30. 6. 2015

Jak mi Starbucks zachránil život - Michael Gates Gill

Michael Gates Gill měl všechno. Spokojené manželství, dobrou práci v reklamě se šesticiferným platem a těšil se pevnému zdraví. Po šedesátce se mu však začal jeho dokonalý život hroutit. Milostná aférka mu zničila manželství, firma, které věrně sloužil většinu svého života a věnoval jí více pozornosti než vlastním dětem se ho rozhodla propustit a navíc mu lékař diagnostikoval nádor na mozku. Náhoda ho přivedla do kavárny Starbucks, jejichž kafe si už v nezaměstnanosti téměř nemohl dovolit. Jenže mu byla nabídnuta práce a on po této příležitosti chňapnul. Ta chvíle mu od základů změnila život.

Michael Gates si myslel, že jeho život už nemůže být lepší. Svou práci miloval a udělal pro ni vše. Dokonce zanedbával i svou rodinu. Když obojí ztratil, skoro ho to zlomilo. Ale jen do chvíle, kdy se nechal zaměstnat na místě, které by ve svém předchozím životě považoval za podřadné. Starbucks mu dal hodně a i když si to uvědomoval postupně, práce může být více, než jen peníze a věhlas. Někdy i obyčejná služba jiným lidem může nadělat více užitku, než kampaň, která se stane legendou po celém světě.

Jak mi Starbucks zachránil život je o cestě k sebepoznání. Je o srovnání priorit a nápravě životních proher. Mike prací ve Starbucksu získal vše, co si šedesátiletý muž od života může přát právě ve chvíli, kdy si myslel, že vše ztratil. 

Kniha nás provází jedním rokem Mikeovy práce v New Yorkské kavárně. Získáváme díky tomu přehled, co práce baristy obnáší, jak to v takové společnosti, jako je Starbucks chodí, jaká je jejich vnitřní politika a v neposlední řadě nahlížíme i do Mikeovy minulosti, která se snad ani nemůže víc lišit od jeho současné pracovní pozice. 
Sama můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že ač je práce baristy často náročná, dokáže být i osvěžující. Kavárna není místo, kam by se chodili zákazníci vykřičet na bezmocné a pro ně často bezejmenné zaměstnance. Je to místo, kam se vracejí mezi prací a domovem. Je to místo, kam chodí odpočívat a na chvíli být pouze sami sebou se sebou samými, nebo s přáteli. Je to místo obchodních schůzek, či jen zásobárna ranní kávy. Je to místo, kde se chtějí cítit dobře a kam se rádi vracejí. Je to pro ně záchytný bod ve světe shonu a nervozity. Rádi si popovídají s člověkem, který jim připravuje kávu. Rádi se svěří se svými problémy a naleznou útěchu jen v tom, že je barista vyslechne. Mají rádi pocit, že svého kavárního obsluhujícího znají a on zná je.

Ve finále je kniha samozřejmě pouze velkou ódou na Starbucks. Přijde mi trochu jako mazaný marketingový tah, jelikož to jediné, co po přečtení knihy chcete udělat je minimálně jít si pokecat s nějakým zaměstnancem Starbucksu, neboť vylíčení, jak je zákazník důležitý pro partnery (baristy), je vskutku přesvědčivé, či dokonce jít si podat přihlášku a začít u nich pracovat, protože všechny ty zaměstnanecké benefity vás prostě ohromí. 
Nechci váhu životního příběhu Michaela Gatese Gilla zlehčovat. Kniha je podle skutečné události. Jen mi všechno to nadšení a vychvalování přišlo trochu moc okaté.
Dialogy jak ze strany Michaela, tak zákazníků, či ostatních partnerů mi přišly nesmírně šroubované, skoro jako na divadle. Jako by prkna, která znamenají svět nebyla o pár ulic dál, ale přímo ve Starbucksu. Jako by návštěvníci Starbucksu i Michaelovi kolegové byli jen najatí komparzisté. Na to, že pro knihu byla inspirací skutečná životní zkušenost autora, nepůsobí vůbec realistisky. Spíš jako jeho další mazaný tah v kariéře reklamního průmyslu. 

Když se to však vezme všechno kolem a kolem, knížka se čte moc příjemně, Mike je sympaťák, hlavně ve chvíli, kdy si začne uvědomovat, kolik důležitých momentů v životě propásl ve službě firmě, která mu vrazila kudlu do zad. Začne se znovu sbližovat se svými dětmi a napravuje roky, které promrhal. Vztahy mezi partnery jsou taky moc pěkně vykresleny a já už nenacházím nic, co bych knize mohla vytknout. Pokud máte rádi kávu, tím spíš Starbucks, vůbec se nerozpakujte a pusťte se do ní. Jde o milý životní příběh jednoho boháče, který svou ztrátou získal víc, než mohl doufat.

65%
Share:

14 komentářů:

  1. O knize jsem slyšela, ale furt se nemůžu rozhodnout, zda si ji přečíst či ne :/
    Recenze je moc pěkná :-)

    http://deathless-ginger-wight.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je na světě i spousta lepších knih, aspoň z mého pohledu, ale zase záleží na tom, co se ti líbí :) Četla se však fakt moc příjemně a bylo to zase něco trochu jiného :)
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze! :-D Knížka vypadá moc hezky. Kvůli tobě jsem se dívala do knihovny, jestli ji tam mají - a mají a dokonce je i volná, takže si ji asi půjčím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak jsem moc ráda, že se Knižní klub pokračuje! :-D

      Vymazat
    2. Díky :) Hezká je, to zas jo :) Je to něco trochu jiného, než čtu obvykle a díky tomu jsem si to užila :)
      To já jsem taky moc ráda :) Doufám tedy, že se zapojíš! :)

      Vymazat
  3. Kávu ani Starbucks ráda nemám, ale dějová linka téhle knihy mě zaujala. :) Ještě se mrknu po jiných recenzích na goodreads a tak a možná si ji přidám na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kávu miluju a Starbucks ne :D A přesto jsem si knížku vybrala :) Četla se moc dobře a i když jde vlastně o dobře promyšlenou reklamu, nijak mě to neobtěžovalo a četla se prima :)

      Vymazat
  4. Vypadá to jako zajímavá kniha, nad kterou se člověk musí zamyslet, což mám ráda. Ale vadilo by mi jediné - Starbucks. Kdyby vybrali jakoukoliv jinou firmu nic bych proti tomu neměla, ale Starbucks je prostě přeceňovaný a reklamu už má opravdu všude. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zamyšlení bych tomu ani neříkala, spíš prostě takový náhled do zákulisí.
      No jo no :) Ale když to určitě financoval Starbucks, tak by asi nebylo úplně moudré psát o jiné firmě :D
      Přeceňovaný je, v tom s tebou souhlasím :) Ale knížka je docela fajn :)

      Vymazat
  5. O knize jsem nic moc nevěděla, ale asi ji nemusím úplně číst :) Recenze je skvěle napsaná, hezky jsi vystihla to prostředí kaváren, ale samotná knížka mě neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi fakt nemusíš. Existuje spousta lepších knih, ale vážně se nečetla špatně :)
      Děkuju moc! :) A chápu :)

      Vymazat
  6. Měli ji v levných knihách jo? :) No to jsem nějak propásla :) Já bych své návštěvy ve Starbucksu spočítala na prstech jedné ruky a nijak tam znovu nespěchám. Radši podporuji menší podniky a ne velké řetězce. Starbucks kafe navíc ani za tu stovku nestojí. Znám mnohem lepší směsi a podniky, kde mi udělají kafe za polovic a mnohem lepší. Ve Starbucksu jde o tu prestiž a to mi moc nic neříká :)
    Jojo, asi by se to klidně dalo zkrátit, ale přesto se mi to líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  7. teda, na začiatku to vyzeralo sľubne, aj som sa tešila, že si to prečítam, teraz neviem neviem :D ale každopádne sa mi páči ten tvoj opis kaviarne, sama takéto miesta vnimam ako zdroj inšpirácie, toľko rôznych ľudí s rôznymi príbehmi a naladami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možná trochu zdlouhavý, asi by se to dalo zvládnout i na polovičním rozsahu, ale to by asi nedostálo tomu pravému reklamnímu efektu, který podle mě hlavním záměrem téhle knížky. Ale nechci nikomu křivdit, fakt nevím.
      Děkuju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři