3. 1. 2015

Top týdne #41

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 41 zní

NADHODNOCENÉ KNIHY

Jako nadhodnocené knihy budu brát tituly, které mají celkem dobré hodnocení na goodreads, což zhruba reprezentuje jejich oblíbenost v širším spektru čtenářů. Navíc se o těchto titulech poměrně mluví, ale já jsem jim na chuť nepřišla. 

1) Hledání Aljašky (John Green)
Na goodreads má hodnocení 4,18. Pro mě nedosáhla ani na 3 hvězdičky. Postavy, které jsem nedokázala pochopit, co víc, ani si je oblíbit, příběh mě také nezaujal. Škoda.

2) Nástroje smrti (Cassandra Clare) 
Město z kostí má hodnocení 4,12. Američtí booktubeři se z této série můžou zbláznit blahem. Pro mě je těžce průměrná. Navíc co můžete dělat, když prostě nesnášíte hlavní hrdinku. To se samozřejmě odrazí na hodnocení celé série.

3) Shatter me trilogy (Tahereh Mafi)
Potenciál má obrovský, ale mě, i když jsem fakt chtěla, aby se mi líbila, bohužel příliš nechytla. Navíc jsem měla opět problém s hlavní hrdinkou, která zdatně sekunduje Clary v pozici nejhorší YA hrdinky. 4,04 hvězdičky je pro mě až příliš.

4) Pátá vlna (Rick Yancey)
Vážně jsem chtěla, aby se mi tahle knížka líbila. Čekala jsem od ní hodně. A to byla chyba. Bohužel mě nezaujaly ani postavy, ani zpracování, ačkoli námět má perfektní. Celé mi to přišlo zmatené. Obvykle mi nevadí, když se to, co se vlastně stalo dozvídáme postupně, ale tady to bylo prostě divné. Hodnocení 4,15 na goodreads je pro mě silně neodpovídající. 

5) Panika (Lauren Oliver)
Lauren Oliver je oblíbená hlavně v zahraničí a i já jsem se chtěla přidat k jejím fanouškům. Ale nesedla mi. Vůbec. Ani těch 3,57 hvězdičky bych jí nedala.  

6) Selekce (Kiera Cass)
Mám dojem, že na více než polovině hodnocení se musí podílet krása obálky. 4,15 je na tak průměrně napsaný příběh prostě příliš. Ani nemluvě o tom, že se původně trilogie (nyní jsou plánovány i další díly, proboha) dala klidně smrsknout do jednoho dílu. 

7) Na hraně zapomnění (J.A. Redmerski)
Když už na goodreads vidíte hodnocení 4,33 tak čekáte, že knížka bude fakt skvost, nebo bude minimálně šíleně čtivá a univerzální. Jenže takhle divnou romanci se zvláštním vývojem jsem nečekala. Hlavní hrdina je typický prototyp dokonalého prince na bílém koni, z něhož se holkám podlamují kolena. Ona je zase úplně obyčejná a samozřejmě nejkrásnější, když se právě probudí a je rozcuchaná jak vrabčák. Já jsem jim ten jejich vztah prostě nevěřila a u většiny romantických a sexy scén se mi chtělo spíš vybuchnout smíchy.

8) Jen jeden den (Gayle Forman)
Tahle autorka je taky poměrně populární. Mě si však tak úplně získat nedokázala. Nevím, jestli mi nesedl její styl, nebo se mi nelíbily páry, které dala dohromady, ale 4,06 je dle mého trochu hodně.

9)Archiv (Victoria Schwab)
Téma bylo poměrně zajímavé, ale když už si po necelém roce nepamatuji detaily a kniha se mi pořádně nevryla do paměti, je to pro mě znamení, že ji za zas tak skvělou (4,06) nepovažuji. 

10) Barva kouzel (Terry Pratchett)
První díl Zeměplochy je určitě tím nejhorším, co jsem od mistra Pratchetta četla. Je škoda, že většina lidí, zcela logicky začne Zeměplochu od prvního dílu, který je zcela odradí. Já Mrakoplašovi na chuť nepřišla. Naštěstí jsem sérii začala číst od prostředka a Čarodějky jsou dodnes mými nejoblíbenějšími postavami od tohoto autora. 

Které knihy podle vás ostatní úplně milují a vy jejich slávu tak nějak nechápete?
Share:

16 komentářů:

  1. Hm... Pratchett, já právě četla jen Barvu kouzel a vůbec mě nenavnadilo dál, ale pravda, že jsem slyšela od více lidí, že Barva kouzel není nic moc, ale zbytek je supr, tak se třeba někdy hecnu do zbytku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to je právě škoda! :) Většina jeho postav a příběhů je geniálních, ale některé se moc nepovedly, jako právě Mrakoplaš. Doporučuji Čarodějky na cestách, Soudné sestry, nebo Dámy a pánové :) Hodně lidí má rádo i díly s Hlídkou (Stráže, stráže!), nebo se Smrtěm (Mort) :) Tak se hecni, pokud máš ráda vtipné fantasy :)

      Vymazat
  2. Tak já se asi tomu poslednímu bodu vymykám, Zeměplochu jsem začala právě Barvou kouzel a nadchlo mě to :-) Právě mám rozečtené Stráže! Stráže! a mám doma několik dalších.
    Ale k tématu: obecně se mi příčí knihy (ale týká se to i filmů), které všichni obdivují a všichni mi to tlačí se všech stran. A myslím, že je to škoda, často se určitě jedná o kvalitní díla. Jen já se k nim nedostanu buď vůbec, nebo s obludným zpožděním. Prostě nemám ráda, když mi někdo něco nutí. Musím si k tomu dojít sama, byť i díky doporučení (doporučení, ne nucení a podsouvání). Takže v nejbližších letech si určitě nepřečtu nic od Johna Greena, Jo Nesbø, a určitě by se našlo i několik dalších.
    Docela mě taky mrzí to škatulkování podle toho, co čtu (resp. to, že zrovna čtu to, co je profláklé). Takovou Píseň ledu a ohně jsem začala číst dřív, než začal ten obrovský boom, kdy o tom ještě tolik lidí nevědělo, a teď když jsem loni četla Tanec s draky, byly reakce: Nooo jo, další z milionu, kdo to čte, to je taková móda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že se to nedá asi generalizovat :) Spousta lidí Mrakoplaše baští, ale mám pocit, že převládají spíš názory, že Barva kouzel je slabší. Pro tebe to však znamená jen to, že se můžeš těšit na ještě lepší díla! :)
      Přesně tak, jakmile začne kolem knihy být přehnaný humbuk, všichni ji najednou čtou a cpou ti ji všude možně, tak to může dost odrazovat. Máš pak jednak hrozná očekávání, která často zůstávají nenaplněna, což ke knize není moc fér, protože nebýt toho hypeu, tak se ti třeba líbí mnohem víc :)
      Jo no, ta série už je pekelně stará, ale každý to bere tak, žes ji vzala do ruky až když byla profláklá a všichni ji znali. Mám to tak třeba s Ready player one. Četla jsem ji dva roky před ostatními, ale to nikoho nezajímá :D

      Vymazat
  3. Já osobně mám Lauren Oliver moc ráda, netvrdím, že její kniha byla nejlepší kousek, co napsala, ale rozhodně se mi líbila. A se Selekcí souhlasím, klidně by se dala napsat jako jeden díl. Ale přesto se mi hodně líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, hodně lidem se nejspíš její knihy líbí :) Já se třeba těším na Delirium, to si rozhodně chci přečíst, protože se mi líbí ten námět, ale nakoukla jsem do Chvíle před koncem a moc mě to nenadchlo, stejně jako Panika, bohužel :(
      Já jsem Selekci nedočetla s nechutí nebo tak, jen mě štve, že z toho chce autorka evidentně vytřískat prachy...

      Vymazat
  4. Souhlasím s Aljaškou, Selekcí a hlavně s Jen jeden den. Mně opravdu hodně nesedl ten styl autorky, připadala jsem si při čtení jako hloupé desetileté děcko :) Selekce by vydala na jeden díl, já bych ho klidně nechala na tři, ale víc rozpracovala to okolí, politiku, potom by to podle mě byla dobrá série, ale i tak se mi to docela líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Asi se nás shodne víc. Jen jeden den bylo prostě trochu divné, stejně jako If I stay. Ne vyloženě špatné, ale něco tomu chybělo.
      To je pravda. Kdyby se to trochu rozpracovalo a nebylo to jen o té soutěži, ale třeba i o zbytku společnosti, kromě holek, co se uchází o prince, trochu by se rozvedlo co vlastně vedlo k vytvoření kast a podobně, mohlo by to být prima :)

      Vymazat
  5. Hm, zvláštní. V hodně s tebou souhlasím - třeba s tím, že Nástroje smrti si nezaslouží tak vysoké hodnocení, přesto se mi ale knížky líbí (skončila jsem u třetího dílu). Stejně tak If I stay. Není to dokonalé, ale příběh je milý a jedinečný, podle mě napsaný fakt krásným stylem a tím si mě knížka dostala... Trochu se teď bojím číst Archiv, ale doufám, že i když ty s hodnocením nesouhlasíš, mě se líbit bude. :D :)
    Ale jinak fakt super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Nástroje smrti taky čtou celkem fajn, ale nesnáším Clary a myslím si, že je hodně lepších YA knížek, které nejsou tak propagované :(
      O If I stay se v seznamu nezmiňuji, četla se mi možná o chlup lépe než Jen jeden den :) Ale ani jedna neobsahuje to, co od skvělé knížky čekám :)
      Archiv je super, jen si myslím, že se z tématu dalo vytřískat mnohem víc. Dala jsem mu myslím 4 hvězdičky (3,5) takže žádná tragédie to fakt není, to se neboj) :) Třeba jsou Dveře do prázdnoty (druhý díl) super a krásně sérii zachrání, kdo ví :)

      Vymazat
  6. Dost souhlasím hlavně s Nástroji smrti. Knihy jsou průměrné, sice zábavné, ale trochu přeplácané a divné. Jen jeden den jsem nečetla, ale předchozí kniha od této autorky mně moc nebrala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně postavy jsou divné :D Takový Jace - nechápu, co na něm kdo vidí :D O Clary ani nemluvím. Taková pinda :D :D
      Mě úplně za srdce nechytlo právě ani If I stay, ani Jen jeden den, takže G. Forman k oblíbeným autorkám řadit nemohu, ač mě to mrzí...

      Vymazat
  7. Já hodně knih ze seznamu ani nečetla, takže nemůžu soudit, ale nedivím se ti třeba u Nástrojů. Mě jakštakš bavily první tři díly, ale ty další jsou opravdu hrozné a ani jsem je nedočetla. Ale nesouhlasím se Selekcí. Mě ta kniha přišla roztomilá, milá a i když trochu klišé, tak neurazila. Mě sedla a na další díly se těším :) Jen jeden den bych si chtěla přečíst, protože jsem slyšela spoustu chvály a doufám, že se mi to líbit bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neříkám, že jsou hrozné, jen průměrné no. Ale nějak se stalo, že je Amíci žerou, tak je žere spousta dalších lidí, jen proto, že jsou slavné a oblíbené :D
      Samozřejmě...každý má jiné preference, každý čeká od skvělé knihy něco jiného. Mně to Selekce neposkytla, ale znám hodně lidí, kterým se fakt moc líbila :)
      Tak třeba tě Jen jeden den osloví :) Já jsem si nějak nesedla ani s jednou z postav a styl mi přišel spíš průměrný, bohužel. U tebe to ale může dopadnout úplně jinak :)

      Vymazat
  8. Souhlasím se Selekcí i Barvou Kouzel, která se mi těžce nelíbila. A docela mi tam chybí i Divergence, která mě sice bavila, ale neoslovila tolik, abych z ní skákala do stropu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Divergence bavila :) Byla jsem z ní celkem nadšená, ačkoli s dalšími díly to jde opravdu dost z kopce. Momentálně si připomínám prima pocity při jejím čtení, protože jsem se konečně dostala k povídkám o Čtyřkovi :)
      Měla jsem dojem, že se ti Selekce líbila víc, než mně :)
      Barva kouzel je prostě zvláštní a je škoda, kolik čtenářů odradí od génia Pratchetta :(

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři