako zoufalství a nespravedlnosti. A tak to musí být, abychom si vážili těch krásných okamžiků a abychom nezapomněli, že jsou vlastně speciální.

Příběhy opředený život A.J. Fikryho řadím k nejlepším knihám, které jsem kdy četla. Právě pro její jednoduchost, nenásilnou dojemnost, neskutečnou zábavnost a taky proto, že zkrátka přišla v ten správný moment. I to je jedno z témat, kterými se autorka zabývá. O důležitosti načasování. 

Tuto knížku bych ráda doporučila všem milovníkům dobré literatury, těm, kdo v knihách hledají útěchu i pobavení a všem, kdo nepohrdnou erudovaným tipem na čtení. Tenhle příběh si zamilujete, ať už jste mladí nebo starší, ať už jste toho v životě přečetli spoustu, nebo sotva pár knížek, které by se daly spočítat na prstech jedné ruky. A.J.Fikry ve vás zkrátka probudí lásku k psanému slovu ať už chcete, nebo ne.


98% 
Share:

6 komentářů:

  1. Tak to bych to měla vyzkoušet a případně doporučit dál. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně :) Ta knížka je hodně univerzální a bude se líbit hodně širokému okruhu lidí :)

      Vymazat
  2. Jéé, hrozně mě zaujala, když vyšla, koukám na ni pořád v knihkupectví, ale ještě nepořídila, každopádně se na to chystám. Ne jen v tvé recenzi jsem si trošku připomněla právě Oveho, bručouna, kterého si zamiluješ :) A právě i prostředí knihkupectví, zmínky o řadě knihách apod. mě děsně láká :) Opět super recenze, zase jsi na mě přenesla ten pocit 'potřebuju ji hned', ale já prostě teď nemůůžu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ji doporučila na Goodreads Kristie z Yours fantasy a jsem jí vděčná. Jinak bych ji asi přehlížela ještě nějaký ten pátek :) Já ji právě ani v knihkupectví asi nikdy neviděla, ale teď si ji dávám na vánoční seznam :)
      Právě proto se taky na Oveho chci vrhnout co nejdřív! :)
      :D :D Jojo, to je všechno součást mého zlovolného plánu všechny zavalit knihami, které si chtějí koupit a přečíst a získat nadvládu nad celou čtenářskou obcí :D

      Vymazat
  3. Mě to trochu zklamalo. Čekala jsem větší literární drama. Bylo to i dost předvídatelné. Podruhé už bych knihu nečetla, ale klidně ji doporučím jako odpočinkové čtení na temný zimní víkend, protože se to dobře čte a za víkend to zdatný čtenář stihne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě knížku četla přesně v ten správný okamžik a i proto mě dokonale okouzlila. Přečetla jsem ji doslova jedním dechem a užívala si každou vteřinu. Asi záleží, v jaké náladě k ní člověk přistupuje a co od ní očekává. Mně se líbila moc. Předvídatelná asi je, ale to mi vůbec nevadilo. Napětí mi vynahradily jiné aspekty :) A odpočinkové to rozhodně je. Doporučuj, doporučuj. Jen ať se o ní dozví víc lidí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři