3. 11. 2014

Jsem single a pomstím se - Tracy Bloom

Suzie Millerová píše sloupek v novinách. Ten však není příliš úspěšný a tak přijde se zcela novým a originálním nápadem, že začne psát rubriku, kde bude radit ženám, jak se pomstít mužům, kteří jim zlomili srdce. Dopisy, které Suzie začnou chodit do redakce, jako by dokreslovaly i její vlastní minulost. Ona sama má totiž chuť na pomstu. Naštěstí má po ruce kamaráda Drewa, který je odhodlaný jí v jejím snažení pomoci.

Tahle útlá knížečka se svou originální a moc pěknou obálkou zaujme romantičtější duše už na první pohled. V kombinaci s trefným názvem slibujícím počtení, jaké některé mladé i starší ženy zrovna potřebují je příběh ideálním společníkem na jeden nebo dva chmurné podzimní večery.

Tracy Bloomová se ničeho nebojí a do za každé situace zdvořilé Anglie zasazuje lehce kontroverzní postavu Suzie Millerové, která do svého sloupku píše vše, co jí slina na jazyk přinese, ať už je to košer, nebo ne. Její rady jsou často velice vtipné a radikální, a vy se přistihnete, že si představujete, jak se do něčeho z toho, co Suzie navrhuje, někdo opravdu pustí.
Sarkasmus a vtip téhle knize rozhodně nechybí. Skvělá Suzie hází jednu hlášku za druhou a jak se na novinářku sluší a patří, nechybí jí pohotovost, drzost a výřečnost. Lehký nádech britského humoru je třešničkou na dortu.
Když odhlédnu od některých, zápletek, které bych popsala jako "správné klišé po americku", příběh je velice dobře strukturovaný a vy se královsky bavíte nad vším, co se naší hrdince přihodí.
Myslím si, že chování a celkové ladění knihy by odpovídalo spíš tomu, že jsou postavy o deset let mladší. Na druhou stranu však chápu motivy a důvody autorky, udělat z nich šestatřicátníky.
Humor je skutečně hlavním rysem celé knihy. Zápletka zůstává jakoby v pozadí, jen aby dala příběhu určitou kostru.
Postavy Tracy Bloomové si snadno oblíbíte a skoro doufáte, aby někdo takový vstoupil i do vašeho života. Mluvím teď jak o Suzie, tak o jejích skvělých přátelích Drewovi a Jackie.

Čtení této knihy mě neuvěřitelně bavilo a já jsem moc ráda, že jsem na ni nakonec narazila, což by se možná za normálních okolností jen tak nestalo.

Jsem single a pomstím se je velice příjemná oddechovka, která si klade za cíl bavit a dost dobře se jí to daří. Tracy Bloomová má jedinečný a sympatický styl a já nedočkavě vyhlížím její další díla.
Knihu mohu s čistým svědomím doporučit nejen dívkám, které jsou single a někdy pocítily potřebu pořádně potrápit ty, jež jim ublížili, ale i všem, kdo jsou ve spokojeném vztahu a rády se zasmějí vtipným historkám, někdy jak vystřiženým z poradny v Bravíčku, někdy však jako by je napsal sám život. Nejsem si jistá, jak by si čtení užili muži, ať už svobodní nebo zadaní, ale rovnoprávnosti se samozřejmě meze nekladou.

"Mohu vám nějak pomoci pane?" zeptal se prodavač, který se náhle zjevil vedle Drewa. 
"Jo," vyštěkl Drew. "Potřeboval bych se v nejdůležitější den svýho života oblíknout jako idiot, prosím. Mohl byste mi s tím pomoct?"
"Samozřejmě, pane, " odpověděl bez mrknutí oka prodavač. 
"A jaký přesně typ idiota máte na mysli?"
"Tenhle," řekl Drew a vrazil prodavači do ruky papír, na který Emily pečlivě vypsala, co má mít on i Toby na sobě. 
Muž chvíli studoval seznam, zatímco Drew vyzývavě zíral na Tobyho. 
"Musím konstatovat, že vaše budoucí paní vybrala opravdu dobře. Jsem si jist, že ona bude hvězdou celé ceremonie. Kdybyste laskavě chvíli počkali, přinesl bych vaše obleky,"pronesl muž, povzbudivě se na Drewa usmál a stiskl mu rameno.


"Chtěla bych vám také doporučit, abyste věnovali pozornost našemu oddělení interiérových doplňků. Máme tam několik opravdu kouzelných výrobků, kterými byste mohli podtrhnout osobitý styl vašeho mladého domova. A vzhledem k sezoně nabízíme i neodolatelné doplňky se svátečními motivy. Mnoho párů si zakoupilo naše průvaníky se soby. No uznejte, nebyla by to legrace, oslavit první Vánoce po svatbě ve společnosti sobích průvaníků?"

"Nesnáším Tajného Santu," prohlásila Suzie. "Je to děsný plýtvání. Ty daruješ kravinu, na oplátku dostaneš taky kravinu, která pak miliony a miliony let leží někde na poličce a odmítá vypadnout a někde se tiše rozložit."

Za poskytnutí recenzního výtisku bych ráda touto cestou poděkovala knihkupectví knihcentrum.cz.
KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete za sympatickou cenu zakoupit na tomto odkazu.
K dispozici je také jako e-kniha přímo zde.
Share:

12 komentářů:

  1. Krásná recenze! Ty úryvky mě opravdu pobavily :D Zvlášť příhoda s hledáním obleku "na idiota". Každopádně jsem o téhle knize a ani o autorce nikdy dřív neslyšela, je fajn si takto rozšířit obzory :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!! :)
      Úryvky jsem se snažila vybírat už během čtení, tak snad se povedly :)
      Já o ní slyšela poprvé u Basterky, která recenzovala knihu Žádný sex, je úterý, který je autorčinou prvotinou tuším a rozhodně si plánuji přečíst i ji a s chutí i další autorčina díla :)

      Vymazat
  2. Super recenze! Po přečtení anotace mě už kniha zaujala, což se nestává moc často, ale po přečtení tvé recenze.. Já tu knihu musím mít! Ne, opravdu jsi mě hodně zaujala a myslím, že se mi kniha bude líbit, takže moc děkuji ta tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Ach já se začnu červenat :) Moc si Tvé chvály vážím :) Kniha rozhodně stojí za to a nejspíš se budeš často pochechtávat, nehledě na to, kde se zrovna budeš nacházet :D
      Nemáš zač :) Ráda v záplavě novinek doporučím ty, které stojí za to číst :)

      Vymazat
  3. Asi si ji zařadím na seznam vánočních přání :) Slyšela jsem na ni samou chválu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pod stromeček je ideální :) Vážně je hrozně pěkná, zábavná, oddechová a uvolněná :)

      Vymazat
  4. Super recenze! Ach jo, já Tebe a Tvůj blog už nesmím ani jednou navštívit, pak abych chodila do práce jen kvůli nakupování knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) :)
      Neeee :D To mi nedělej :D Ale beru to jako obrovskou lichotku :)
      Však proč ty prachy sušit někde pod matrací na stáří :D Peníze se mají točit a knihy jsou dokonalá investice :)

      Vymazat
    2. Umíme si to pěkně obhájit, jen co je pravda :D

      Vymazat
    3. Jojo, za léta utrácecí praxe jsem se v tom fakt vycvičila k dokonalosti :D

      Vymazat
  5. Super! Recenze se Ti povedla a Ty ses tak bála! Jsem moc ráda, že se Ti kniha líbila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bála, ale nakonec jsem prostě přestala užírat sebekritikou a šla do toho! :)
      Díky :) nestresovala jsem se a psala recenzi jako každou jinou :)
      Byla vážně hrozně skvělá :) Jsem ráda, že jsem na ni touhle cestou narazila, protože jinak bych se o ní asi nedoslechla :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři