28. 1. 2015

Jak zvládáš tak moc číst a psát tolik článků?

Přestože jsem si vybrala poměrně náročnou vysokou školu a chodím do práce, přesto stíhám činorodě udržovat aktivitu na blogu. Jak já to dělám? Sehnala mi McGonagallová snad taky jeden z těch skvělých obracečů času? 
Bohužel ne, ale vždycky jsem byla celkem dobrá v organizování a rozvržení časových možností.
Zdroj
Asi vám už přišlo na mysl, jak je možné, že jsem schopná psát tolik článků a číst tolik knih (a to jsem oproti spoustě lidí ještě žabař). Škola mi žere opravdu spoustu času. Velkou spoustu času. Většinou pro mě práce nekončí ve chvíli, kdy přijdu z přednášky/cvičení. Ne. Mám ještě hromadu protokolů a pro nás nic jako zápočtové týdny neexistuje. Máme zápočty většinou v průběhu celého semestru. Za uplynulých 5 semestrů jsem psala více písemek, než kdy na střední. O nabitém zkouškovém ani nemluvě. Ale dala jsem se na vojnu, tak musím bojovat. Ale dost výkladu o mé zaneprázdněnosti a úžasnosti.

1) Čtu pořád a všude
Ani v tom nejnabitějším dni, plném učení si neodpustím čtení před spaním nebo odreagování u psaní. Můj mozek prostě není stavěný na to, aby jel non-stop a já prostě potřebuji vypnout. A v těchto chvílích, mezi učením se vrhám na psaní a čtení. Čtu kdykoli a kdekoli to jde. Bez knížky se z domu nehnu. Ono se to nezdá, ale 40 minut na cestě do školy, 40 ze školy. Za tu dobu můžu přečíst klidně 100 stránek. Hned po dočtení se klasicky vrhám na recenzi, protože kdo potřebuje spát, že? Nedovedu si čtení zakázat a kvůli učení ho vynechat. To se radši budu učit o den déle. 

2) Postrádám rušivé elementy
Velkou výhodou je, že nemám televizi. Vlastně mi ani nechybí, ale dovedu si představit, kolik hodin se dá zabít koukáním na bednu. Já si místo zabořím nos do knížky, maximálně si pustím pár epizod seriálu. Ale nehrozí u mě, že zkejsnu u programu, který mě vlastně ani moc nezajímá a nebaví, jen proto, že můžu čučet a na nic nemyslet. Nic proti takovému relaxu, vím, že to mnoha lidem vyhovuje, ale já díky tomu, že to nedělám ušetřím spousta času :) 
Zdroj
3) Odstřihávám pupeční šňůru
Většinou netrávím odpoledne/večer/noc nekonečným scrollováním na facebooku/tumblr/goodreads a dalších portálech, kde se stejně za ty tři minuty, než dojedu na konec a začnu znova, nic nového neobjeví. Podotýkám - většinou, to jest to klíčové slovo. Někdy jsem samozřejmě totálně marná a taky mě to zláká :D 



4) Píšu do zásoby
Díky bohu za to, že existuje kouzelná možnost nechat si článek v konceptech. Když náhodou nastane ta vzácná chvíle odpočinku a volna mezi samými povinnostmi a záblesky společenského života, a ještě k tomu mě políbí múza, tak píšu a píšu, abych v obdobích sucha měla zásobu článků na zveřejňování. Předepisuji si hlavně recenze a tagy. Když už sepíšu článek z trochu jiného soudku, je to většinou z náhlého popudu a mám největší chuť ho zveřejnit hned a zjistit, co na něj říkáte. Tenhle je výjimka. Hnije mi už v konceptech pěkně dlouho a dnes na něj konečně došlo.

5) Do ničeho se nenutím
Čtu jen to co mě baví a zajímá. Nevidím důvod, nutit se do knížky, která mě nudí a jsem z ní znechucená. Mnoho čtenářů argumentuje tím, že se na konci může skrývat něco výjimečného, co z hrozné knihy udělá skvělou. Ale já tomu prostě nevěřím. Jak jednou k příběhu získám odpor, už se ho nezbavím. Čtu pro radost, tak proč bych ztrácela čas s knihou, která mě nudí? To je tak maximálně cesta ke čtecímu bloku, nebo k dokonalému zprotivení čtení. Stačí, že se nutím do čtení skript.

6) Soví režim
Jsem noční tvor. V době, kdy už ostatní spí, i kamarádi, se kterými bych se potenciálně mohla sejít, píšu články do zásoby. Když jsou vzhůru, jsem radši s nimi, to je snad jasné. Nejsem zas takový asociál. Ráda bych na ně měla i víc času, ale co se dá dělat. 

Jak zvládáte organizaci volného času vy? :)
Share:

30 komentářů:

  1. Som na tom podobne. Večery využívam na sebarealizáciu :D Moje plány mi kazí jediné- čas strávený s priateľmi, lenže toho ľutovať nebudem. Keďže ešte cestujem zo školy a domov a ak sa zdržím a nejdem na bus, domov sa dostávam až o pól siedmej, kedy je ťažké využiť ten čas inak, ako aspoň na chvíľu zavŕtať hlavu do kníh a učebníc...

    (Viallen z All dreams are real- http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Taky mi přátelé blogování trochu kazí :D :D Ne, to je legrace :) Skutečný život je důležitější, než ten virtuální, i když ho miluju :)
      :) Každá volná chvilka se musíš využít. Já osobně neumím plýtvat časem, to je luxus, který si nemůžu dovolit :)

      Vymazat
  2. Sdílím nevlastnictví televize, to mi přijde jako skvělá věc a vlastně se hrozně divím, když ji někdo má. Nicméně sem tam se dívám na nějaký seriál. Naštěstí se mi podařilo si v poslední době žádný neoblíbit a tak se jen pravidelně dívám na jeden většinou necelý díl simpsonů.

    I přes to všechno však mám stejně pocit, že čas žádný a na spánku ho ukrajuji až příliš moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám lidi, kteří přijdou domů a okamžitě si, podobně jako já počítač, pustí televizi a mají ji celý den zapnutou, i kdyby jen jako kulisu (v horším případě na ní fakt čučí :D)
      Simpsonovi jsem nikdy nijak zvlášť nesledovala. Jsem pravděpodobně ojedinělý druh, ale zas tak mě to nechytlo :D Já průběžně stíhám sledovat jen Big bang theory a Bones. U ostatních seriálů mě vždy jednou za čas chytne mánie a zkouknu celou sérii naráz.
      Samozřejmě mám také pocit, že bych potřebovala, aby měl den aspoň dvakrát tolik hodin, protože mladší už nebudu že, a už teď mi připadá, jak mi všechno utíká až moc rychle.

      Vymazat
  3. Taky skoro vůbec (s výjimkami) nekoukám na televizi (řekla, i když tráví několik hodin sledováním seriálů na počítači). Ale to zaseknutí se na tumblru, to je můj hřích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seriály samozřejmě miluju a jsem na ně schopná koukat taky několik hodin, ale jsou i takové, které si pustím jen jako kulisu a stíhám u nich plnit jiné povinnosti :)
      No jo, sociální sítě, včetně youtube, to je holt silné lákadlo :)

      Vymazat
  4. Dlouhé cestování do školy ti závidím - já to mám dvě zastávky tramvaje, takže většinou chodím pěšky. Dokonce postrádám i dojíždění na koleje, protože ve vlaku se mi vždycky četlo nejlíp :)) Každopádně máš pravdu, že pokud člověk chce, tak si čas vždycky nejde. A já se musím přiznat, že občas prostě raději vypnu bezduchým koukání na televizi, než čtením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem ještě chodila na střední, měla jsem to do školy asi 15 sekund, takže si to teď vynahrazuji :D :) Ve vlaku se čte krásně :) Nechápu ostatní cestující, kteří třeba denně jezdí tu samou trasu a zbůhdarma koukají z okénka!
      Přesně tak, pokud člověk chce :) Někdo třeba nemusí chtít (což nechápu :D), pak je pochopitelné, že dělá cokoli jiného :) Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

      Vymazat
  5. Krásný článek! :) Se spoustou věcí souhlasím, televizi doma sice máme, ale také se na ni nedívám. Maximálně večer si před ní sednu, ale stejně si u ní čtu :D Ale u té 5 s tebou úplně nesouhlasím. Můj bratr třeba nedávno četl Svět podle Garpa a ze začátku to bylo prej docela o ničem, až měl chuť to odložit, ale druhá část byla tak dobrá, že se z toho stala jedna z nejlepších knih, co kdy četl. A to říká o Garpovi hodně lidí :) Nebo já a Bez naděje, pamatuješ, jak mě ze začátku nudila? No a nakonec jsem z ní byla nadšená.
    Mimochodem fakt obdivuju, jak to můžeš všechno zvládat s tak strašně těžkou školou a ještě s prací a koníčkama. Jsi prostě neuvěřitelná!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Tak telka může být brána jako společenská záležitost. Taky si klidně sednu k televizi s někým, kdo se na ni kouká, jen abych byla s ním, ale vezmu si k ní knížku, protože mě jednoduše nebaví čučet na bednu :)
      Já vím, že ty se mnou nesouhlasíš :D Ale já to prostě beru takhle :) Pokud mě nezaujme do určitého bodu, už nic nezachrání moji předpojatost a jsem prostě znechucená a basta :D V hodnocení pak beru v úvahu ty muka, co jsem prožívala při čtení a už z toho nikdy nevzejde nic dobrého :)
      :) ♥ Díky :)

      Vymazat
  6. Pekný článok. :) Tiež sa snažím venovať minimum svojho času televízii a internetu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      To je dobře :) Člověk musíš taky občas vypadnout ven od obrazovky :) Ne vždy to jde, ne vždy se nám chce, ale je to vlastně prima :)

      Vymazat
  7. Asi vo väčšine som ako ty. Aj keď mám v škole toho naozaj veľa, aj tak si nájdem na knihy čas, hlavne večer. Televízor pozerám raz za mesiac asi a vôbec ma to neláka, lebo tam aj tak nič nedávajú. Ja scrollujem fb pri písaní recenziu, väčšinou keď mi nič nenapadá a tak medzi tým prekontrolujem čo nové sa stalo, väčšinou nič. :D
    A to, že existuje možnosť konceptov? Najlepšie vec, ktorá existuje! :)
    Pekný článoček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Nechápu lidi, co si čtení odepřou, přesto, že ho milují jako já :)
      Přesně, vůbec nic tam nedávají a když už ano, tak s nějakým úděsným dabingem a s reklamami, které prodlouží sezení u bedny na dvojnásobek...
      To je pravda, během přemýšlení bezmyšlenkovitě možná taky scrolluji :D
      Koncepty jedou :D
      Díky moc :3 :)

      Vymazat
  8. Naprosto skvělý článek! To já si teda čas moc zorganizivat neumím :( A s tou televizí: třeba taťka se na ni dokáže dívat skoro celý den. Já teda opravdu ne. Mám dva hodně oblíbené seriály, na které se pravdidelně dívám a jiank nic - a ani mi to nevadí :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) :)
      Třeba to přijde časem :) Já ale byla dost zodpovědná a organizovaná vždycky, tak nevím :)
      Já to nechápu, znám taky takové lidi, ale tak každý relaxuje jinak, že :D

      Vymazat
  9. Skvělý článek a upřímně Ti trochu závidím. Cestuji jen na krátké trasy nebo v buse, kde se nesvítí :D Televizi mi přítel pouští pořád a prostě neumím na ní nekoukat, když jede :D Disciplínu a organizaci nějak nemám a neumím :D A na to sjíždění dolů bohužel ještě nevynalezli odvykací kůru :D Jsi prostě šikovná a tak to má vypadat, nechceš mi trošku té disciplíny půjčit? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Busy kde se nesvítí by měly být zakázané! :D
      To já jsem se nějak naučila :) Odpoutat se od zvuků a většinou mě vážně nezajímá, co v té televizi je :D
      Díky :)
      Už jsi v pořadí :D Kamarád mi tuhle na horách, když jsem se soustředěně několik dní učila a on se měl taky učit na zkoušku, říkal: "Jak můžeš mít takovou morálku, že se pořád učíš? Půjč mi kousek!" :D Ale někdy je fakt otrava být slečna zodpovědná s přísnou morálkou :D

      Vymazat
  10. Super článek, já právě organizaci času moc nezvládám a bohužel ho spoustu zabíjím právě tím neustálým aktualizováním facebooku atd. :/ Snažím se číst při cestách do a ze školy, ale občas mi bývá v autobuse blbě, tak tím taky ztrácím čas... Ale určitě se z tvých rad poučím a inspiruji se a snad toho konečně stihnu přečíst a napsat víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyznění článku nebylo zamýšleno tak, že by si někdo měl sahat do svědomí, ale asi to tak nakonec dopadlo :)
      Autobusovou nevolnost chápu, já to mám taky jak kdy, ale do školy jezdím tramvají a metrem, takže to je další výhoda :)
      Budu moc ráda, když ti můj "pokus o recept na zvládání organizace času" nějak pomůže :) Když na to tak koukám, mohla jsem to napsat trochu jinak a lépe, ale co, třeba někdy vydám druhý díl :) :D

      Vymazat
  11. Výborný článek! :) Docela tě obdivuji, že to takhle zvládáš, ještě se školou a tím vším... Já bych s organizací času a stíháním neměla sebemenší problém, nebýt internetu -_- tak třeba dneska jsem chtěla přijít ze školy a dočíst knížku. Pak mi došlo, že musím odpovědět na jednu zprávu, takže jsem chtěla jen zapnout notebook, do 5 minut odepsat a už jen číst. Namísto toho tu už skoro 2 hodiny projíždím blogy a facebook, zatímco jsem mohla mít přečtených pár kapitol :D Právě ten scrolling, který ti (většinou) problém nedělá, je u mě pekelná zhouba. Neustále scrolluji blogger a facebook a prostě to nedokážu vypnout. Jinak to mám snad ve všem stejně :) Tedy až na těch 100 stránek během cesty do a ze školy. Já na 100 stránek obvykle potřebuji minimálně 3 hodiny, a to jen když čtu úplně nejrychleji, jak mi to jde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) :3
      Internet je trochu zlo no :D Před pár lety (spíš tak desetiletím) by mě ani nenapadlo na celý den zapnout počítač, protože co tam, že jo :D S vytáčeným internetem, na kterém jsem mohla být tak deset minut :D
      To nejde, odpovědět jen na jednu zprávu :D :D
      Já čtu hodně rychle, až je mi vyčítáno, že z toho nemůžu nic mít a určitě ani nečtu celá slova :D Pch...mudlové...nerozumí tomu :D

      Vymazat
  12. Soví režim :D To pasuje i na mě.. Vždycky večer mám největší potřebu, číst, psát, cokoli dělat :D No a přes den mě často zláká ten tumblr a scrolluju a scrolluju, furt dokola.. :/ Trochu žrout času, no.. Poslední dobou nečtu, tak moc, jak bych chtěla, takže tě obdivuji, že si na to vždycky najdeš čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Obecně je asi sov víc, než ranních ptáčat :)
      Tumblr mě naštěstí nějak moc nechytl. Bavilo mě tam koukat asi týden a pak mě to nějak pustilo, protože jsem si říkala, že je to hrozný žrout času právě :D
      Díky :)

      Vymazat
  13. Já se přiznám, že většinou ztroskotám na prokrastinaci. Nevím, kolikrát k počítači zasednu s tím, že 'dneska budu psát', pak je deset večer a já nenapsala ani slovo, protože bezcílně proklikávám internet. Nebo si vezmu knížku do autobusu (taky jedu do školy kolem půl hodinky), a pak ji neotevřu, protože prostě jen čumím do blba. Nebo si chci číst doma a, no, čumím do blba. Někdy (dost často) se tím příšerně štvu, ale nějak mi s tím nejde nic udělat. Potřebuju si zase utvořit psací návyky, no... =/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupodivu moc neprokrastinuji. To mi prostě svědomí nedovolí :D
      A čumění do blba mi naštěstí taky moc nejde :D
      Vytvoř!!! :) Jinak ti my, nedočkaví fanoušci začneme šlapat na paty, znáš to! :D

      Vymazat
  14. Dojíždění je super, všichni kolem mě si stěžují, jaká je to ztráta času, ale pro mě je to půl hodina čtení denně, což se vždycky hodí. :) Tenhle semestr jsem měla mnohem víc práce než kdy dřív a zjistila jsem podstatnou věc, a to že nedostatek času neexistuje...vy si akorát neumíte ten čas zorganizovat. (nebo si aspoň snažím vsugerovat, že je to pravda, jinak bych se zbláznila :D ) hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! A je to ideální. V dnešní době smartphonů už to tak moc neplatí, ale při tom dojíždění právě člověka neruší ten internet, tak tu knížku otevře nejspíš :) Kdyby byl místo toho doma a školu měl za rohem, tak možná sedí spíš u toho počítače :)
      To jsou přesně moje slova! Lépe bych to nevyjádřila :) Stačí prostě chtít, mít uspořádané priority a propracovaný časový plán a neztrácet drahocenný čas třeba právě věcmi uvedenými v článku :) Pak už nebude možné se vymlouvat na to, že jsem na čtení neměla čas :)
      Díky :)

      Vymazat
  15. Moc se mi líbí větička "záblesk společenského života". :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři