29. 6. 2015

Abeceda knihomola #O

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene O. 




OBÁLKA
Ať chceme nebo ne, první co nás ke knize o které nic nevíme přiláká, je její obálka. Sebelepší kniha nemá šanci zaujmout, pokud má nezajímavě, nebo dokonce nepěkně zpracovaný kabátek. Na druhou stranu pěkný zevnějšek, podobně jako u lidí, nedovede účinně a na dlouho zamaskovat vnitřek, který stojí za nic. Sice může krátkodobě zaujmout, donutit člověka k utracení peněz, ale nepotrvá dlouho a důvtipnější čtenář zjistí, že krásná obálka není všechno. 
Nevím, jak to probíhá, ale řekla bych, že obálce se v nakladatelství věnuje skoro stejné množství času, úsilí i finančních prostředků, jako celému obsahu. Od vyjednání práv a nákupu originální obálky, případně výběru nového českého motivu, přes font a překlad názvu po jeho umístění a celkové grafické učesání jde o práci hodnou génia a člověk pro tyhle lidi musí mít řádnou dávku uznání a právem je právě obálka poloviční cestou k úspěchu.

OKOLNOSTI
Jsem chronický plánovač, ale na moje čtecí návyky se žádná organizovanost nevztahuje. Výběr knihy, kterou budu číst po skončení té předchozí nechávám zcela na aktuální náladě a okolnostech. Pokud jsem doma, mám výběr ze své (ehm) skromné knihovničky a většinou i pořádného komínku výpůjček z knihovny. Pokud jsem mimo domov, mám na výběr pouze z obsahu své čtečky. Takže už to, kde se nacházím v momentě rozhodnutí o čtené knize se zásadním způsobem odrazí na konečném dojmu, který při čtení a po dočtení z knihy mám. 
Na okolnostech tedy ve finále rozhodně záleží a to, jak se mi daná kniha líbí je jimi hodně ovlivněno. Pokud se mi knížka trefí do aktuálního rozpoložení, má velké štěstí a já pak ji v konečném důsledku nejspíš dosti nadhodnotím jednoduše proto, že jsem ji četla ve správnou chvíli a na správném místě a že se mi v tu chvíli četla víc než dobře. Jakmile se ke konkrétnímu příběhu dostanu v určitém, pro danou knážku vhodném, rozpoložení, je tu velká šance, že se nezařadí do zástupu anonymních útržků, které v mé paměti nezískaly permanentní umístění, protože jsem se k nim jednoduše nedostala v ten správný okamžik, naopak, zapamatuju si z nich víc než jen jména hlavních postav. 
Dost záleží i na pořadí, ve kterém dané tituly čtu. Pokud dočtu extrémně skvělou knihu, ze které jsem maximálně nadšená, nadcházející příběh je dost v nevýhodě, jelikož dosáhnout na nastavenou vysokou laťku mých očekávání po dočtení dokonale vystavěného příběhu není vůbec snadné a kniha pak při hodnocení utrpí jen proto, že byla ke čtení vybrána po té dokonalé knize, která přijde jen jednou za čas. Okolnosti tedy zásadně ovlivňují nejen mé čtecí chutě, ale i výsledný dojem z celé knihy.

ORIGINALITA vs. OKOUKANOST a OPAKOVÁNÍ
Když někdo čte tolik jako my, rozhodně mu není cizí pocit, který 
nevyhnutelně přichází při začtení se do knihy. A to sice neodbytný dojem - "Kruci, tohle už jsem přece četla." Napsat něco originálního je v dnešní době úkol vyžadující téměř nadlidské úsilí. A proto jsou pro mě spisovatelé něco jako superhrdinové. I když napíší průměrný a ničím objevný příběh, který se však dobře čte, musím k nim, chtě nechtě, chovat bezmeznou úctu. 
Objev originálního knižního motivu proto provází neukojitelná radost a nadšení. 
Nové a neokoukané zápletky přichází ve vlnách. Jeden šťastlivec vymyslí nějaký parádní námět, který u čtenářů sklidí úspěch a najednou se jako houby po dešti začnou objevovat stovky knih zabývající se v různých obměnách tím, co v poslední době zmíněnému autorovi přineslo pěkně tučný balík. Nevadí mi číst pořád dokola totéž, jen v bledě modrém. Pokud mě dané téma zaujalo, klidně si o něm přečtu z pohledu tolika lidí, kolika jen bude možné. 
Naopak nemůžu vystát nálepku "Pro fanoušky Hunger Games", "Pokud se 
vám líbil Harry Potter, stoprocentně si zamilujete tuto žhavou novinku." 
Přesto se sami nikdy neubráníme srovnávání příběhů, ve kterých prostě vidíme něco, co už dávno známe. Ale tu podobnost chceme najít sami od sebe, ne ji mít naservírovanou na zlatém podnose od nakladatelů. 
Abych to uzavřela, na tom, že někdo obšlehne námět od někoho jiného asi není nic zas tak špatného. Je hrozně těžké říct, co se dá považovat za původní nápad autora. Vždycky ho něco inspiruje, ať už je to něco, co někdo napsal, nebo nějaký zážitek, který mu připomene cosi, co někdo kdysi vyslovil.

Jak nahlížíte na módní vlny knih na jedno brdo? Která taková vlna vás v poslední době úplně minula? Jak velkou úlohu má pro vás při nákupu knih obálka? Jak velkou roli hrají okolnosti při vašem hodnocení knih? Snažíte se zůstat nezaujatí, nebo se necháte snadno ovlivnit momentálním rozpoložením?
Share:

12 komentářů:

  1. (Já jsem s tou abecedou tak strašně pozadu!)
    Zrovna včera jsem přemýšlela, jaký žánr knih asi bude populární za pět až deset let. Nicméně je těžké určit i to, co se čte teď. Určitě je to pořád YA, vrací se také detektivky. Třeba tu za deset let zase budou vládnout upíři.
    Já jsem asi nikdy neměla pocit "kruci, tohle už jsem přece četla", protože si myslím, že každý autor přinese do příběhu něco jiného. Je pravda, že někdy to je skutečně až moc podobné, nicméně občas jsou to (zvláštní) detaily, které dělají z knihy něco úžasného.
    Také nesnáším přirovnávání k mega úspěšným knihám. To si skoro vždycky hned řeknu "aha, takže tohle je nějaká kravina a sám nakladatel ví, že se to bude blbě prodávat, když to nepřirovnáme k něčemu oblíbenému". Nejhorší je, když to přirovnání dají na obálku!! Proč?! Dejte si to na stránku nebo na facebook, ugh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi nevadí :) Já teda snáším špatně, když něco nedělám na čas, ale zítra odjíždím na 14 dní pryč a nevím, jestli stihnu napsat a přednastavit tři abecedy (ještě tu dnešní), tak se s tím budu muset asi nějak vyrovnat :D
      Taky si myslím, že se nedá předem odhadnout, co bude populární. To musí tak nějak přijít samo. YA pořád frčí, ale je fakt, že detektivek teď přichází čím dál tím víc a já jsem za změnu upřímně ráda :) Upíři mě nikdy nechytli, tak uvidím, pokud máš pravdu, třeba jim teprve přijdu na chuť :)
      Jasně, každý autor si to zpracuje trochu jinak, ale přesto, někdy už mám pocit, že je to vážně všechno podle jednoho scénáře. Aspoň ty romantické...
      Přesně....pro mě vypovídá ta nálepka spíš to negativní...
      A prsknout kolečko s tímhle nápisem na obálku je fakt k vzteku...

      Vymazat
  2. Obálky sú niekedy kameň úrazu. Niekedy si kúpim knihu len kvôli nej a potom sa stáva, že aj ľutujem. Škoda. Bola by sranda, keby každá kniha má rovnakú obálku. To by sa potom ukázalo, čo si ľudia kupujú. :) :D
    Originalita je veľký problém. Irituje ma, že po vydaní 50 odtieňov sa priam roztrhlo vrece s erotickými románmi, kde je hlavnou mužskou postavou zakomplexovaný bohatý mačo, čo si myslí, že žena je majetok. Vydavateľstva sa zamerali na daný žáner a čitatelia iných žánrov mali smolu, lebo sa nedočkali nejakej svojej knihy. :)) Trh je trh.
    Ale čo sa týka ešte tej kopírky, tak mi nevadí prečítať si niečo podobné, samozrejme ak to nie je úplne totožné. V tom prípade byma to asi znechutilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to poslední dobou už nedělám, ale byly doby, kdy jsem se také nechávala zlákat. Teď mám ale pořád v hlavě tolik knížek, které si chci koupit z nějakého jiného důvodu, že na ty co by mě zaujaly jen obálkou už není čas ani peníze... :D
      To by bylo super náhodou!!! :) Sice by ta knihovnička byla taková monotónní, ale to by nevadilo. Určitě by to taky bylo krásné :)
      Přesně na 50 shades jsem tak trochu narážela. Najednou se všichni mohli zbláznit po eroťárnách...nic proti, já jsem ráda, že odstíny přivedly tolik lidí ke čtení, ale sama tuhle literaturu nevyhledávám :)
      Podobnost je ok :)

      Vymazat
  3. Obálka je jedním z důvodů, proč po knize v knihkupectví sáhnu. Dneska má spousta knih několik vydání, takže výběr máme pestrý, což je fajn. :)
    Originalita je věc těžká, protože jak se říká, všechno už bylo jednou napsáno. Nicméně mnoho autorů svými nápady a provedením vyniká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbí se mi, že třeba Host a Yoli vydávají knížky v paperbacku i hardbacku a můžeš si vybrat (sice to není úplně tenhle případ, protože obálka je většinou stejná, nebo filmová, ale víš jak to myslím :))
      Přesně tak :)

      Vymazat
  4. Obálka dokáže čtenáře pěkně nabudit i odradit, což je u některých knih opravdu škoda. Znám dost knih, které svým obsahem dokážou předčit ostatním, ale kvůli divné obálce nejsou tak oblíbené. A to je opravdu škoda. Taky čtu knihy podle nálady a rozpoložení. Například když mám depku kvůli klukům nemohla bych číst horor, to sahám po Sparksovi a hned se mi zlepší nálada. :)
    Napsat originální knihu v dnešní době je opravdu výkon. Nabídka je velká a možnosti omezené proto jsem vždy ráda za novou zápletku, nebo zakončení. Ale není to jen o psaní knihy, ale o použití originality v recenzích. Přijde mi, že recenze na populární knihy jsou jako přes kopírák. Sama nepíšu nějak extra skvělé recenze, pořád je hodně co zlepšovat, ale snažím se to napsat jinak než ostatní. Občas to vyjde, občas ne. Ale i tady je originalita těžká věc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. To je podle mě případ knih od Alpresu. Třeba takový Patterson je naprostý genius a mistr detektivky, ale design obálek jeho knih zamrzl někdy před dvaceti lety...takže ho mladí lidi naprosto minou, protože si řeknou, že je to čtení pro starý báby a ani mu nedají šanci. Protože obálky jeho knih jsou skutečně děsný...
      Já asi úplně nedovedu říct, že když mám takovou a makovou náladu, tak čtu něco milého a jindy zase krvák. Ale vždycky to prostě tak nějak vyplyne :)
      Taky mi to s těmi recenzemi tak přijde. Taky neříkám, že píšu bůhvjak skvěle, ale snažím se to dělat s určitou integritou, ale taky originalitou. To jak se mi to daří je věc druhá :)

      Vymazat
  5. Obálka je důležitá :) Nemá pro mě tak významnou roli jako anotace, podle které většinou knihy vybírám, ale díky obálce si jich všimnu :) Takže je pro mě taky důležitá :) A poslední módní vlna knih je asi YA typu Green, to jde zatím trochu mimo mě, protože já jsem ještě uvázla na předešlé vlně dystopií, které mě pořád baví :) Ono je těžké přijít s něčím novým, co tu ještě nebylo, takže menší obšlehnutí námětu mi nevadí i když to je na jedno brdo..Důležité je, jestli do toho autor přidal něco zvláštního, trochu jedinečného, aby ta knížka měla něco do sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky vybírám spíš podle tématu, anotace a recenzí, ale u ošklivé obálky se třeba ani k přečtení té anotace nedostanu, zato krásná obálka mě donutí si o knize zjišťovat více :)
      Mě dystopie taky pořád baví, ale už jsem dlouho žádnou nečetla (Silo nepočítám, protože mě moc nebavilo). Greena taky nemám tolik načteného, má to u mě 50:50. Aljaška se mi nelíbila a Hvězdy jo (i když víc jako film)
      Knížka, podobně jako lidé musí mít to kouzlo, které vidíš jen když se snažíš a je ti tak nějak blízké :)

      Vymazat
  6. Obálky mě hodně nalákají na knihy, ale jak píšeš, ne vždy to zaručuje i stejně dobrý obsah :) Už několikrát se mi ale stalo, že jsem si některé knížky nevšimla právě kvůli obálce, ani jsem si tím pádem nepřečetla anotaci a nic o ní nevěděla, pak jsem ji uviděla u někoho na blogu, přečetla recenzi a ve výsledku to bylo opravdu skvělé počtení :) Je to těžké tohle hodnotit, ale mám moc ráda, když si s těmi obálkami nakladatelství vyhrají :)
    Taky si nedokážu naplánovat, co budu číst, někdy mám zhruba představu, vyjde něco, na co se moc těším, něco mi tady z knihovny už leží nějakou chvilku apod., ale stejně se na tom může cokoliv změnit :) Nějakým způsobem jsem třeba přemýšlela dopředu, když jsem jezdila do Brna, tak co si mám vzít ještě s sebou, ale to taky ne vždycky úplně vyšlo, něco jsem si koupila nebo tak :D A miluju ten pocit, když vím, že některá knížka přišla ve správnou chvíli, ten prožitek je jedinečný :)
    S originalitou je to v dnešní době opravdu těžké, témata se opakují a natahují :) Někdy to není na škodu, někdy cítím, že je toho už moc :) A nálepky toho typu 'pro milovníky Hunger games' apod. mě hrozně vytáčí, to je prostě strašná blbost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nalákají na knihy, o kterých nic nevím. Ty které chci z jiného důvodu si koupím i navzdory šílené obálce :D
      Přesně jak říkáš! :) Je škoda přehlédnout dobré čtení jen kvůli hnusné obálce :)
      Jsem ráda, že nemusím plánovat čtení s sebou na kolej nebo na byt. Stačí mi párkrát ročně vyjet na dovču a mít stres z toho, že nevím co budu chtít číst a na co bude chuť a zabalím si tak dvakrát tolik knih, než které můžu stihnout přečíst :D
      Hrooozná blbost :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři