7. 3. 2015

Top týdne #51

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 51 zní

KNIHY, KTERÉ VÁM ZMĚNILY ŽIVOT

Samozřejmě. Další seznam mých oblíbených knih. Ale o tom toto meme prostě je. A třeba vás na některé z nich konečně, po necelém roce, nalákám.

Stejně jako lidé, se kterými se setkáme, formují naši osobnost i knihy, které přečteme. Tady je pár těch, které se zasloužily o část mě.

1) Holubí pošta (Arthur Ransome)
Nebýt Dickových pokusů s lučavkou královskou, která má odhalit pravost zlata, jež naši hrdinové našli, možná bych se nikdy nerozhodla studovat chemii. Díky Arthure, protože to bylo nejlepší profesní rozhodnutí a jsem teď moc spokojená :) 

2) Harry Potter (J.K.Rowling) 
Harry Potter je nejen boží sám o sobě, ale také sbližuje neznámé lidi. Fanoušci HP jsou skvělí a to můžu říct i bez toho, abych o nich věděla cokoli dalšího, než to, že milují tuhle sérii stejně jako já.

3) Alex Rider (Anthony Horowitz)
 Nebýt tohoto pána, možná bych nikdy nepřišla na chuť dětským špionům. Alex Rider mě ale nadchnul už před cca 10 lety ve Stormbreakerovi a já od té doby jeho dobrodružství četla několikrát! 

4) CHERUB (Robert Muchamore)
Nějakou dobu jsem hledala něco podobného Alexi Riderovi, protože jsem ho naprosto milovala a chtěla jsem další a další podobné knihy, ale všechny dosud vyšlé díly jsem už měla přečtené. A pak jsem narazila na Nováčka. A objevila něco ještě lepšího, než Alex Rider. Nějakou dobu jsem měla podezření, že Anthony Horowitz a Robert Muchamore musí být jedna a tatáž osoba s jiným pseudonymem, protože CHERUB bylo tak podobné Alexi Riderovi, jak jen dvě odlišné knihy o špionech mohou být. Miluju. MILUJU!

5) Ready player one (Ernest Cline)
Vždycky jsem měla ráda počítačové hry a virtuální světy. 
V srpnu 2012 mi tahle kniha rozhodně změnila život. Mohu ji směle označit za vůbec nejlepší samostatně stojící knihu, kterou jsem kdy četla. Navždy ji budu zbožňovat, budu ji číst pořád dokola a pořád z ní budu stejně nadšená. To se můžete vsadit.

6) Řada nešťastných příhod (Lemonny Snicket) 
Lemonny Snicket nasadil s hrabětem Olafem laťku proradnosti pořádně vysoko a chudáčci Baudelairovi si toho zažili až až.

7) Slabikář
Myslím, že jsem uměla trochu číst už před nástupem do první třídy, ale kdo by se nezdokonalil při čtení Mámy, co mele maso?

8) Matematika Příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy (Jindra Petáková)
Kdo nezná Petákovou a nevypočítal půlku jejích příkladů, jako by nežil. Ale pomohla mi pochopit spousta věcí. Ne že ne. Její sbírka mi rozhodně změnila život a pohled na matematiku...

9) Die Welle 
Jestli mi nějaká kniha otevřela oči, byla to rozhodně tahle. Kniha o rizicích autokracie, síle diktatury a děsuplné síle davu.

10) I am Pusheen the Cat
Level roztomilosti posunut do stratosféry!!! 

Které knížky změnily život vám? :)
   
Share:

22 komentářů:

  1. Řadu nešťastných příhod jsem měla také strašně ráda! :) Třešničkou na dortu byl Jim Carrey ve filmovém ztvárnění. Skvěle vymyšlený příběh. O tom, že Die Welle je v knižní podobě, vím právě díky tobě a hned jsem si ji zařadila na seznam knih k přečtení. Doufám, že i zde bude platit pravidlo, že kniha je lepší než film! :) Protože z filmu jsem byla úúúúplně hotová. Pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby ne! :) Hltala jsem jednotlivé díly jako jednohubky! Ještě, že jich je tolik! :D
      Já právě Jima jako herce nemám moc ráda, neboť ho obsazují do rolí hňupů, což nesnáším a přitom má neskutečný talent, jak se ukazuje u té hrstky normálních rolí, které hraje.
      Nevím, jestli tady bude platit pravidlo kniha lepší než film (dovoluji si tvrdit, že spíš ne), tak abys nebyla zklamaná, ale rozhodně stojí za přečtení :)
      Díky! :)

      Vymazat
    2. S tím Jimem souhlasím, asi patřím mezi výjimky, které jeho komediální role nějak nemusí. Mně to přijde až přehnané, neříkám, že jsem se tomu někdy nezasmála, ale vidět znovu ty jeho grimasy nemusím. Kde naopak Jima ráda mám, jsou role vážnějšího typu, nedám dopustit na Truman show, Věčný svit neposkvrněné mysli a špatný není ani snímek 23 (Number 23). V ŘNP mi taky nevadil :)

      Vymazat
    3. Já je přímo nesnáším právě :D Obecně nemám ráda, když ze sebe někdo dělá debila a ještě to považuje za vrchol humoru :D
      Věčný svit neposkvrněné mysli je právě naprosto dokonalý film. Tam jsem objevila jeho genialitu, jako herce. Má fakt talent, jen má smůlu, že je slavný spíš kvůli těm hrozným komediálním rolím...
      V ŘNP byl super :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Přesně tak! Noční můra každého středoškoláka :D Mohla by se používat i jako školní trest :D

      Vymazat
  3. Harry Potter!! Moje srdcová záležitost, opakuju to hrozně často, ale jsem vděčná, že jse, z té generace, která s ním vyrůstala :) Moc ráda se k němu vracím, nikdy mě neomrzí :)
    Řada nešťastných příhod je taky moc fajn, četla jsem to sice až asi kolem devatenácti, ale stejně se mi to líbilo :) Film si myslím, že se taky povedl :)
    Die Welle jsem pouze viděla, ale to byl opravdu zážitek, neskutečný..
    Já mám hodně ráda Cormaca McCarthyho, jeho Cesta je taky hodně silná, doporučuji :)
    Srdcovkou je i Obraz Doriana Graye, Pokání, Na Chesilské pláži, Jane Austenová, Tolkien, G. R. R. Martin, King nebo Spalovač mrtvol od Fukse (tím už se to zase přesouvá k seznamu a dalšímu vzpomínání, takže končím :D ). Neumím to zúžit na pár děl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také říkám pořád dokola, ale je tak pevnou součástí mého života, že to jinak nejde :) Též jsem s Harrym vyrůstala :)
      Já ŘNP četla kdysi jako škvrně, ale později jsem si pořídila komplet sérii v angličtině (aspoň tu angličtinu, jako výmluvu proč investovat do dětské série), ale musím říct, že jsem si knížky možná užila i víc, jako starší :)
      Že? To je super, že znáš Die Welle! Přijde mi, že ten film má nedostatek pozornosti v diváckých řadách. A přitom je to...páni. Jeden z nejlepších filmových zážitků...
      O Cestě jsem ledacos slyšela :)
      Obraz Doriana Graye i Spalovače mrtvol jsem četla, ale asi mě tolik neovlivnili :) Austenová mě popravdě vůbec neláká :)
      Martina i Kinga mám fakt ráda :) :) Také je pro mě těžké vybrat jen pár! :)

      Vymazat
    2. Já jsem k Die Welle taky přišla poměrně náhodou, šli jsme na tento film tenkrát ještě s gymplem do kina a bylo to teda vážně něco a od té doby ho také doporučuji, akorát jen jako film, protože jsem netušila, že je to kniha, nikdy jsem po tom ani nepátrala :)
      Já mám Oscara Wilda moc ráda a nevím proč, zážitky z první četby Obrazu mám pořád před očima, hlavně dočtení, otočila jsem poslední stránku a úplně mě to dostalo. Stejně tak Spalovač, tam je to asi způsobené i velmi podrobným rozborem knihy na vysoké, řady symbolů, odkazů bych si bez toho snad ani nevšimla a když jsem o nich už pak věděla a četla to podruhé, tak to byla neskutečná jízda.
      Cestu si určitě do budoucna přečti, je to teda knížka na panáka, aby to člověk zvládnul přijmout, protože to není žádné radostné čtení a styl Cormaca mám opravdu moc ráda, četla jsem od něj už skoro všechno a nikdy mě nezklamal :)
      Austenovou jsem měla moc ráda kolem těch osmnácti, takže k srdcovkám určitě patří, teď už bych po ní asi taky jen tak nesáhla, zvlášť když na čtení toho je pořád hodně, ale tenkrát to bylo moc milé :)
      Od Kinga mi toho ještě řada chybí, vždycky si ho někdy zařadím mezi jiné knížky a užívám si to, asi před půl rokem jsem četla Misery, která je teda naprosto dokonalá a teď hned po vydání Pan Mercedes, není to typický King, ale v žánru detektivek velmi povedené dílko :)

      Vymazat
    3. Nám to právě taky pouštěli ve škole, v rámci festivalu Jeden svět! :) Nejlepší film, jaký nám tam kdy promítali :)
      Já právě asi klasiku neumím správně docenit :) Nikdy jsem neměla motivaci ji studovat. Čtu pro relaxaci a ne pro studium. Ale každý to má jinak :)
      Přečtu :) A panáka si k tomu klidně dám! :D
      Já na ty krinolíny a čaj o páté prostě nikdy nebyla :D
      Mě právě nedávno King trochu zklamal, ale rozhodně ho neodsuzuju. Knížky co jsem četla dřív mám pořád moc ráda - Dlouhý pochod, Osvícení, Řbitov zviřátek... :)
      U Pana Mercedese se mi líbí nejvíc ta nová obálka! :D

      Vymazat
  4. Petákovou ne! :D Jinak skvělý výběr :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a ještě řekni, že tě ta učebnice neovlivnila! :D
      Díky! :)

      Vymazat
  5. Já teď sháním nějakou učebnici matematiky, zkusím se podívat na tuhle :D
    A Slabikář mám ještě doma. Vím, že stránku s písmenem R jsem četla 72x (tenkrát mi hráblo) :D
    Ready player one konečně čtu taky, tak doufám, že se mi bude alespoň z poloviny jak tobě. Ale zatím to vypadá nadějně :-)
    A Pusheen...ach <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Jindru se mrkni :D Je to věrná průvodkyně matematikou :D Maličko tam schází řešené příklady, ale myslím, že to bude otázkou několika minut googlování a nějaké určitě najdeš :)
      :D :D :D 72x? :D To si pamatuješ, takovéhle číslo? :D A je něco zajímavého na stránce s K? :D
      Aaaa :) Hurá! :) Jsem ráda, že čteš! :) Těším se na tvé podněty! :) Jsem ráda, že se ti zatím líbí :)
      Pusheen je superkjůt! :D

      Vymazat
  6. Haha, slabikář mě pobavil! :D
    Harry Potter je i pro mě kniha (respektive knihy), která mi změnila život. Co mě ale překvapilo na seznamu je Ready Player One. Vím, že jsi říkala, že je dobrá, ale až tak?! Já budu ke knize přistupovat opatrně, až ji tenhle měsíc budu číst, nicméně doufám, že z ní budu alespoň z poloviny tak nadšená jako ty! :)
    Jinak mám pocit, že jsem snad jediná, komu Pusheen přijde naprosto strašná a vůbec ne roztomilá. Ale nikomu to samozřejmě neberu :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Jak bych ho tam mohla nezahrnout. Vždyť čtení je mým nejvýraznějším rysem! :D
      HP ♥
      No vážně! VÁŽNĚ! Nejlepší kniha na světě! Ale asi bude lepší, když do ní půjdeš s otevřenou myslí a bez přehnaného nadšení a předsudků,což uznávám, po mé nadšené a neustále pokračující kampani s názvem "RPO je nejlepší samostatně kniha, jaká kdy byla napsána" není úplně snadné :D Taky doufám! :) Zlomilo by mi srdce, kdyby se ti vůbec nelíbila! (No pressure!) :D
      Nene!!!
      NENE!
      Jak můžeš! :D
      Ale mně se zase nelíbí jiné věci, které ostatní milují :D Třeba naprosto nechápu nadšení ze Simpsonových...jako jo, je to docela fajn...ale... :D

      Vymazat
  7. Pane bože, ty jsi četla die Welle? :O Já žasnu! My to měli ve škole jako povinnou četbu v němčině (protože německá škola), ale netušila jsem, že to někdo zná! :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to si piš!! :D A ještě před nedávnem jsem taky netušila, že o tom filmu, či knize má někdo povědomí! A přitom je to ta nejvíce šokující a děsivá kniha, jakou jsem kdy četla, už jen proto, že je tak skutečná...

      Vymazat
  8. Aaaaaa Petáková !!! :D Jak já nesnášela tu modrou ohavnost :D Ale je pravda, že i mě změnila život :D
    HP je prostě jasný ! Asi žádnou sérii jsem nečetla tolikrát jako právě Harryho. Miluju jak jsou ty mé knížky takové jeté, protože mi vždycky připomenou, jak jsem je tahala všude sebou :D
    Slabikář ! :D Mám stále doma a stále ty ilustrace miluju :D
    RPO stále pilně čtu a uvidíme, jestli se i pro mě stane srdcovkou, určitě k tomu má pořádně nakročeno ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že k ní ani nikdo nemůže mít jiný, než nenávistný vztah :D :D
      Moje knížky HP jsou také značně opotřebované, ale jsem na ně stejně pyšná, jako na své "jakonové" výtisky! :)
      Já nevím, jestli bych ještě někde vyhrabala svůj starý slabikář. Jen vím, že byl žlutý :D
      To jsem ráda, že se ti zatím líbí! :) Doufám, že budeš aspoň z poloviny tak nadšená, jako já :D

      Vymazat
  9. Petáková! :D Já patřím k těm "šťastlivcům", kterým se tahle kráska vyhla, nicméně nadávky mých spolužáků jsou vše říkající a spousta z nich mi zůstala v hlavě do teď :D

    Nicméně určitě dobrý výběr knih. Myslím si, že nejvíc tě vždycky ovlivní ty první knížky, protože díky nim si vybudeš vztah ke knížkám později :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Páni, tak to se máš :D Na druhou stranu by ses po její výuce na matiku koukala úplně jinak :D
      Díky! :) Rozhodně člověka ovlivní první knížky :) A taky povinná četba. Přijde mi škoda, že spousta lidí je znechuceno čtením, protože se jim hrozně brzy nutí knížky, ze kterých si nemůže tak mladý člověk nic odnést...

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři