10. 11. 2014

Den co den - David Levithan

Den co den se probudí v jiném těle. Den co den žije život někoho jiného. Snaží se nezasahovat do života svých momentálních hostitelů. Jednoho dne se však vše změní. Ocitne se v těle Justina, který si příliš neváží své dívky Rhiannon. Úžasné osoby, která si zaslouží mnohem lepší zacházení. Nemůže na ni přestat myslet, ani když už není Justinem.

Den co den se řadí k nejzvláštnějším knihám, s kterými jsem se kdy setkala. Je to jeden z těch příběhů, jenž si mou pozornost získal postupně a zhruba ve čtvrtině už jsem nechápala, proč se mi zpočátku děj příliš nezamlouval. Je totiž geniální.
Hrdinou není on ani ona, což ale český překlad trochu zastiňuje. Proto si celou dobu představujete spíš jeho, než ji, i když je zrovna v ženském těle. 

Prožíváme 40 dní, 40 příběhů. Kniha je sondou do hotové škály lidských povah a rozpitvává jejich nitro až na dřeň. Důraz je zde kladen na to, že ne každý má to štěstí dospívat v ideální rodině a že skoro každý má nějaké své vnitřní démony, se kterými musí bojovat a to i bez toho, aby někdo hostoval v jejich těle. 
Kniha Vám poprvé zlomí srdce už po prvních pár stránkách. Je zde mnoho úvah o životních těžkostech i radostech a vy pociťujete téměř fyzický smutek pro ty, jimž se zmiňované zlé věci dějí. 
Autor se pouští i do tématu, které je ve většině knih, které jsem četla tabu a autoři se jim vyhýbají jako čert kříži, z mně neznámého důvodu. Najdeme tu mnoho homosexuálních postav a to mi připadá v knize amerického autora velice osvěžující. 

Den co den jsem několik měsíců odkládala. Nebyl k tomu však důvod. Naštěstí jsem z náhlého popudu knihu popadla a přečetla ji během dvou dnů. Příběh velice svižně plyne a zrovna, když máte v plánu knihu odložit a plnit nějaké povinnosti, stane se něco šokujícího a vy musíte chtě nechtě pokračovat ve čtení. Styl Davida Levithana si mě dokázal neskutečně získat. 
Čtivost a hloubka jsou hlavní dominantou této knihy. Nenásilnou formou nám autor vkládá do hlavy myšlenky a úvahy a donutí nás se zamyslet a přehodnotit některé věci ve svém vlastním životě. 
Den co den mohu doporučit všem, kteří hledají trochu jinou Young adultovku, která má neotřelou a originální myšlenku a úchvatné zpracování

Určitě jsem Den co den nečetla naposledy, protože věřím, že při každém čtení se dá najít něco nového k zamyšlení. 
Bonusem je i dechberoucí éterická obálka, která se k příběhu krásně hodí.
"Probudím se.
Okamžitě musím zjistit, kdo jsem. Nejde jen o tělo - otevřu oči a hned vidím, jestli je kůže na mé paži světlá, nebo tmavá, jestli mám dlouhé, nebo krátké vlasy, jestli jsem kluk nebo holka, zanedbaný, nebo pěstěná. Když si jednou zvyknete na to, že se každý den probouzíte jako někdo jiný, dá se na samotnou tělesnou schránku docela rychle zvyknout. Zato život, kontext, ve kterém se tělo nachází, ten může být docela těžké pochopit.
Každý den jsem někdo jiný. Teda jsem to samozřejmě pořád já. Vím, že jsem to já - ale zároveň jsem někdo jiný. 
A tak to bylo vždycky."

"Hned jak se další den probudím, cítím, že je něco hodně špatně. Něco chemického. 
Sotva se tomu ještě dá říkat ráno. Tohle tělo prospalo skoro celé dopoledne. Včera totiž šlo pozdě spát - sjíždělo se drogami. A teď by chtělo další dávku. Co nejdřív." 
Share:

17 komentářů:

  1. Tak jsem neodolala a udělala si hned rezervaci v knihovně. :D Tak doufám, že se mi taky bude líbit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také doufám :) Nemám zrovna v oblibě, když někomu něco doporučím a on to pak považuje za ztracený čas :D :) Jsem zvědavá, na tvou reakci, nebo případnou recenzi! :)

      Vymazat
  2. Na tohle slýchám spoustu různých názorů a pořád nevím, zda ano nebo zda ne, Ty mě zase kloníš spíš k ano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem právě slyšela spíš rozporuplné názory, ale nakonec jsem si říkala, že si udělám názor vlastní :) Obálka se mi líbila, tak jsem ji prostě chňapla a bylo to :) Pak mi pár měsíců ležela doma a nakonec? Páni...prvních třicet/čtyřicet stránek mě to moc nebralo, ale potom se mi ten styl tak nějak zažral pod kůži a já četla a četla...vážně dost dobré :)

      Vymazat
  3. Pfff... Mi se to třeba VŮBEC nelíbilo. :D

    Čtivost jsem nenalezla, hloubku jo. Takže .. třeba jsem jen vadná. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně z počátku taky moc ne. Říkala jsem si, že jsem jednou zase šlápla vedle a koupila takovou nic moc knihu...ale nakonec mě to hrozně bavilo :) A četlo se mi to neskutečně dobře :) Mno a ty úvahy o životě, nebo spíš náměty k zamyšlení byly prostě skvělé...
      Vadná asi nejsi :D Možná jen docela maličkato :D Ale každému se líbí něco jiného, to je asi normální :)

      Vymazat
  4. Sakra, zrovna před pár dny jsem na ni koukala v knihovně a nevzala jsem si ji. Teď docela lituji :D Skvělá recenze :) Musím si ji přečíst, ať to pak probereme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lituj, lituj děvče :D Je to fakt dobré :) Čtivé, k zamyšlení, žádná prvoplánová romaňťárna a má to dobrou myšlenku :) Dost mě to vzalo :) Začátek nic moc, ale ono se to rozjede, jen to chce se nevzdávat :)

      Vymazat
  5. Už jsem na tuto knihu přečetla několik recenzí a všechny ji chválí.. Tak nevím, asi to opravdu bude hodně dobrá kniha. Takže bych si ji měla co nejdřív sehnat. A krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě četla spíše rozporuplné názory, tak jsem z toho byla krapet rozpačitá, ale nakonec nelituji, že jsem si ji koupila a přečetla :)
      Sežeň :) Má to myšlenku a je v tom i jisté poselství :) Navíc mi to připadalo vážně čtivé, takže tři v jednom :)

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze, tuhle knížku jsem ještě ani neviděla a neslyšela o ní, ale velmi mě zaujala z Tvého popisu, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Mně právě přijde, že knížka díky netypicky šedo-krémové obálce úplně svítí v záplavě všech těch pestrobarevných knih a že člověka hned upoutá :) Je vážně dobrá, jde trochu více do hloubky, než je u YA žánru zvykem :) Netypické čtení sotva na dva večery, na které člověk jen tak nezapomene :)

      Vymazat
  7. Slyšela jsem na to už dost protichůdných názorů, ale spíše jsem byla nakloněná tím směrem, že si tu knihu přečtu. Ty jsi mě teď přesvědčila, že si to opravdu musím přečíst a já upřímně doufám, že se mi to bude líbit aspoň z části tolik jako tobě. :)
    A pokud se nepletu, David Levithan se celkově hodně věnuje té homosexuální tématice, jop. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky četla hodně rozporuplných názorů a hodně váhala, jestli číst nebo ne...pak mě jednoho dne někdo (už bohužel netuším kdo :() naprosto přesvědčil o tom, že musím a já si knížku koupila...ale pak jsem ji zase nějak odložila, s tím že na ni nemám úplně náladu a ona strádala v šuplíku nočního stolku, připravená a částečně rozečtená...no a za pár měsíců jsem najednou měla náladu a nakonec se z ní vyklubala vážně, ale vážně dost dobrá knížka :)
      Věřím, že se ti líbit bude :) Náš vkus je celkem podobný, takže je tu jistá naděje! :)

      Vymazat
    2. Jo a to, že se autor homosexuální tématice věnuje ve více knihách jsem četla taky :) Rozhodně chci číst i jeho další díla :) Nejen kvůli tomu samozřejmě, ale i proto, že píše prostě skvěle :)

      Vymazat
    3. Nedávno tu knížku právě četla i Luu a hodnotila to dost kladně a jelikož se mi většinou líbí to co jí, začala jsem si říkat, že to přece jenom zkusím - předtím jsem totiž četla jednu dost negativní recenzi, která mě hodně odradila. Ale jelikož teď vím, že se to líbilo i tobě, je mi jasné, že z té knihovny si to vypůjčit musím. :)
      Já mám pocit, že on tu homosexuální tématiku pojme přirozeněji než jiní autoři. Poslední dobou mě strašně rozčiluje, když autoři (no, spíše autorky) zapasují do knihy homosexuální postavu jen na efekt, protože to je moderní. Nevzpomínám si na to, že bych četla nějakou contemporary, která by tohle téma zpracovávala nějak normálně. Avšak u těch knih od Levithana by to podle mě tak mohlo být. :)

      Vymazat
    4. U Luu jsem to já asi neviděla :) Už si právě nejsem jistá a teď mě to zpětně mrzí, že jsem si to nepoznamenala, kdo má tu zásluhu na tom, že jsem nakonec knížku přečetla :)
      Těším se, až ji zrecenzuješ ty a doufám, že se ti bude líbit :)
      To máš pravdu! Protože každá žena hrozně chce mít za kamaráda gaye, protože to je přece děsně cool a moderní - vždyť Carrie v Sexu ve městě má Stanforda a milion dalších takových má homosexuální bestfriendy a je to prostě v módě :D a pak to chce každý a gaye šoupne kam může a je to děsný :D David to celkem nenásilně vložil do příběhu a prostě to trefil :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři