3. 3. 2015

Zmizelá - Gillian Flynn

V den pátého výročí své svatby zmizí Amy Elliottová Dunneová beze stopy. Za sebou zanechá pouze vodítka ke hře na hledání pokladu, kterou s oblibou připravovala každý rok přesně v den výročí svatby pro svého manžela Nicka. Tentokrát však, ve stínu jejího zmizení, má tato hra mnohem zlověstnější podtón. Na místech kam vedou nápovědy se záhadným způsobem objevují důkazy kompromitující právě jejího muže. Ostatně v případech jako je tenhle je to vždy manžel, kdo má ve všem prsty. 

Knihu mám doma už více jak rok a můj úmysl si ji přečíst určitě dřív, než do kin přijde film vůbec nevyšel. Ten jsem viděla už před nějakou dobou a pořád ho tak trochu rozdýchávám. Byl totiž dokonalý. Naprosto. Takový pocit, jako po dokoukání Zmizelé jsem ještě nikdy neměla. A chtěla jsem si ten pocit připomenout přečtením knížky. Nemůžu uvěřit, že jsem s jejím přečtením otálela tak dlouho. Protože....pane jo.

Ačkoli na Gillianin styl je zpočátku krapet těžké si zvyknout, je vlastně tak nějak perfektní. Nikdy jsem se s ničím takovým nesetkala a myslím, že na to ani jen tak nezapomenu. Zpočátku se tedy kniha čte trochu hůře, ale v určitém bodě, který nedokážu přesně definovat, se to zlomí a vy už zbytek (přibližně tak velký, s jakým jste se babrali týden) přečtete jedním dechem a neusnete, dokud to nedočtete až do hořkého konce.

Autorka nastoluje neochvějný precedens o tom, že na vině je vždy manžel. Zároveň vám však nenápadně podsouvá takové množství hypotéz, že po chvíli ani nevíte čí jste, natož čemu věřit a koho obviňovat. 
Příběh je rozdělen na Amyin popis minulosti zprostředkovaný deníkovými zápisky a Nickovo vyprávění z přítomnosti, z doby po zmizení jeho ženy. Nejen že tento aspekt dodává příběhu na dynamičnosti, ale nemusíte se díky němu bát jednostrannosti a toho, že si okamžitě najdete jasného pachatele a samozřejmého favorita. Vaše odhady se mění s každou kapitolou a opravdu nevíte, co si myslet. To, že do jisté míry vidíte oběma hlavním protagonistům do hlavy dodává na mrazivosti tak silně, jak jsem to ještě v jiné knize nezažila. 
Obě postavy jsou dokonale psychologicky propracované a ačkoli možná trochu vyhnané do extrémů, jejich děsivosti to grády rozhodně neubírá. Naopak. Z jejich povah a všeho, co se jim honí hlavou až mrazí a až na dřeň rozebrané myšlenkové pochody vás budou možná strašit ve snech. Jak se mohou dva lidé, perfektní jeden pro druhého, stát něčím, čím se stali v manželském svazku, který měl být tím nejkrásnějším, co se jim v životě stalo?

Gillian barvitě popisuje, že nic není tak jak se na první pohled zdá a dokonalé manželství může být otráveno zahnívající zápachem zrady, šílenství a touhou po pomstě, pocity které ho stravují zevnitř, pomalu, ale jistě. A ještě k tomu se to všechno ututlá na tak malém městě, protože valná většina neshod nejen nikdy neopustila čtyři stěny domu, ale ani mozky Amy a Nicka. Tedy samozřejmě jen do chvíle zmizení krásné a dokonalé Úžasné Amy, proslavené, díky knihám jejích rodičů, které čtou děti v celých Spojených státech. Lidé tuhle ženu milují a to Nickovi zrovna moc situaci neusnadňuje. 
Samozřejmě odhalujeme i to, že láska a nenávist mají k sobě zatraceně blízko a není všechno zlato, co se třpytí. 

Autorka má kromě psychologie postav v malíku i psychologii davovou a replikuje poměrně autentický model davového šílenství visící nad ostře sledovanou kauzou. 


Postava, která celý příběh povznáší na trošku jinou úroveň je Nickova sestra, dvojče, Margo, alias Go, o které Nick řekl něco, co se mi hrozně líbilo:
"Go je štíhlá a má zvláštní obličej, čímž nechci říct, že nehezký. Chvilku to prostě trvá, než její rysy začnou dávat smysl." 
Go je ohromně skvělá a já si ji ze všech postav oblíbila nejvíce.

Zmizelá si u mě rozhodně získala jedno prvenství. Má ten nejmrazivější závěr, jaký jsem kdy četla. Děsivý příslib, který autorka čtenářům mrskne do cesty je naprosto šílený, stejně jako vlastně celá kniha. 

Se Zmizelou si na své přijde každý vášnivý čtenář. Ta kniha jednoduše nemá chybu. Je tak extrémní, ale do určité míry hodně pravděpodobná, že to nedá čtenáři spát ještě pěkných pár nocí po dočtení. Rozhodně s čistým srdcem důrazně doporučuji všem milovníkům propracované literatury, aby dali této knize šanci, protože za to opravdu stojí.

Pokud se vám tato recenze zdá podivně zmatená, je to proto, že jsem 1) ztratila své poznámky, které si vždy píši v průběhu čtení a tudíž se mé myšlenky rozutekly do všech stran a já už nebyla schopna sesumírovat vše, co jsem původně chtěla a 2) tahle kniha se totiž recenzuje vážně těžko. Ve chvíli, kdy máte pocit, že jste si to v hlavě pěkně urovnali se najednou všechny myšlenky znova rozsypou a vy jste z toho stejně zmatení, jako na začátku. 
Share:

18 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Já se přiznám, že jsem knihu zatím nečetla a neviděla jsem ani film..Ale ráda bych se Zmizelé brzy pustila i když jsem pořád mírně rozpačitá, a nejsem si jistá, jestli mě opravdu chytne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Já jsem si právě taky nebyla vůbec jistá a potom, co jsem si knihu koupila jsem zrozpačitěla, zda je to to pravé ořechové pro mě. Ale tyhle obavy byly smazány jakmile jsem se začetla. Vážně. Tahle kniha má podle mě co nabídnout úplně všem :) A ten film!!! Panebože! Takhle dobrý (nebo spíš tak silný) film jsem už neviděla vážně dlouho :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! já se této knize vyhýbala kvůli strašně velké bublině, ohlasům a všeho dalšího.. Ráda si přečtu "slavné" knihy, ale tohle bylo moc. Proto nad přečtením vážně uvažuji až teď a nevím, jak ty to děláš ale vždy mě k tomu pořádně nakopneš! Tak uvidíme, kdy se ke knize dostanu, ale i tak musím říct, že má zajímavou a krásnou obálku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) :)
      Já právě taky byla trochu znechucená celým tím šílenstvím a kromě toho jsem si nebyla jistá, zda se mi to vůbec může líbit a ejhle....rozhodně se řadí k nejlepším knihám letošního roku :)
      Tak to jsem ráda, že tě právě moje recenze vybízí k přečtení knih, nad kterými váháš! :)
      Abych byla upřímná, toho, co je na té obálce jsem si všimla až když jsem si knížku přidávala do "právě čtu" na goodreads :D :D Jsem v tomhle strašně nevšímavý člověk :D

      Vymazat
  3. Nad knihou jsem uvažovala dlouho, protože mě fakt zaujala, ale nakonec jsem odolala a to zejména kvůli tomu zpracování. Prostě se mi "edice bestseller" s těma nálepkama vyloženě nelíbí a doma to nechci. :-D
    Takže jsem viděla film. A jako dobré. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že to odrazuje hodně lidí :) Mně se to třeba zase naopak líbí, i když ta politika za tím se mi moc nepozdává :D Jakože tam frknou nálepku jen aby se to lépe prodávalo.
      Jediné negativní je to, že jsou tyhle knihy tištěné na fakt tlustém papíře a jsou šíleně těžké, takže to není úplně čtení do kabelky :D
      Film je doooost dobrý!!! Aspoň, že ten jsi viděla! Částečně ti odpouštím, že se Zmizelé vyhýbáš! :D Ale pokud by ti měl vadit je ten formát, pak pořád existují e-knihy a audioknihy...hmmmm?? :)
      Btw., Q.ee...zaregistrovala jsi Čtenářský klub a společné čtení Ready player one? :) Teď si nejsem jistá, jestli jsi to už nečetla, ale rozhodně mám dojem, že zrovna tobě by se to fakt mohlo líbit! :) A hrozně ráda bych si vyslechla tvoje názory! :)

      Vymazat
  4. Jsem tak ráda, že jsi ze Zmizelé stejně odrovnaná jako já ! :D Gillian má strašně osobitý styl vyprávění příběhu, ale ve chvíli kdy si na to zvykneš, si ji prostě právě kvůli tomu zamiluješ :) Je to vlastně i důvod, proč ji tak miluju, asi bych po pár stránkách, i bez znalosti autora, prostě poznala, že je to ona :)
    Skvělá recenze !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem!!! :)
      Právě! Nic podobného jsem ještě nečetla, ale člověk si prostě musí zvyknout a pak to začne považovat za geniální :)
      Je hodně specifická a taky bych ji nejspíš poznala! :)
      Díky moc! :) :)

      Vymazat
    2. Můžu ti ještě doporučit Temné kouty :) Ostré předměty se mi taky líbily, ale byly pro mě první, takže jsem ještě neměla srovnání :D Všechny ty knihy spojuje to, že si Gillian libuje v divných a psychicky narušených postavách :D Už tě aspoň nezarazí styl psaní, tak si to třeba užiješ hned od začátku :D :)

      Vymazat
    3. Beru na vědomí a píšu si :) Ale nechám si je asi na pozdějí, abych si nevyplýtvala všechny její knihy naráz :) To by byla škoda :)
      Právě, už jsem zvyklá, tak už nebudu číst takovým hlemýždím tempem :D

      Vymazat
  5. Parádní recenze, vystihuješ podle mě snad všechno důležité :)
    Já jsem knížku četla dříve, než jsem viděla film, takže byl pro mě film potom na jednu stranu stráášně dlouhý, protože jsem samozřejmě věděla, o co jde, na druhou jsem si říkala, co tam všechno chybí, ale v závěru jsem musela uznat, že se skvěle povedl, když jsem knížku četla, nedokázala jsem si představit, jak tohle někdo dokáže zpracovat na plátně a povedlo se to opravdu bravurně :) Rosamund je v té roli výjimečná, všechno jí to baštím.
    Jak se tu už psalo, Gillian má svůj osobitý styl, taky mi chvilku trvalo, než jsem se do něj ponořila, ale pak to stálo za to. Taky mi trochu vadila ta obrovská propaganda a série nadšených výkřiků nad nečekaností zápletky, u mě to hrozně zvyšuje očekávání a já jsem nakonec zklamaná, že nejsem tak nadšená, jako všichni kolem, každopádně Zmizelá se opravdu povedla :) a ten závěr..fakt psycho :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :) To jsem ráda :)
      Já jsem právě v tomto jediném případě fakt ráda, že jsem se nakonec rozhodla jít na film i bez znalosti knižní předlohy, ačkoli obyčejně to mám radši naopak :)
      Taky si myslím, že to zvládli naprosto dokonale a ta herečka byla správě Amyovská! Jen mě rušilo, že mi hrozně připomínala herečku, která ztvárňuje Cersei v GoT :D
      Rozhodně to za to stálo :) Jen jsem teď v rozpacích, zda se pouštět do jejích dalších děl, protože Zmizelá je její nejnovější (aspoň v češtině pokud vím) a ty předchozí údajně nejsou tak propracované....
      Já jsem právě pořád nevěděla co čekat, takže pro mě byla očekávání spojená s touto knihou naplněna, i přes obrovskou propagaci a provařenost :)

      Vymazat
  6. Tak fajn no... knihu mám doma asi už od října, ale ještě jsem se k ní nedostala, ačkoliv se na ni už moc těším. No... doufám, že se k ní ještě před prázdninami dostanu (a to jsme ještě velkorysá :D ). Každopádně, doufám, že po těch všech kladných recenzí a názorech Zmizelou nepřecením, jako se mi to stalo u Ten, kdo stojí v koutě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je obrovská chyba! :) Já sama čekala s knihou v poličce více jak rok a teď tluču hlavou o stůl. Pusť se do ní! :)
      Nepřeceňuj, jdi do toho s čistou hlavou (i když je to těžké, když to všichni tak opěvují), ale podle mě zklamaná nebudeš a jestli jo, tak to bude jen natruc tomu, že se to všem líbilo, protože tady to fakt není možné se zklamat podle mě :)
      Ten, kdo stojí v koutě mám dost ráda, no :)

      Vymazat
  7. Super recenze!! :) Dobře, že se ti kniha líbila. Také mě nadchla její myšlenka a originalita, ale určité aspekty už mi přišly moc přitažené za vlasy. Konec byl geniální. Myslím, že autorka vybrala nejlepší možný :) Uuuuu, vážně z toho mrazí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Hodně originální, hodně promyšlené :) Mně to zas až tak přitažené za vlasy nepřišlo, možná tak jedna, dvě věci :)
      Závěr byl prostě dokonale mrazivý a skvěle vygradovaný :)

      Vymazat
  8. Tak teda jo no, když už jí doporučuješ i ty, tak si jí budu muset pořídit a přečíst! Film jsem viděla (naprosto fantaastický!) a audioknihu asi nikdy nedoposlouchám, ale papírové knize já dám ráda šanci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně :) Film byl epický a kniha taktéž :) Vlastně se nemohu rozhodnout, co se mi líbilo víc :) Kdyby to šlo udělat tak, že bych viděla film dřív než jsem četla knihu a zároveň dřív četla knihu, než viděla film, bylo by to geniální. Takhle je automaticky zvýhodněno to, co jsem zažila dřív (film). U audioknih si pořád nejsem jistá, jestli si je neužiju jen v případě příběhů, které jsem už četla, protože jsem ještě s jinou, než již známou audioknihou neměla tu čest :)
      Rozhodně doporučuji ji nezatracovat :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři